Quiz about The  House of Windsor at War
Quiz about The  House of Windsor at War

The House of Windsor at War Trivia Quiz


This quiz is about what the British Royal Family did during World War II. I hope you find it interesting!

A multiple-choice quiz by POTUSUSA. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Windsor

Author
POTUSUSA
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
117,545
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2298
Last 3 plays: PosterMeerkat (7/10), Hayes1953 (7/10), Guest 166 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where did Princesses Elizabeth and Margaret live during most of World War II? Hint

Canada
Buckingham Palace
Windsor Castle
Sandringham Estate

2. Who was the King of Great Britain during World War II? Hint

Edward VIII
George V
George VI
Elizabeth II

3. Who called Queen Elizabeth, the consort of George VI, "the most dangerous woman in Europe"? Hint

Adolf Hitler
Emperor Tojo
Heinrich Himmler
Mussolini

4. How many times was Buckingham Palace bombed during World War II? Hint

14
1
None
9

5. What branch of the armed forces did Princess Elizabeth enter in 1945? Hint

Auxiliary Territorial Service
Women's Royal Air Force Corps
Women's Royal Navy Corps
She didn't serve at all

6. Which member of the royal family was killed during World War II? Hint

George, Duke of Kent
The Duke of Gloucester
King George VI
Princess Margaret

7. King George VI and Queen Elizabeth lived at Buckingham Palace full time throughout the war.

True
False

8. What was the name of the secret plans to evacuate Princesses Elizabeth and Margaret in case of German invasion? Hint

Operation Overlord
Canada Mission
Operation Sealion
Coats Mission

9. Where is Windsor Castle located? Hint

London
Canada
Dorchester
Berkshire

10. Who was the heir to the British throne during World War II? Hint

Prince Edward
Princess Margaret
Princess Elizabeth
Prince Charles


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did Princesses Elizabeth and Margaret live during most of World War II?

Answer: Windsor Castle

Windsor Castle is the oldest royal residence in use.
2. Who was the King of Great Britain during World War II?

Answer: George VI

George VI became King in 1936 after Edward VIII's unexpected abdication.
3. Who called Queen Elizabeth, the consort of George VI, "the most dangerous woman in Europe"?

Answer: Adolf Hitler

Hitler called her that because of her ability to rally the morale of the British people. This quote came from a website called the Unofficial British Royal Family Pages.
4. How many times was Buckingham Palace bombed during World War II?

Answer: 9

Eventually repairmen replaced the broken glass windows with plastic for the duration of the war.
5. What branch of the armed forces did Princess Elizabeth enter in 1945?

Answer: Auxiliary Territorial Service

Princess Elizabeth commuted to her military training every day from Windsor Castle.
6. Which member of the royal family was killed during World War II?

Answer: George, Duke of Kent

The Duke of Kent was killed in a plane crash over Scotland in 1942.
7. King George VI and Queen Elizabeth lived at Buckingham Palace full time throughout the war.

Answer: False

In fact, the King and Queen commuted each day from Windsor Castle to Buckingham Palace.
8. What was the name of the secret plans to evacuate Princesses Elizabeth and Margaret in case of German invasion?

Answer: Coats Mission

The plan called for the use of armored cars and the evacuation of the Princesses to Canada.
9. Where is Windsor Castle located?

Answer: Berkshire

Windsor Castle has massively thick stone walls and extensive dungeons.
10. Who was the heir to the British throne during World War II?

Answer: Princess Elizabeth

Princess Elizabeth was the Heir Presumptive to the throne, because she was a female. If she had been a male, she would have been Heir Apparent.
Source: Author POTUSUSA

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : PosterMeerkat: 7/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 7/10
Dec 27 2022 : Guest 166: 7/10
Dec 22 2022 : Guest 2: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 77: 9/10
Dec 18 2022 : Guest 66: 5/10
Dec 16 2022 : Guest 86: 4/10
Dec 08 2022 : johaire: 5/10
Dec 08 2022 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us