FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Velvet Underground
Quiz about The Velvet Underground

The Velvet Underground Trivia Quiz


Here's a quiz about The Velvet Underground's music and members.

A multiple-choice quiz by IlliniBob72. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Velvet Underground

Author
IlliniBob72
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,745
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1414
Last 3 plays: Guest 5 (9/10), Guest 186 (3/10), Guest 82 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. Complete this song lyric: "I saw my head laughing, rolling on the ground and now..." Hint


Question 2 of 10
2. Which of these songs was not sung by Nico? Hint


Question 3 of 10
3. What song is the following song lyric from? "Sick with silence, she weeps sincerely, saying words that have oh so clearly been said so long ago" Hint


Question 4 of 10
4. Who was the female drummer for The Velvet Underground? Hint


Question 5 of 10
5. Who produced the group's first album? Hint


Question 6 of 10
6. What song features the sounds of an airhose? Hint


Question 7 of 10
7. Which song was originally written as an essay for an English class? Hint


Question 8 of 10
8. Who sings the song "The Gift"? Hint


Question 9 of 10
9. What is the song "Venus In Furs" about? Hint


Question 10 of 10
10. Which founding member died in 1995?

Answer: (two words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : Guest 5: 9/10
May 28 2024 : Guest 186: 3/10
May 23 2024 : Guest 82: 0/10
May 03 2024 : Guest 83: 10/10
Apr 30 2024 : Guest 145: 7/10
Apr 28 2024 : Guest 219: 8/10
Apr 28 2024 : Guest 111: 8/10
Apr 23 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Complete this song lyric: "I saw my head laughing, rolling on the ground and now..."

Answer: I'm set free

"I'm Set Free" is one of my favorite VU songs, off of their album "The Velvet Underground".
2. Which of these songs was not sung by Nico?

Answer: Sunday Morning

"Sunday Morning" was sung by Lou Reed.
3. What song is the following song lyric from? "Sick with silence, she weeps sincerely, saying words that have oh so clearly been said so long ago"

Answer: Lady Godiva's Operation

"Lady Godiva's Operation" is a slightly disturbing song off of "White Light/White Heat". Lou Reed said that the song was a result of too many electroshock treatments.
4. Who was the female drummer for The Velvet Underground?

Answer: Maureen Tucker

Maureen Tucker was the drummer on all albums except for "Loaded". She was replaced on "Loaded" because she was pregnant. She returned for the reunion tour, and remains very close with Lou Reed and John Cale.
5. Who produced the group's first album?

Answer: Andy Warhol

It was Warhol's idea to have Nico sing on the group's first album.
6. What song features the sounds of an airhose?

Answer: Black Angel's Death Song

"Black Angel's Death Song" has the airhose and nonsensical lyrics. Lou Reed said the lyrics don't mean anything- they're just words that he thought sounded cool strung together.
7. Which song was originally written as an essay for an English class?

Answer: The Gift

John Cale convinced Lou Reed to put the essay to music. It's about a guy that mails himself to his girlfriend, who accidentally stabs and kills him while trying to open the package.
8. Who sings the song "The Gift"?

Answer: John Cale

Use of the word "sing" is up to one's definition of the word. "Read" might be a better choice.
9. What is the song "Venus In Furs" about?

Answer: Sadomasochism

Yup, sadomasochism. The song "Heroin" was their drug use song on their debut album. "Waiting For My Man" was about drug dealing. I know they've done songs about cross-dressing but it slips my mind right now. If I remember at a later date, I'll be sure to update this. If you know of it, drop me a line. Thanks.
10. Which founding member died in 1995?

Answer: Sterling Morrison

Sterling Morrison passed away on 8/30/95 of cancer. After the breakup of the band, he became an English professor at the Universoty of Texas. Nico has also died, but she wasn't a member of the band, as demonstrated by the title of the first album, "The Velvet Underground and Nico".
Source: Author IlliniBob72

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us