FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
George VI Quizzes, Trivia and Puzzles
George VI Quizzes, Trivia

George VI Trivia

George VI Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor

Fun Trivia
7 George VI quizzes and 85 George VI trivia questions.
1.
  Elizabeth Bowes-Lyon: Dangerous or Devoted?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One of the insightful quotes attributed to Elizabeth Bowes-Lyon is "Your work is the rent you pay for the room you occupy on earth". While some sources attribute the idea to her mother, it is clear to see that the idea of service ran in the family.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Mar 12 19
Average
ponycargirl editor
Mar 12 19
348 plays
2.
  Elizabeth and Bertie   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Elizabeth Bowes-Lyon and the future George VI of the United Kingdom were in love - but it took a while for him to get her to the altar.
Average, 10 Qns, Creedy, Oct 02 16
Average
Creedy gold member
707 plays
3.
  The Last Empress of India   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A great title for a great Lady. Who was she and how much do you know about her?
Average, 10 Qns, fringe, Jun 04 10
Average
fringe gold member
3585 plays
4.
  Bertie and Elizabeth   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Trivia about George VI and Queen Elizabeth. Theirs lives were played out in a time of great change. Born into one era they saw the rapid change of social values and the great advancement of technological change.
Average, 25 Qns, FilmGuy1570, Sep 15 18
Average
FilmGuy1570
Sep 15 18
2302 plays
5.
  Queen Mum   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world mourns the loss of one of Britain's favourite royals. How much do you know about the life of the 'Queen Mum'?
Tough, 10 Qns, ballykissangel, May 01 06
Tough
ballykissangel
3813 plays
6.
  Elizabeth, The Queen Mother    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about Queen Elizabeth, consort of King George VI and mother of Queen Elizabeth II.
Average, 10 Qns, lilibet81, Oct 21 09
Average
lilibet81
1102 plays
7.
  King George VI's Hunting Lodge    
Multiple Choice
 10 Qns
King George VI was an avid hunter. This is a short quiz on George VI and his hunting days.
Difficult, 10 Qns, sultan, Feb 20 04
Difficult
sultan
669 plays
trivia question Quick Question
In 1922, Elizabeth was a bridesmaid at this Princess's wedding. Who was she?

From Quiz "Queen Mum"





George VI Trivia Questions

1. Elizabeth and the man she would always refer to as "Bertie" had met when they were children, but it wasn't until 1921 that the shy Prince George proposed to her. Why didn't she accept?

From Quiz
Elizabeth and Bertie

Answer: She was afraid she could not be herself

Bertie, the later King George VI (1895-1952) actually proposed to the fun-loving and vivacious Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (1900-2002) three times before she finally succumbed. Previously she had said no to his proposals because she felt the confines and strict etiquette and rules of the royal life would not suit her. She was "afraid never, never again to be free to think, speak and act as I feel I really ought to". In desperation, he enlisted the aid of his mother, Queen Mary (1867-1953) to intervene on his behalf, but although the Queen did visit Elizabeth at her family home in Glamis Castle, Scotland, and felt that Elizabeth was "the one girl who could make Bertie happy", she would not interfere in his private life. Love conquers all, however, and although Elizabeth still had misgivings about the confines of royal life, she accepted the young Prince's final proposal in January, 1923.

2. What name was given to the Queen Mother at birth?

From Quiz Elizabeth, The Queen Mother

Answer: Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon

Her father wanted one of her names to be Angela because she looked like a cherub.

3. This 'commoner' of noble Scottish birth was crowned Queen Consort, and last Empress of India in 1937. Who was her royal husband?

From Quiz The Last Empress of India

Answer: King George VI

On the 12th May 1937 George VI and his bride were crowned. They retained the titles Emperor and Empress of India until that country's independence in 1947.

4. On what date was Albert Arthur Frederick George born?

From Quiz Bertie and Elizabeth

Answer: December 14, 1895

He was affectionately known as Bertie by his family.

5. Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon was born on August 4, 1900, into the English aristocracy. Her father insisted that her middle name be Angela. Why?

From Quiz Queen Mum

Answer: Because she resembled a cherub

6. King George VI was not the oldest son of George V and therefore not the first in line to the British crown. Who was George VI's older brother who abdicated?

From Quiz King George VI's Hunting Lodge

Answer: Edward VIII

King Edward VIII abdicated in 1936 after telling of his intentions of marrying Mrs. Wallis Simpson, an American divorcee, a no-no in royal life.

7. As a child growing up, how was Elizabeth Bowes-Lyon described?

From Quiz Elizabeth Bowes-Lyon: Dangerous or Devoted?

Answer: Energetic and fun

As a young child, it appears that Elizabeth's favorite partner in crime was her youngest brother, David. Stories are told of the exploits of the two at Glamis Castle, which had been the home of the Lyon family since the 1300s. Living there as a child, she and David enjoyed pouring boiling oil, which was water, from the castle turret onto the castle guests, and sometimes kidnapping grounds workers there and holding them until some sort of price would be paid. There is also a story that, after a frantic search when they were noticed missing, the two were found in one of the castle's outbuildings sharing a cigarette! It was with her sense of humor and fun that Elizabeth was known to have faced many of her life's hardships, and gained her the love of many. It has been written that through her personality alone she did much to boost the status of the monarchy in England; many called her "The richest jewel in the Royal Family's crown".

8. One of the contributing factors to Elizabeth's initial refusal to marry Bertie was she was being courted at the same time by another man. Who was this traitorous villain as far as Bertie was concerned?

From Quiz Elizabeth and Bertie

Answer: His equerry

Captain James Stuart, 1st Viscount Stuart of Findhorn (1897-1971) would go on to become a Scottish Unionist politician, Winston Churchill's Parliamentary Secretary to the Treasury during WWII, and the later Secretary of State for Scotland under Churchill and Anthony Eden - but at that time of his life, he was serving as Prince Albert Frederick Arthur George's equerry. Why, the cad! He was also courting Elizabeth at the same time as his employer. One wonders if Bertie knew of this. Whatever the case may be, Bertie won the day - and the lass - and James left his service to take up a post elsewhere. He apparently didn't suffer too badly from losing in the game of love, however, for, in 1923, he married one Lady Rachel Cavendish, daughter of the 9th Duke of Devonshire and the couple went on to have three children.

9. What title was held by Elizabeth's parents?

From Quiz Elizabeth, The Queen Mother

Answer: The Earl and Countess of Strathmore

The Earldom of Strathmore dates back to the 14th century and one of her ancestors was Robert the Bruce. Her father inherited the title when Elizabeth was just three years of age.

10. Who were the parents of Albert Arthur Frederick George?

From Quiz Bertie and Elizabeth

Answer: George V and Mary of Teck

Like his father he was the second son.

11. How many brothers and sisters did she have?

From Quiz Queen Mum

Answer: nine

She was the ninth of ten children and closest to her brother, David.

12. What date did King George VI go on his first hunt?

From Quiz King George VI's Hunting Lodge

Answer: December 23, 1907

Three members of the royal family went hunting that frosty morning in Sandringham. King George V, the future Edward VIII, and George VI. Collectively, they bagged 47 rabbits and 1 pheasant.

13. During WWI, how was Glamis Castle, Elizabeth's family home, used?

From Quiz Elizabeth Bowes-Lyon: Dangerous or Devoted?

Answer: Hospital for wounded soldiers

Elizabeth was tutored by her mother and private governesses; she had also attended two terms at Misses Birtwistle's Academy. When she was thirteen years old, she passed the Oxford Local Examination with distinction. When World War I began in 1914, Elizabeth was just fourteen years old. Glamis Castle was turned into a convalescent home for wounded soldiers, and Elizabeth was very much a part of the daily life there, reading to soldiers and writing letters to their families. She would also run errands for them and apparently enjoyed playing cards. Her autograph book was signed by a resident there who said, "she was to be "Hung, drawn, & quartered...Hung in diamonds, drawn in a coach and four, and quartered in the best house in the land." When WWI ended, Elizabeth, whose parents had become Lord and Lady Strathmore when she was four years old, began a social life which allowed Elizabeth to meet a variety of interesting and even royal people.

14. Although Glamis Castle was the family's ancestral Scottish home, it was used only in the summer. Where was she brought up during the year?

From Quiz Elizabeth, The Queen Mother

Answer: St. Paul's Waldenbury

St. Paul's Waldenbury is a beautiful manor house built during the 17th century in Hertfordshire. Though Elizabeth's birthplace is not known for certain, it is suggested that it may have been St. Paul's Waldenbury.

15. On what date was Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon born?

From Quiz Bertie and Elizabeth

Answer: August 4, 1900

16. What language, other than English, was she fluent in by the age of 10?

From Quiz Queen Mum

Answer: French

17. What was the date that George VI shot his first pheasant?

From Quiz King George VI's Hunting Lodge

Answer: January 5, 1909

George VI shot his first pheasant while hunting with his brother, the future King Edward VIII.

18. Another reason for the royal family's ready acceptance of Elizabeth as the future bride for Bertie had to do with line of inheritance. What reason was this?

From Quiz Elizabeth and Bertie

Answer: Bertie was not the heir to the British throne

At that time (the early 1920s), Prince George, as Bertie was titled, was not expected to become King. His older brother Edward held that right, and though, even at that stage, Edward was a weak and self-indulgent young man who didn't really want to be king, there were no signs that he would later go on to abdicate the throne of the United Kingdom, using his desire to marry the American divorcee Wallis Simpson as his escape route. Poor Wallis Simpson suffered under the scorn of the English people for the rest of her life over that, when the truth was that she desperately tried to talk Edward out of his rash decision. In 1923, however, when all that still lay unrevealed in the future, Bertie and Elizabeth were content in the knowledge that their future together would be as "minor" members of the royal family only, with just the obligatory duties to be carried out now and then when the occasion demanded. There were no real objections then to Elizabeth, Bertie's choice of wife, the girl he truly loved.

19. The Queen mother was one of 10 children. How many brothers and sisters did she have?

From Quiz Elizabeth, The Queen Mother

Answer: Six brothers and 3 sisters

One of her sisters, Violet, died of diphteria at age 11, her brother Alexander died young of a brain tumor and her brother Fergus died during the first world war at the battle of the Somme a few days after visiting the family and meeting his newborn daughter. Elizabeth and her youngest brother, David, were inseparable. He died in 1961 while visiting with her at Birkhall.

20. An engagement was announced on 14th January 1923 between Lady Elizabeth Bowes-Lyon and Prince Albert, Duke of York, but when did they first meet?

From Quiz The Last Empress of India

Answer: At a children's party nearly twenty years earlier

Elizabeth's first meeting with 'Bertie' had taken place when she was just five-years-old, but it was to be another fifteen years until the young Prince really noticed the beautiful Scottish aristocrat. In September 1920 Elizabeth's parents held a dance, which was attended by their neighbours, Lord and Lady Airlie, who happened to have a houseguest at that time, a certain Prince, who as a matter of courtesy was, of course, included in the invitation.

21. Who were Elizabeth Bowes-Lyon's parents?

From Quiz Bertie and Elizabeth

Answer: Claude George Bowes-Lyon and Cecilia Nina Cavendish-Bentinck

Lady Elizabeth Bowes-Lyon is decended from Henry VII.

22. What was she nicknamed as a child by her family?

From Quiz Queen Mum

Answer: Merry Mischief

She was nicknamed this due to her happy, yet mischievous nature.

23. What was King Edward VIII's "family" name?

From Quiz King George VI's Hunting Lodge

Answer: David

He took the name Edward, after his grandfather, King Edward VII.

24. On the day of her marriage to Prince Albert, Elizabeth left her wedding bouquet at the Tomb of the Unknown Warrior. Why?

From Quiz Elizabeth Bowes-Lyon: Dangerous or Devoted?

Answer: She wanted to honor the memory of her brother, Fergus.

During WWI, four of Elizabeth's brothers served in the army. For a while it was believed that two of them had been killed in the fighting until it was discovered that her brother Michael, who had been reported missing in action in 1917, was in a prisoner of war camp. Her brother, Captain Fergus Bowes-Lyon, however, who had been an officer in the Black Watch, or Royal Highlanders Regiment, was killed in 1915. On her way to be married at Westminster Abbey, she made a stop at the Tomb of the Unknown Warrior, where she left her bouquet in memory of her brother. Pictures of the wedding of Elizabeth to Prince Albert show that she did not have a bouquet. After that it became a tradition for royal brides to leave their wedding bouquets or have them sent to the site afterwards.

25. To the bride of course, the wedding gown was of prime importance. Unusually for royal brides, what "unlucky" colour did Elizabeth have incorporated into her gown?

From Quiz Elizabeth and Bertie

Answer: Green

Elizabeth's wedding dress was designed by Madame Handley Seymour, a court dressmaker to Queen Mary. The material was an ivory chiffon moire that was embroidered over with pearls and silver threads, and the style was very modern indeed - 1920s in fact. No, no before you gasp, it wasn't a knee high flapper's gown. It reached to the floor, but in the straight simple lines of the time, topped by a square neckline. Elizabeth's normal style was soft, feminine, frilly and delicately laced. Her bridal gown would have looked stunning on a tall willowy bride with definite hips and bust, but she was diminutive indeed and the dress just didn't suit her. Around the waist of the gown, such as it was, she wore a girdle of silver leaf on a background a spring green tulle. This trailed delicately to the ground, and was fastened with a thistle of silver and rose. The dress itself was exquisite, as was the matching veil. It was just the wrong dress for that particularly lovely bride. It lacked all shape completely and made her look like a tiny regal stick.

26. During World War I, where was she a nursing assistant for wounded soldiers?

From Quiz Elizabeth, The Queen Mother

Answer: Glamis Castle

She helped her sister Rose, later Countess Granville, nurse soldiers at Glamis Castle all through the war.

27. The wedding took place at Westminster Abbey on the 26th April 1923 and radio companies requested permission to broadcast the service. Why did Buckingham Palace refuse?

From Quiz The Last Empress of India

Answer: They were afraid that it would be heard by "disrespectful people"

Apparently Buckingham Palace were concerned that if the service were broadcast it may be heard by rather uncouth people, "some of them sitting in public houses with their hats on!"

28. In what year did Bertie (who later became King George VI) and Elizabeth marry?

From Quiz Bertie and Elizabeth

Answer: 1923

It was a lengthy and determined courtship and his proposal was not accepted the first time.

29. What title did she assume upon her marriage to Prince Albert Windsor on April 26, 1923?

From Quiz Queen Mum

Answer: The Duchess of York

She was married to Prince Albert (Bertie) at Westminster Abbey.

30. How many animals did King George VI and his hunting party bag on October 17, 1950?

From Quiz King George VI's Hunting Lodge

Answer: 523

They shot 74 pheasants, 440 partridges, and 9 hares for a grand total of 523.

This is category 8767
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.