FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Windsors
Quiz about The Windsors

The Windsors Trivia Quiz


Windsor has been the name of the U.K royal dynasty for several decades. For more info on the royal family and the history of the monarchy visit www.royal.gov.uk

A multiple-choice quiz by lizzie2108. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Windsor

Author
lizzie2108
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,113
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2016
Last 3 plays: Hayes1953 (9/10), Guest 94 (5/10), Guest 49 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. George V was the last English monarch to be Emperor of India.


Question 2 of 10
2. Who was the first monarch of the House of Windsor? Hint


Question 3 of 10
3. Edward VIII was the first monarch to be a qualified what?

Answer: (starts with a p)
Question 4 of 10
4. Edward VIII's reign lasted for 327 days.


Question 5 of 10
5. George VI was the first reigning British monarch to visit what nation? Hint


Question 6 of 10
6. Who was George VI's Prime Minister for most of World War II?

Answer: ( Two words, or just surname )
Question 7 of 10
7. Who replaced George VI upon his death? Hint


Question 8 of 10
8. Elizabeth II is what number in direct line of descent from Egbert king of Wessex from 802 and king of England from 827 to 839? Hint


Question 9 of 10
9. What other queen was the same age as Elizabeth II when she became Queen? Hint


Question 10 of 10
10. What day did Elizabeth II become Queen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Hayes1953: 9/10
Apr 13 2024 : Guest 94: 5/10
Apr 09 2024 : Guest 49: 7/10
Apr 05 2024 : SgtHorse: 8/10
Mar 20 2024 : Guest 98: 7/10
Mar 16 2024 : Guest 2: 2/10
Feb 23 2024 : chang50: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 85: 9/10
Feb 22 2024 : Winegirl718: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. George V was the last English monarch to be Emperor of India.

Answer: false

George VI was the last English monarch to be Emperor of India.
2. Who was the first monarch of the House of Windsor?

Answer: George V

George V was George VI's and Edward VIII's father and Elizabeth II's grandfather.
3. Edward VIII was the first monarch to be a qualified what?

Answer: pilot

The first monarch to be a qualified pilot, Edward created the King's Flight later know as 32 (The Royal Squadron) in 1936 to provide air transport for the Royal family's official duties.
4. Edward VIII's reign lasted for 327 days.

Answer: true

Edward was never crowned and his reign lasted only 327 days. His brother Albert became King, using his last given name,as George VI.
5. George VI was the first reigning British monarch to visit what nation?

Answer: United States of America

King George VI paid State Visits to France in 1938, and to Canada and the United States in 1939. (He was the first British monarch to enter the United States).
6. Who was George VI's Prime Minister for most of World War II?

Answer: Winston Churchill

The King developed a close working relationship with his wartime Prime Minister, Winston Churchill, as most of Europe fell to Nazi Germany.
7. Who replaced George VI upon his death?

Answer: Elizabeth II

The Queen was born in London on 21 April 1926, the first child of the Duke and Duchess of York. Although, at the time of her birth, it seemed very unlikely that she would become Queen, events in the 1930s led to her father's accession and her becoming heir to the throne.
8. Elizabeth II is what number in direct line of descent from Egbert king of Wessex from 802 and king of England from 827 to 839?

Answer: 38

Her Majesty is 38th in direct line of descent from Egbert (c. 775-839), King of Wessex from 802 and of England 827 to 839.

She is the fortieth monarch since William I (William the Conqueror), and also the great-great-granddaughter of Queen Victoria.
9. What other queen was the same age as Elizabeth II when she became Queen?

Answer: Elizabeth I

Both Queen Elizabeth II and Queen Elizabeth I were 25 when they became queen. Elizabeth I became Queen on November 17,1558 and she was crowned on January 15, 1559.
10. What day did Elizabeth II become Queen?

Answer: February 6,1952

Elizabeth became Queen on February 6, 1952 following the death of her father. She was crowned on June 2, 1953.
Source: Author lizzie2108

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us