FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Velvet Underground Quizzes, Trivia and Puzzles
Velvet Underground Quizzes, Trivia

Velvet Underground Trivia

Velvet Underground Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Fun Trivia
3 Velvet Underground quizzes and 30 Velvet Underground trivia questions.
1.
  The Velvet Underground    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz about The Velvet Underground's music and members.
Average, 10 Qns, IlliniBob72, Nov 23 19
Average
IlliniBob72
Nov 23 19
1406 plays
2.
  Nice and Tricky Velvets Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
A lovely little quiz on the history of the Velvet Underground for all curious people interested in (possibly) the greatest band of all time.
Tough, 10 Qns, whitelight66, Dec 11 05
Tough
whitelight66
507 plays
3.
  The Velvet Underground Lyrics Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Ok, this is the deal: I'm going to put down a few words or lines from a VU song, and you have to guess which song it it! Trust me, this shouldn't be hard!
Average, 10 Qns, tanzen, Oct 13 03
Average
tanzen
1139 plays

Velvet Underground Trivia Questions

1. What was the name of the band formed by Lou Reed and John Cale in 1965, along with Tony Conrad and Walter De Maria, that would form the template for the Velvet Underground?

From Quiz
Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: The Primitives

The Primitives were artificially formed by Pickwick records, who Lou was working for at the time, to tour his minor hit 'The Ostrich', but soon split, leaving Lou Reed and John Cale to find a new guitarist (Sterling Morrison, who they met by chance at a tube station) and drummer (Mo Tucker, sister of Sterling's best friend).

2. Complete this song lyric: "I saw my head laughing, rolling on the ground and now..."

From Quiz The Velvet Underground

Answer: I'm set free

"I'm Set Free" is one of my favorite VU songs, off of their album "The Velvet Underground".

3. "Let me be your eyes; a hand to your darkness, so you won't be afraid..."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "I'll Be Your Mirror"

4. Most people know Andy Warhol 'discovered' the Velvet Underground, but what was the name of the club, where they were playing a residency, in which he first saw them?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Cafe Bizarre

Warhol, having been talked into taking his pop-art experiments into rock and roll by friend Paul Morrissey, was recommended the Velvets by Gerard Malanga, another Factory resident, and so went to see them at this tiny Greenwich Village bar. Their residency ended a few days later. The management hated them. Andy didn't, and invited them to the Factory.

5. "Baby be good, do what you should, you know it'll be alright..."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "What Goes On?"

6. When did the Velvet Underground (at least with Lou Reed at the helm) first tour Europe?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: 1993

Although they were due to tour Europe in the winter of '67, it was suddenly cancelled with the death of Brian Epstein who, unlikely as it may seem, was a huge fan of the group and was to be their European tour promoter. The 'Velvet Underground' did reach foreign shores in 1971, however only Mo remained of the original members. They weren't to cross the Atlantic together until the 1993 reunion tour.

7. What song is the following song lyric from? "Sick with silence, she weeps sincerely, saying words that have oh so clearly been said so long ago"

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Lady Godiva's Operation

"Lady Godiva's Operation" is a slightly disturbing song off of "White Light/White Heat". Lou Reed said that the song was a result of too many electroshock treatments.

8. "She'll turn once more to Sunday's clown, and cry behind the door..."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "All Tomorrow's Parties"

One of the songs that Nico sung on "The Velvet Underground and Nico". Nico was apparently suggested by Andy Warhol early on in the piece, but was pretty much kicked out of the group not too long after.

9. What is the name of the unfortunate lead character in 'White Light/White Heat's' 'The Gift'?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Waldo Jeffers

'The Gift' was based on one of Lou Reed's essays, written for his English diploma, and spoken, with his laconic Welsh accent, by John Cale. The band, one of the first to truly experiment with stereo, put the lyrics on one track and the instrumental on the other so that, according to Reed, if you didn't like the lyrics played through the left, you could just listen to the music on the right.

10. Who was the female drummer for The Velvet Underground?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Maureen Tucker

Maureen Tucker was the drummer on all albums except for "Loaded". She was replaced on "Loaded" because she was pregnant. She returned for the reunion tour, and remains very close with Lou Reed and John Cale.

11. "But the fact that you are married only proves you're my best friend - but it's truly, truly a sin...."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "Pale Blue Eyes"

12. Who was John Cale replaced by as bassist before the recording of 'The Velvet Underground'?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Doug Yule

John Cale left the band in late '68 after his long, bitter relationship with Reed came to an end as Lou gave his other bandmates an 'either he leaves or I do' ultimatum. Billy Yule (Doug's brother) was hired for 'Loaded' as drummer, Angus Maclise was the band's drummer before Mo joined.

13. Who produced the group's first album?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Andy Warhol

It was Warhol's idea to have Nico sing on the group's first album.

14. "There are problems in these times, but woo! None of them are mine!"?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "Beginning To See The Light"

One of the few songs written by Reed in his Velvet Underground days that had a real sense of enthusiasm and optimism. Until the end, of course - "How does it feel to be loved?"

15. What song features the sounds of an airhose?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Black Angel's Death Song

"Black Angel's Death Song" has the airhose and nonsensical lyrics. Lou Reed said the lyrics don't mean anything- they're just words that he thought sounded cool strung together.

16. "I wish that I was born a thousand years ago, and I wish that I'd sailed the darkened seas...."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "Heroin"

Probably the best known Velvet Underground songs. Mo Tucker does a fantastic job on the drums in this track.

17. Which song was originally written as an essay for an English class?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: The Gift

John Cale convinced Lou Reed to put the essay to music. It's about a guy that mails himself to his girlfriend, who accidentally stabs and kills him while trying to open the package.

18. "Anyone who ever had a heart, they wouldn't turn around and break it..."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "Sweet Jane"

Covered a few years back (by the Cowboy Junkies?), as have been a lot of their songs.

19. Why did Billy Yule replace Mo Tucker on drums for the recording of 'Loaded'?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Mo was pregnant

In contemporary interviews with the band, Mo was always said to be the 'kid sister' of the band, seemingly never part of the bitter infighting that characterised the group. Interestingly, as a sidenote, none of the band members ever admitted to taking heroin while a member of the band - Lou especially frequently became upset at the idea that they glamourised the drug - however the sheer weight of the song 'Heroin' and his subsequent slide into heavy heroin use in the 70's makes these comments a little suspect.

20. Who sings the song "The Gift"?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: John Cale

Use of the word "sing" is up to one's definition of the word. "Read" might be a better choice.

21. "I'm feeling good, I'm feeling oh so fine. Until tomorrow, but that's just some other time..."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "I'm Waiting for the Man"

Reed has this uncanny knack for very vivid lyrics. You almost feel like you're there in the street, desperate and waiting for the man....

22. On which stage did Lou Reed finally leave the band in August 1970?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Max's Kansas City, NY

It was at Max's, where the band, containing only two founding members, lost their leader and driving force. They continued for a few years afterwards with Doug Yule replacing Reed as the band's leader, but recorded nothing even approaching the band's earlier work. On the night Lou walked off the stage Andy Warhol's collaborator, Brigid Polk, who was sitting in the corner, recorded the legendary show that she would later sell to Atlantic for $10,000.

23. What is the song "Venus In Furs" about?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Sadomasochism

Yup, sadomasochism. The song "Heroin" was their drug use song on their debut album. "Waiting For My Man" was about drug dealing. I know they've done songs about cross-dressing but it slips my mind right now. If I remember at a later date, I'll be sure to update this. If you know of it, drop me a line. Thanks.

24. "You're written in her book - you're number 37, have a look...."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "Femme Fatale"

25. What was the name of Lou Reed's first solo album, released in May 1972?

From Quiz Nice and Tricky Velvets Quiz

Answer: Lou Reed

The eponymous 'Lou Reed' was the first to be recorded after the split, mostly consisting of unrecorded Velvet Undergound songs. It wasn't until the release of 'Transformer', produced by David Bowie (whose constant plugging of the Velvet Underground and Lou Reed himself was perhaps most crucial to the record's success), in November of the same year that Reed finally achieved the success he so deserved, having achieved very little commercially with the Velvets, as 'Walk On The Wild Side' became a global hit.

26. Which founding member died in 1995?

From Quiz The Velvet Underground

Answer: Sterling Morrison

Sterling Morrison passed away on 8/30/95 of cancer. After the breakup of the band, he became an English professor at the Universoty of Texas. Nico has also died, but she wasn't a member of the band, as demonstrated by the title of the first album, "The Velvet Underground and Nico".

27. "Hey foxy mama watchin' her walk down the street...."?

From Quiz The Velvet Underground Lyrics Quiz

Answer: "White Light/White Heat"

I was trying to think of a line that didn't have "White Light" or "White Heat" in it! Anyways, hope you had as much fun on the quiz as I had writing it up!

This is category 10086
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.