FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tammy Wynette  Remembered  Part 1
Quiz about Tammy Wynette  Remembered  Part 1

Tammy Wynette ... Remembered - Part 1 Quiz


Let's go back and reminisce over a few of Tammy's greatest hits ... Good Luck !

A multiple-choice quiz by annanne. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Author
annanne
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
217
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Often referred to as the 'First Lady of Country Music', her marriage to the great George Jones as a 'country music couple', produced many duets during and even after their 1975 divorce ... true or false?


Question 2 of 10
2. Tammy's 1969 Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance was for which song, considered a country music classic and standard? Hint


Question 3 of 10
3. Tammy's first husband Euple Byrd, was not supportive of her desire to become a country music singer and told her to 'dream on baby'. So she held many jobs including barmaid, waitress, receptionist. Which profession did Tammy work at and renewed her license every year ... just in case? Hint


Question 4 of 10
4. Following "Apartment No. 9", this next single from 1967 was a number three hit on Billboard Hot Country Singles. Can you complete the song title?

"Your Good ________ Gonna Go Bad"
Hint


Question 5 of 10
5. The first verse to this 1967 number one song needs a few words to finish it off ... do you know what they are?

"Today I sat alone at the window
And I watched our little girl outside at play
With the little boy next door
Like so many times before
But something ____________________ today"
Hint


Question 6 of 10
6. From 1968, what is the song's title ... go ahead, just spell it out (no punctuation required)?

"I spell out all the hurtin' words
And turn my head when I speak
Cause I can't spell away this hurt
That's drippin' down my cheek"

Answer: (One Word - NO punctuation)
Question 7 of 10
7. The following first verse is incomplete ... what words fill in both lyric gaps?

"If you think you got your man
In the palm of your hand
__________________
And if you think you got it made
And his love will never fade
__________________"
Hint


Question 8 of 10
8. Another number one hit for Tammy is missing a few words ... what are they?

"So I'll just keep on falling in love 'til I _____________"
Hint


Question 9 of 10
9. Kids sure do say the darndest things, don't they?
(not quite the correct song title but close)

How old is the little girl that says "I wanna divorce"?

Hint


Question 10 of 10
10. Here is the opening line to the first verse of a 1976 number one hit ... can you identify the song?

"I'll need time
To get you off my mind"
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 69: 9/10
Jun 13 2024 : Morganw2019: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Often referred to as the 'First Lady of Country Music', her marriage to the great George Jones as a 'country music couple', produced many duets during and even after their 1975 divorce ... true or false?

Answer: true

Yes, they did continue as duet partners for several more years. In 1995, their reunion album "One", was favorably accepted but did not chart successfully.

Country music singer/songwriter, Tamala Georgette Jones born 1970, is the only child between Jones and Wynette.

An only child, Wynette was cared for by her maternal grandparents on their Mississippi farm. After the death of her husband (just prior to Wynette's first birthday), her mother left for Memphis to find work.

Her father was a musician and farmer. Wynette taught herself to play many of the instruments he left behind.
2. Tammy's 1969 Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance was for which song, considered a country music classic and standard?

Answer: Stand By Your Man

Causing controversy among feminists, this song shot to number one on Billboard Hot Country Singles and remained so for three weeks late 1968. It took the 19th spot on the U.S. pop chart Billboard Hot 100, bringing Wynette to superstar status.

Country Music Television:
2002s 40 Greatest Women of Country Music, Tammy Wynette, number two.

Country Music Television:
2003s list of 100 Greatest Songs in Country Music, "Stand By Your Man", number one.

Country Music Television:
2004s list of 100 Greatest Country Love Songs, "Stand By Your Man", No. 16.

The song appears in at least six motion pictures and 'Sesame Street' used "Stand By Your Can" to teach youngsters the proper disposal of trash.

This song was the 2010 addition to the National Recording Registry.

It was written by Tammy Wynette and her record producer, Billy Sherrill.

Country Music Association: Female Vocalist of the Year - 1968, 1969 & 1970

Country Music Hall of Fame: Inducted 1998
3. Tammy's first husband Euple Byrd, was not supportive of her desire to become a country music singer and told her to 'dream on baby'. So she held many jobs including barmaid, waitress, receptionist. Which profession did Tammy work at and renewed her license every year ... just in case?

Answer: hairdresser

In 1963 she enrolled in a cosmetology school in Tupelo Mississippi and she maintained that license up until her death in 1998.

Just prior to the birth of their third daughter, Wynette ended the seven year marriage and moved to Nashville seeking a record deal. Eventually she sang for Billy Sherrill, who signed her to Epic Records in 1966 when she recorded her first single "Apartment No. 9", released December 1966 just shy of making the country chart's top 40.
4. Following "Apartment No. 9", this next single from 1967 was a number three hit on Billboard Hot Country Singles. Can you complete the song title? "Your Good ________ Gonna Go Bad"

Answer: Girl's

This is a fun, up-beat song ... here's the chorus ...

"Because your good girl's gonna go bad
I'm gonna be the swingin'est swinger you've ever had
If you like 'em painted up, powdered up
Then you ought to be glad
Cause your good girl's gonna go bad"
5. The first verse to this 1967 number one song needs a few words to finish it off ... do you know what they are? "Today I sat alone at the window And I watched our little girl outside at play With the little boy next door Like so many times before But something ____________________ today"

Answer: didn't seem quite right

"I Don't Wanna Play House", Wynette's first number one song as a solo artist, spent three weeks at the top spot totaling eighteen weeks on Billboard Hot Country Singles and awarding her with a Grammy in 1968 for Best Female Country Vocal Performance.

This song's lyrics, depicting heartache and troubled relationships, became a common theme, well known by Wynette.

Covered by Connie Francis in 1968, then again in 1970 by Lynn Anderson.
6. From 1968, what is the song's title ... go ahead, just spell it out (no punctuation required)? "I spell out all the hurtin' words And turn my head when I speak Cause I can't spell away this hurt That's drippin' down my cheek"

Answer: Divorce

"D.I.V.O.R.C.E.", Tammy's third number one hit on Billboard Hot Country Singles.

Wynette had already been through two marriages, clearly evident in her pained, quivering voice.

Composed by Bobby Braddock and Curly Putnam, the song has been parodied at least six times and has been used in at least two motion pictures.
7. The following first verse is incomplete ... what words fill in both lyric gaps? "If you think you got your man In the palm of your hand __________________ And if you think you got it made And his love will never fade __________________"

Answer: you better listen

"Woman To Woman" composed by Billy Sherrill, hit number four on Billboard Hot Country Singles in 1974.

The song was covered by Wynonna Judd for "Tammy Wynette Remembered", 1998.
8. Another number one hit for Tammy is missing a few words ... what are they? "So I'll just keep on falling in love 'til I _____________"

Answer: get it right

From 1972, "'Til I Get It Right" spent twelve weeks on Billboard Hot Country Singles, one week at number one.

"I'll just keep on falling in love
'Til I get it right.
Right now I'm like a wounded bird
Hungry for the sky
But if I try my wings and try long enough
I'm bound to learn to fly
So I'll just keep on falling in love
'Til I get it right"
9. Kids sure do say the darndest things, don't they? (not quite the correct song title but close) How old is the little girl that says "I wanna divorce"?

Answer: four

"Kids say the darndest things
Have you ever listened close to the games they play
Or the little songs they sing"

"Last night dressed up in a high heel shoes
And wearing my old hat
My four year old said
"I wanna divorce"
Now where did she hear that?"

"Kids Say The Darndest Things", Wynette's thirteenth number one single totaling thirteen weeks on Billboard Hot Country Singles in 1973.

Co-written by Glenn Sutton and Billy Sherrill.
10. Here is the opening line to the first verse of a 1976 number one hit ... can you identify the song? "I'll need time To get you off my mind"

Answer: Til I Can Make It On My Own

Below is the first and second verse to "Til I Can Make It On My Own"

"I'll need time
To get you off my mind
And I may sometimes bother you
Try to be in touch with you
Even ask too much of you
From time to time"

"Now and then
Lord, you know I'll need a friend
Til I get used to losing you
Let me keep on using you
Til I can make it on my own"

Tammy's fifteenth number one hit and personal favorite both written or recorded, totaling 11 weeks on Billboard Hot Country Singles from 1976.

Covered in 1979 by Kenny Rogers and Dottie West, then again in 2005 by Martina McBride.
Source: Author annanne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us