FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
House of Windsor Quizzes, Trivia and Puzzles
House of Windsor Quizzes, Trivia

House of Windsor Trivia

House of Windsor Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals

Fun Trivia
House of Windsor 1910-
76 quizzes and 1,064 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
Queen Elizabeths Progeny
  Queen Elizabeth's Progeny   top quiz  
Classification Quiz
 13 Qns
Third Generation
In the year after her death in 2022 Queen Elizabeth II had 4 children, 8 grandchildren, and 13 great grandchildren - one posthumous. For this quiz you need to place the great-grandchildren with her children, their grandparents.
Easier, 13 Qns, Midget40, May 20 24
Easier
Midget40 gold member
May 20 24
302 plays
2.
  We Three Kings   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
We three kings (George V, Edward VIII and George VI) all reigned during the year 1936. Your task is to decide to which of us the following descriptions pertain.
Easier, 10 Qns, spanishliz, Dec 03 16
Easier
spanishliz editor
2026 plays
3.
  The Merry Wives of Windsor    
Multiple Choice
 10 Qns
Your quest is simply to find the wives of the House of Windsor, whether or not they were merry. Good Luck! Bear in mind that any new additions to the royal family changes the lines of succession.
Easier, 10 Qns, alexis722, Mar 29 14
Easier
alexis722
898 plays
4.
  About the British Royals   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the British Royal family, mainly present day.
Average, 10 Qns, cadgel, Oct 04 18
Average
cadgel
Oct 04 18
8361 plays
5.
  HRH Princess Margaret   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Princess Margaret was not the most famous English royal - how much do you know about her?
Easier, 10 Qns, bridget3, Jun 04 18
Easier
bridget3
Jun 04 18
5306 plays
6.
  House of Windsor    
Multiple Choice
 10 Qns
The House of Windsor is the best-known royal family in the world, so you should not find this quiz too hard.
Average, 10 Qns, bridget3, May 01 17
Average
bridget3
7720 plays
7.
  The Royal Family of the United Kingdom    
Multiple Choice
 10 Qns
If you know the Royal Family of the UK, you should have no trouble with this quiz at all!
Average, 10 Qns, royalty101, Jan 25 14
Average
royalty101
2495 plays
8.
  Some Secrets of the British Royal Family   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Let's raise the curtain on the British royal family and highlight some aspects of royal life that may surprise you! If you like this quiz, try The British Royal Family, More on the British Royal Family, or Had Enough of the Royal Family?
Tough, 10 Qns, vendome, Aug 30 15
Tough
vendome
6771 plays
9.
  More on the British Royal Family   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
More royal little-known facts about sometimes very un-royal people. If you like this quiz, try the British Royal Family, Secrets of the BRF or Had Enough of the BRF?
Tough, 10 Qns, vendome, Apr 20 22
Tough
vendome
Apr 20 22
6264 plays
10.
  Had Enough Of The British Royal Family?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I haven't! Some surprising, some nasty, some sad, some funny facts about the monarchy. Like this quiz? Try the British Royal Family, More on the British Royal Family or Secrets of the British Royal Family.
Average, 10 Qns, vendome, Jan 09 18
Average
vendome
Jan 09 18
5588 plays
trivia question Quick Question
On the day I was born, July 22, 2013, I became the third in line to the throne. Who was third in line the day before?

From Quiz "Prince George Alexander Louis and his family"




11.
  Princess Anne    
Multiple Choice
 10 Qns
Princess Anne is one of my favorite members of the British royal family. See how much you know about her. Have fun!
Average, 10 Qns, nermalmama, Nov 13 11
Average
nermalmama
844 plays
12.
  The Windsors    
Multiple Choice
 10 Qns
Windsor has been the name of the U.K royal dynasty for several decades. For more info on the royal family and the history of the monarchy visit www.royal.gov.uk
Average, 10 Qns, lizzie2108, Apr 28 20
Average
lizzie2108
Apr 28 20
2030 plays
13.
  British Royalty VI: The Final Chapter    
Multiple Choice
 10 Qns
If you played the other five quizzes in this series thank you for doing so. Well here we are in the final chapter of the British Royalty Series. VI deals with the current house, The House of Windsor. Enjoy!
Average, 10 Qns, valjoedg, Sep 13 10
Average
valjoedg gold member
1187 plays
14.
  Royal Pains in the A--    
Multiple Choice
 10 Qns
Some odd, strange, weird, useless but supposedly true stuff about some 20th century British Royals. Just tell us which one is the guilty party! All info is from "Greta Garbage's Outrageous Bathroom Book".
Difficult, 10 Qns, mickeygreeneyes, Jun 07 13
Difficult
mickeygreeneyes
3276 plays
15.
  Princess Beatrice    
Multiple Choice
 10 Qns
Enjoy my quiz on Princess Beatrice.
Tough, 10 Qns, RustyRimmer, Feb 04 12
Tough
RustyRimmer
2069 plays
16.
  The House of Windsor at War    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about what the British Royal Family did during World War II. I hope you find it interesting!
Tough, 10 Qns, POTUSUSA, Aug 05 13
Tough
POTUSUSA
2359 plays

House of Windsor Trivia Questions

1. King Edward VIII, later to become the Duke of Windsor, was awarded the Military Cross during the First World War for serving in the British Army. In which regiment was he serving?

From Quiz
The House of Windsor - Extended Edition

Answer: Grenadier Guards

In 1907, at the age of thirteen, the then Prince Edward, the eldest son of the Prince of Wales, entered the Royal Naval College, Osborne, the initial entry point for new officers, to begin training for a future career in the Royal Navy. However, although he moved to the next stage of his training at the age of 15 to the Royal Naval College, Dartmouth, in 1910, he was withdrawn from the course to serve as a midshipman aboard HMS Hindustan for three months, before being sent to Oxford University. This was as a result of his father having become king, and the need to begin the preparation for Edward's own succession. Despite this, Edward remained enthusiastic at the idea of serving in uniform and, on the outbreak of the First World War, joined the Grenadier Guards. Although keen to serve on the front line, the prince was prevented from doing so, with the Minister of War, Lord Kitchener, stating that Edward's death or capture would prove to be a propaganda coup for the enemy. However, he was appointed to the staff of Major-General The Earl of Cavan, the commander of the Guards Division in France, and made a number of visits to the trenches in an effort to boost the morale of soldiers fighting. It was for this that he was awarded the Military Cross in 1916.

2. What is Meghan Markle's first name?

From Quiz Remembering the Harry and Meghan Wedding

Answer: Rachel

She was born Rachel Meghan Markle on August 4, 1981. She was born and raised in Los Angeles, California.

3. "You managed not to get eaten then?" said Prince Philip to a British student in which island country in 1998?

From Quiz Gaffes by Prince Philip, Duke of Edinburgh

Answer: Papua and New Guinea

The student had been trekking through the New Guinea highlands, and Prince Philip's remark referred to the cannibalistic traditions of the local tribes. Probably not the most appropriate of circumstances to mention it, though.

4. Prince Edward, who was to be King Edward VIII, gave up the throne to marry an American socialite in 1936. Who was she?

From Quiz The Merry Wives of Windsor

Answer: Wallis Warfield Simpson

Heir to the British throne, Edward abdicated in 1936 to marry the 'woman I love', who was twice married and soon to be twice divorced, American Wallis Simpson. The Church of England did not recognize marriages to someone who had living ex spouses, so the couple were wed in France. Edward's brother, George VI (subject of the film "The King's Speech") was next in line and took the throne instead. Many scandals followed the Windsors, including suspicions of their being Nazi sympathizers, particularly after a public meeting with Adolf Hitler in 1937, and Wallis being, as she herself had stated, anti-British. There were also stories of Axis alliances and espionage, even a supposed affair between Wallis and Ribbentrop. Whether or not information was given the enemies of Allied forces is conjecture. Wallis was known to be very intelligent, charismatic and highly ambitious. In her declining years she gradually lost most of her abilities and was a recluse after the death of the Duke of Windsor in 1972. Wallis died in 1986.

5. Where was Princess Anne born?

From Quiz Princess Anne

Answer: Clarence House

Princess Anne was born at Clarence House on August 15, 1950. Clarence House was where her parents were livng at the time.

6. When did The House of Windsor officially get founded?

From Quiz British Royalty VI: The Final Chapter

Answer: 1917

Many sources may suggest that The House of Windsor began at the moment of King George V's ascension in 1910. However, the House of Windsor officially began in the year 1917, with the change of family name from Saxe-Coburg-Gotha that came while Britain was at war with Germany.

7. What is the name of HRH Princess Richard, Duchess of Gloucester's eldest child?

From Quiz The Royal Family of the United Kingdom

Answer: Alexander

HRH Princess Richard, Duchess of Gloucester has three children with her husband, HRH Prince Richard, Duke of Gloucester: Alexander, Rose and Davina. The prince and princess, real name Birgitte, were married in 1972.

8. Whose former toilet, bathtub and sink were offered for sale in an ad in the "New York Times"?

From Quiz Royal Pains in the A--

Answer: Princess Margaret

These were fixtures from her home in the Caribbean. The Princess was born in 1930 and died in 2002.

9. Where did Princesses Elizabeth and Margaret live during most of World War II?

From Quiz The House of Windsor at War

Answer: Windsor Castle

Windsor Castle is the oldest royal residence in use.

10. What is Beatrice's full name?

From Quiz Princess Beatrice

Answer: Beatrice Elizabeth Mary

She was apparently named after Queen Victoria's youngest daughter, Beatrice.

11. What's the name of Queen Elizabeth II's oldest son?

From Quiz The British Royal Family

Answer: Charles

12. What relation was Princess Margaret to Queen Elizabeth II?

From Quiz HRH Princess Margaret

Answer: Sister

She was the Queen's younger sister.

13. When was Queen Elizabeth II born?

From Quiz About the British Royals

Answer: 1926

The present Queen was born in London on April 21, 1926, and christened in the Chapel at Buckingham Palace.

14. What is the name of Princess Margaret's son?

From Quiz House of Windsor

Answer: David Armstrong-Jones

David Armstrong-Jones is the son of Princess Margaret and Anthony Armstrong-Jones, 1st Earl of Snowdon. After the death of his father in March 2016, he inherited his father's title and became the 2nd Earl of Snowdon.

15. One of the Queen's state residences was begun by William the Conqueror after winning the Battle of Hastings in 1066. Which one?

From Quiz Had Enough Of The British Royal Family?

Answer: Windsor Castle

Windsor Castle was designed to be a fortress dominating the Thames valley. Many members of the royal family are buried here. It costs the government 3.5 million pounds ($4.3 million) for annual upkeep of the castle, which the Queen refers to as "our jolly nice country house."

16. When did Wallis Warfield Simpson meet with all of the members of the royal family?

From Quiz Some Secrets of the British Royal Family

Answer: at the wedding of the Duke of Kent

Queen Mary refused to have anything to do with Simpson, who she referred to as The Adventuress. However, the Prince of Wales showed up at his brother, the Duke of Kent's, wedding with Simpson, who he introduced as 'his great friend.'

17. Prince Henry, Duke of Gloucester, was appointed in 1944 to serve as the Governor-General of which of the Dominions?

From Quiz The House of Windsor - Extended Edition

Answer: Australia

Prince Henry was the third son and fourth child of George V. Born in 1900, as a child he suffered from a number of different ailments until, at the age of nine, it was suggested to his father that Henry should be sent to school, which could be "good for his character". Henry thus became the first child of a reigning monarch to attend school, first at St Peter's Court School, before transferring to Eton College. By the time he left school, he had become robust in terms of health, having excelled at sport. He entered the Royal Military College, Sandhurst in 1919, being initially commissioned as a Second Lieutenant in the King's Royal Rifle Corps, before transferring to the 10th Royal Hussars. The prince had an active career in the army, eventually retiring from active service following the accession of his brother Albert as King George VI in 1937. However, he returned to service on the outbreak of the Second World War, serving as the Chief Liaison Officer to the British Expeditionary Force, seeing service in France during 1940, and undertaking various staff roles until 1942. In late 1944, he was unexpectedly appointed as Governor-General of Australia, the king's personal representative, a role that was originally planned for the prince's younger brother, George, who was killed before he could take it up. Henry served as Governor-General until 1947, when he was forced to return to the UK to act in his role as a Counsellor of State owing to the absence of both the King and his daughter, Princess Elizabeth, on a tour to South Africa.

18. In 1981 Prince Philip made this pithy comment: "Everybody was saying we must have more leisure. Now they are complaining they are ___."

From Quiz Gaffes by Prince Philip, Duke of Edinburgh

Answer: unemployed

Prince Philip made this timely remark in 1981. It was in reference to high levels of joblessness during the recession.

19. On the day I was born, July 22, 2013, I became the third in line to the throne. Who was third in line the day before?

From Quiz Prince George Alexander Louis and his family

Answer: Prince Henry (Harry)

On 21 July, 2013, Queen Elizabeth II (b. 1926) was the reigning monarch. Her eldest son, Prince Charles (b. 1948), was next in line to the throne and Charles' elder son Prince William (b. 1982) was second in line. Prince William's brother Prince Harry was third in line. The next day, Prince George, when he was born displaced Prince Harry (born 1984) and a new born baby became third in line for the throne.

20. How many siblings does Princess Anne have?

From Quiz Princess Anne

Answer: three

She has three brothers: Prince Charles, Prince Andrew and Prince Edward. Prince Charles is two years older, Prince Andrew is ten years younger and Prince Edward is fourteen years younger.

21. On what month did Edward VIII officially abdicate the throne?

From Quiz British Royalty VI: The Final Chapter

Answer: December 1936

Since he wouldn't be able to marry Wallis Simpson and make her his queen Edward abdicated. In the presence of his brothers, Edward abdicated the throne in favor of his brother Prince Albert, Duke of York, who ruled as King George VI. Edward had reigned for less than twelve months, 327 days to be precise.

22. What is Queen Elizabeth II's full name?

From Quiz The Royal Family of the United Kingdom

Answer: Elizabeth Alexandra Mary

She was named Elizabeth for her mother, Queen Elizabeth the Queen Mother, Alexandra for her great-grandmother, Queen Alexandra and Mary for her grandmother, Queen Mary.

23. Who was the first monarch of the House of Windsor?

From Quiz The Windsors

Answer: George V

George V was George VI's and Edward VIII's father and Elizabeth II's grandfather.

24. Who was sued for falsely implying that her children's unmarried nanny had had an abortion or miscarriage?

From Quiz Royal Pains in the A--

Answer: Princess Diana

Di reportedly went up to the nanny at a party and said, "So sorry to hear about the baby". There was no baby, so a lawsuit ensued.

25. Who was the King of Great Britain during World War II?

From Quiz The House of Windsor at War

Answer: George VI

George VI became King in 1936 after Edward VIII's unexpected abdication.

26. What is she officially known as?

From Quiz Princess Beatrice

Answer: Her Royal Highness Princess Beatrice of York

As the daughter of a Royal Duke, Beatrice was given the title Princess when she was born. Her father was the Duke of York.

27. Who is the Queen Elizabeth II's second oldest son?

From Quiz The British Royal Family

Answer: Andrew

28. As a girl Princess Margaret was also known by her middle name, which is what?

From Quiz HRH Princess Margaret

Answer: Rose

She was known as Princess Margaret Rose.

29. What is the name of Prince Andrew's younger daughter?

From Quiz About the British Royals

Answer: Eugenie

Prince Andrew was married to Sarah Ferguson. They had two daughters Beatrice, born August 8, 1988 and Eugenie who was born on March 23, 1990. Prince Andrew and Sarah Ferguson divorced in May 1996.

30. Where was Queen Elizabeth II born?

From Quiz House of Windsor

Answer: London

Bruton Street was the London home of her parents who were then still the Duke and Duchess of York.

This is category 8758
Last Updated Jun 22 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.