FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Richard Cliff Quizzes, Trivia and Puzzles
Richard Cliff Quizzes, Trivia

Cliff Richard Trivia

Cliff Richard Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S

Fun Trivia
10 Cliff Richard quizzes and 100 Cliff Richard trivia questions.
1.
  Cliff's Lyrical Match Up   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Cliff Richard has had numerous hits over the years. Can you match the lyrics to the title for these songs? All of them are among his biggest successes.
Easier, 10 Qns, rossian, Mar 20 17
Easier
rossian editor
298 plays
2.
  Cliff Richard - 'Soulicious'   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
2011 saw the release of Cliff Richard's album 'Soulicious', which featured duets with some well known American soul artists. This quiz is about some of the songs and artists on the album and the short tour Cliff undertook in October 2011 to promote it.
Easier, 10 Qns, rossian, Nov 10 11
Easier
rossian editor
290 plays
3.
  The Music Of Cliff Richard   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sir Cliff Richard is a British phenomenon. His first UK chart hit was in 1958 and he is still going strong. Find out what you know or don't know about his music. However old you are, you can't say you have never heard of him.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Oct 08 09
Average
shipyardbernie gold member
756 plays
4.
  Cliff Richard - Number One(s)   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I was surprised to find only two quizzes for Cliff, so here is another, built around his many number one UK hits. All chart positions quoted relate to the UK charts and have been checked with the Guinness book of hit singles.
Average, 10 Qns, rossian, Jul 20 21
Average
rossian editor
Jul 20 21
878 plays
5.
  Cliff Richard - Ten to Two   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It seems I'm not the only Cliff fan on the site, so here's another quiz covering hits which made the UK top ten, but not number one. Once again, thanks to the Guinness Book of Hit Singles for chart positions.
Average, 10 Qns, rossian, Feb 25 09
Average
rossian editor
601 plays
6.
  Cliff Richard - The Best of the Rest   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Having covered Cliff's number one hits and those that made the top ten, here's a final quiz on those songs which didn't quite reach the higher echelons. As always, chart positions are from the UK charts and verified with the Guinness Book of Hit Singles.
Average, 10 Qns, rossian, Mar 18 09
Average
rossian editor
486 plays
7.
  Lyrics of Cliff Richard    
Multiple Choice
 10 Qns
From 1958-1967, Cliff Richard had 43 songs, all at number 26 and above, on the Official UK Singles lists, with 35 in the top ten, and eight at number one. From the lyrics given, name these ten Cliff Richard songs. [All songs listed are by Cliff Richard.]
Easier, 10 Qns, lowtechmaster, Oct 27 17
Easier
lowtechmaster
Oct 27 17
325 plays
8.
  Cliff Richard; His Firsts 1940 to 1959   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We all have 'firsts' in our lives, first school, first crush, first record purchase etc. Harry Webb, now Sir Cliff Richard, had many. Let's take a quiz journey through some firsts from his first 18 years. Warning - not exclusively on Cliff's music.
Tough, 10 Qns, casey317, Nov 07 11
Tough
casey317
171 plays
9.
  Cliff Richard Lyrics Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Simply identify which lyrics go with which songs!
Average, 10 Qns, mtk, Apr 15 05
Average
mtk
892 plays
10.
  Cliff Richard Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
How many Cliff Richard songs can you guess just from little lyrical excerpts?
Difficult, 10 Qns, jimbrov, Oct 12 20
Difficult
jimbrov
Oct 12 20
651 plays
trivia question Quick Question
Cliff performed with Candi Staton on the 'Soulicious' album, singing 'Teardrops' which had been a big hit in 1988 for which duo?

From Quiz "Cliff Richard - 'Soulicious'"





Cliff Richard Trivia Questions

1. Appearing on both the 'Soulicious' album and on tour was a singer who had a big hit in 1970 with the song 'Band of Gold'. What was her name?

From Quiz
Cliff Richard - 'Soulicious'

Answer: Freda Payne

The duet performed by Freda and Cliff on the album is called 'Saving a Life' and they also sang it live on tour. Interestingly, Freda's sister, Scherrie, was one of three female backing singers in the show and sang 'Do You Ever' with Cliff on stage. This song is on the album, performed as a duet with Brenda Holloway. Freda took 'Band of Gold' to the top spot on the UK Singles chart and to number three on the US Billboard Hot 100. Cover versions by Bonnie Tyler and Belinda Carlisle were not as successful.

2. Cliff Richard had his first UK chart hit in 1958, what was it called?

From Quiz The Music Of Cliff Richard

Answer: Move It

"Move It" was his first UK chart hit. It entered the UK chart in September 1958 and reached number two. It never charted in the US. "High Class Baby" entered the UK chart in November 1958 and reached number seven. "Livin' Lovin' Doll" entered the UK chart in January 1959 and reached number 20. "Mean Streak" entered the UK chart in May 1959 and reached number ten. None of these singles entered the US pop chart.

3. In 1960, Cliff Richard reached number 14 in the Billboard charts with an EP (Extended Play) featuring songs from which film?

From Quiz Cliff Richard - The Best of the Rest

Answer: Expresso Bongo

'Expresso Bongo' starred Laurence Harvey as a talent agent, and Cliff's character was called 'Bert Rudge', later renamed 'Bongo Herbert' neither of which sounds much like star material. The film was set in the sleazy clubs of Soho and released in 1959. 'Finders Keepers' was from 1966, 'The Young Ones' from 1961 and 'Summer Holiday' from 1959.

4. Cliff Richard's first hit was 'Move It' in September 1958. What was its highest chart position?

From Quiz Cliff Richard - Ten to Two

Answer: Two

It seems to be forgotten that Cliff was a bit of a rocker when he started out. 'High Class Baby' was another top ten hit in the same year and Cliff was known as the UK's answer to Elvis Presley in his early days.

5. Which song gave Cliff his first number one hit?

From Quiz Cliff Richard - Number One(s)

Answer: Living Doll

'Living Doll' was number one in 1959. The other three all hit number two, 'Move It' in 1958, 'Dynamite' in 1959 and 'Voice in the Wilderness' in 1960. 'Living Doll' made it to number one again in 1986, when Cliff was accompanied by the cast of 'The Young Ones' television show and Hank Marvin, who played guitar.

6. Which song has the lyrics "Midnight diamonds..."?

From Quiz Cliff Richard Lyrics

Answer: Miss You Nights

Released in February of 1976, the song only made No. 15 in the UK charts. A re-release a decade later fared little better. Despite the poor chart performance, the song is still greatly received and definitely the fan's favourite.

7. 'Easy riding is fine, but look around, see what you're missing'

From Quiz Cliff Richard Lyrics Quiz

Answer: "Goodbye Sam, Hello Samantha"

'Guys, you ought to get wise, there's more to the world than fool and fishing, Easy riding is fine, but look around, see what you're missing, Girls are waiting in line and now has come the time, I'm going out and I'm gonna get me some'

8. Cliff Richard sang this quatrain in what song? "You have words with him And your future's looking dim. But these things Your heart can rise above."

From Quiz Lyrics of Cliff Richard

Answer: It's All In The Game

Cliff Richard's "It's All In The Game" reached number two on the UK Singles list and number 25 on Billboard's Hot 100 in the USA. His "The Day I Met Marie" was number ten in 1967. "I Love You" was a number one in 1960, and "In The Country" reached number six in 1966 (both with the Shadows).

9. Co-producer of Sir Cliff Richard's 'Soulicious' album was Lamont Dozier, who wrote many songs for the 'Motown' label in partnership with two brothers. What was their surname?

From Quiz Cliff Richard - 'Soulicious'

Answer: Holland

Holland, Dozier, Holland wrote so many huge hits that they probably deserve a quiz of their own. Among the many songs they wrote are 'Can I Get a Witness' for Marvin Gaye, 'Baby Love' and 'Stop! In the Name of Love' for The Supremes and 'Reach Out I'll Be There' for The Four Tops. During their Motown years, Lamont Dozier and Brian Holland wrote the music and dealt with production while Eddie Holland provided the lyrics and vocal arrangements. Dozier did not sing on the album but he did perform on the tour, singing 'How Sweet It Is (to be Loved by You)', which was another Marvin Gaye hit written by the prolific trio.

10. Cliff Richard was born in India on the 14/10/1940, but in what year did he first set foot on English soil?

From Quiz Cliff Richard; His Firsts 1940 to 1959

Answer: 1948

Both before and after gaining independence from Britain (in 1947) there was widespread unrest throughout India. It was fueled by religious differences as the country prepared to be physically divided into three; India and both West and East Pakistan. Like the majority of those of British blood the Webb's decided to leave. Cliff's dad originally wanted to migrate to Australia, however Cliff's mum wanted to be close to her mother who had already left India and settled in England. They arrived on the 'Ranchi' at Tilbury Docks on the 13th Sept. 1948.

11. Which Cliff Richard single with 1,052,000 sales was his best selling single in the UK?

From Quiz The Music Of Cliff Richard

Answer: The Young Ones

"The Young Ones" a number one for six weeks on the UK chart in 1962, was his best selling single in the UK. It was the first single by a UK artist to enter the UK chart at number one. It never charted in the US. "Congratulations" reached number one on tbe UK chart in 1968, it reached number 99 on the US pop chart. "We Don't Talk Anymore" reached number one on the UK chart in 1979, it reached number seven on the US chart. "The Millennium Prayer" reached number one on the UK chart in 1999, it never charted in the US.

12. In 1962, Cliff Richard reached number two with a double sided hit. 'I'm Looking Out the Window' was on one side. What was on the other?

From Quiz Cliff Richard - Ten to Two

Answer: Do You Wanna Dance

The other options all reached the top ten, but in 1964. 'On the Beach' reached number, 'Constantly' was a number four, and 'I Could Easily Fall' made number nine.

13. 'You know I need your tender touch' are lyrics from which early Cliff number one?

From Quiz Cliff Richard - Number One(s)

Answer: Please Don't Tease

'Please Don't Tease' was a number one in 1960. 'Nine Times out of Ten' hit number three in the same year, and the other two reached number three in 1961.

14. What about the lyric "...apple pie..."? Can you remember which song it is?

From Quiz Cliff Richard Lyrics

Answer: Big Ship

This little known song peaked at No. 8 in the charts in May of 1969. It was Cliff's best performance since "Congratulations", a year before, which reached No. 1.

15. 'I've had nothing but bad luck, since the day I saw the cat at my door'

From Quiz Cliff Richard Lyrics Quiz

Answer: "Devil Woman"

'Devil Woman' was written by Terry Britten and is a crowd favorite at Cliff concerts.

16. "No comb and no toothbrush, I've got nothing to haul. I'm carryin' only A pocket full of dreams, a heart full of love. And they weigh nothin' at all." These lyrics come from what song by Cliff Richard (with The Shadows)?

From Quiz Lyrics of Cliff Richard

Answer: Travellin' Light

The lyrics are from "Travellin' Light," number one on the UK Singles chart in 1959. Cliff Richard did the other tunes listed. In 1965, "Wind Me Up (Let Me Go)" was number two and "On My Word" was number 12. "Constantly" reached number four in 1964.

17. What was the title of the first number one hit that Cliff Richard had on the UK chart?

From Quiz The Music Of Cliff Richard

Answer: Living Doll

"Living Doll" was the first UK number one for Cliff Richard. It spent six weeks at number one in 1959 and reached number 30 on the US pop chart. A new version of the song reached the top of the UK chart for three weeks in 1986. It was a comedy relief single with Cliff, Hank Marvin (lead guitarist of The Shadows) and the cast from the British TV comedy show The Young Ones. "Travellin' Light" was Cliffs second number one in 1959, "A Voice In The Wilderness" reached number two on the UK chart in 1960. "Fall In Love With You" reached number two on the UK chart in 1960. None of these singles charted in the US.

18. Cliff Richard managed a number eight hit with which song, more associated with Johnny Mathis?

From Quiz Cliff Richard - Ten to Two

Answer: The Twelfth of Never

Cliff's version was in 1964. The song also made number one in the UK for Donny Osmond in 1973 and was a minor hit (number twenty-one) in 1995 for Elvis Presley.

19. Cliff's 1962 number one was 'The Young Ones' from the film of the same name. What was the plot of the film?

From Quiz Cliff Richard - Number One(s)

Answer: A youth club being saved from redevelopment

Cliff played the lead role in this film, which also featured all four members of The Shadows, Robert Morley, Richard O'Sullivan and Melvyn Hayes. The holiday is the plot of 'Summer Holiday' and the teenage pregnancy is too gritty for a Cliff film. The club is saved, of course, and the wicked developer turns out to be Cliff's character's father.

20. Which song mentions "fishing" in its lyrics?

From Quiz Cliff Richard Lyrics

Answer: Goodbye Sam, Hello Samantha

Callander/Murray/Stephens song from 1970. Another top five entry, but only just at No. 5 in the charts.

21. 'Once in every lifetime comes a love like this.'

From Quiz Cliff Richard Lyrics Quiz

Answer: "The Young Ones"

From the movie 'The Young Ones'.

22. On 3rd March 1957 Cliff Richard went to his first live rock show. Name the headlining American act.

From Quiz Cliff Richard; His Firsts 1940 to 1959

Answer: Bill Haley and The Comets

It was Bill Haley, touring England on the strength of 'Rock Around the Clock', that Cliff saw. Speaking much later of his first rock concert Cliff said 'It's hard for me now to think of anything that has been as good as that [concert].... it was my first encounter. I had never been to a [rock] concert before and suddenly everything that we had heard on the radio was happening right before our eyes'. Cliff would later share the stage with Marty, the Kalin Twins and Phil Everley.

23. Cliff Richard has sung many duets with other major performers. Which member of a famous American singing duo did he have a UK top ten hit with?

From Quiz The Music Of Cliff Richard

Answer: Phil Everly

Cliff sang "She Means Nothing To Me" with Phil Everly of the Everly Brothers in 1983. It reached number nine on the UK chart. It never charted in the US.

24. Cliff Richard reached number 15 in 1980 with 'Suddenly', a duet with which female singer?

From Quiz Cliff Richard - The Best of the Rest

Answer: Olivia Newton-John

The other singers were all around at the time, but it was Olivia who sang with Cliff on this and they also had a (minor) hit together in 1995 with 'Had to Be', reaching number 22. Olivia also had hits with John Travolta and the Electric Light Orchestra.

25. Which song had "shuttered" shops?

From Quiz Cliff Richard Lyrics

Answer: Scarlet Ribbons

Found on Cliff's "Together" album, this song was never released as a single. Also on the album can be found three of Cliff's Christmas hits: "Mistletoe And Wine", "Saviour's Day" and of course "Together".

26. 'I didn't have many toys.'

From Quiz Cliff Richard Lyrics Quiz

Answer: "Lucky Lips"

'When I was just a little baby I didn't have many toys, But my mama used to say, son, you got more than other boys'

27. Cliff Richard (with The Shadows) used these lines in what melody? "We're going where the sun shines brightly. We're going where the sea is blue. We've seen it in the movies, Now let's see if it's true."

From Quiz Lyrics of Cliff Richard

Answer: Summer Holiday

"Summer Holiday" was a top number one hit in 1963 on the UK Singles list. The other songs are by only Cliff Richard. "When The Girl In Your Arms Is The Girl In Your Heart" was number three in 1961. "The Twelfth Of Never" got to number eight in 1964. "All My Love (Solo Tu)" reached number six in 1967.

28. Cliff performed with Candi Staton on the 'Soulicious' album, singing 'Teardrops' which had been a big hit in 1988 for which duo?

From Quiz Cliff Richard - 'Soulicious'

Answer: Womack and Womack

'Teardrops' was recorded by Cecil Womack and his wife Linda, who was the daughter of soul legend Sam Cooke. They had more success in the UK than in their home country, with 'Teardrops' reaching number three on the Singles Chart. They had an earlier hit in 1983 with 'Love Wars'. Marvin Gaye and Tammi Terrell had success with 'You're All I Need to Get By' and the other two options are better known for close harmony than soul music. Candi Staton had a huge hit in 1976 with 'Young Hearts Run Free'. She did not appear on the tour and the song was not covered on stage.

This is category 13357
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.