FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Had Enough Of The British Royal Family
Quiz about Had Enough Of The British Royal Family

Had Enough Of The British Royal Family? Quiz


I haven't! Some surprising, some nasty, some sad, some funny facts about the monarchy. Like this quiz? Try the British Royal Family, More on the British Royal Family or Secrets of the British Royal Family.

A multiple-choice quiz by vendome. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Windsor

Author
vendome
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,380
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5581
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (5/10), boleyn2 (9/10), Guest 90 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the Queen's state residences was begun by William the Conqueror after winning the Battle of Hastings in 1066. Which one? Hint


Question 2 of 10
2. There is one sure way to know that the Queen is in residence. What is it? Hint


Question 3 of 10
3. According to royal protocol, which of the following is acceptable behaviour when one first meets the Queen? Hint


Question 4 of 10
4. Princess Diana's wedding dress, as designed by David and Elizabeth Emanuel, has been taken on tour and exhibited around the world to great interest. The Emanuels were commissioned by Diana to make a second dress to match the original. Where could this dress be seen? Hint


Question 5 of 10
5. It is custom for the bridal bouquet from all royal weddings to end up where? Hint


Question 6 of 10
6. Princess Margaret had a special hideaway called "les Jolies Eaux" where she has entertained quite a few gentlemen. Where was it? Hint


Question 7 of 10
7. Born in May 1964, who was Viscount Althorp? Hint


Question 8 of 10
8. To whom did the royal family refer to as "Uncle Dickie"? Hint


Question 9 of 10
9. Many Prime Ministers have served Queen Elizabeth II during her reign. Winston Churchill was the first; who was the third? Hint


Question 10 of 10
10. Prince Philip is not British. He is Greek and was in line for the Greek throne before that royal family was deposed. Greece's royal family was not Greek, however. In 1863, due to a lack of heirs to the throne in Greece, the royal family of which country was invited by the Greek government to take the throne? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Guest 136: 5/10
Jun 04 2024 : boleyn2: 9/10
Jun 02 2024 : Guest 90: 5/10
May 27 2024 : Guest 67: 2/10
May 21 2024 : Guest 68: 7/10
May 21 2024 : Guest 213: 8/10
May 20 2024 : Guest 216: 5/10
May 20 2024 : Guest 90: 8/10
May 02 2024 : loriannie: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the Queen's state residences was begun by William the Conqueror after winning the Battle of Hastings in 1066. Which one?

Answer: Windsor Castle

Windsor Castle was designed to be a fortress dominating the Thames valley. Many members of the royal family are buried here. It costs the government 3.5 million pounds ($4.3 million) for annual upkeep of the castle, which the Queen refers to as "our jolly nice country house."
2. There is one sure way to know that the Queen is in residence. What is it?

Answer: the Royal Standard is seen

The Royal Standard can be seen flying above whichever residence the Queen is occupying.
3. According to royal protocol, which of the following is acceptable behaviour when one first meets the Queen?

Answer: women curtsy; men bow

When meeting the Queen, etiquette states that women could curtsy and men bow, although the expectation of this has been relaxed so that it is no longer obligatory to do so.

One does not shake hands unless the Queen offers hers; then a brief but firm handshake is in order (she hates limp handshakes!). To be perfectly correct, one does not speak until spoken to. If spoken to, she is to be addressed as "Your Majesty" initially, then "Ma'am" thereafter.
4. Princess Diana's wedding dress, as designed by David and Elizabeth Emanuel, has been taken on tour and exhibited around the world to great interest. The Emanuels were commissioned by Diana to make a second dress to match the original. Where could this dress be seen?

Answer: Mme. Tussaud's Museum

The dress was sold by the museum at auction in 2005 and was described as Diana's backup dress, made in case anything happened to the original. However, the Emanuels claim that it was never designed to fit Diana herself, but was created, at Diana's request, to fit the wax version of the Princess that was to go on display in the museum.
5. It is custom for the bridal bouquet from all royal weddings to end up where?

Answer: tomb of the Unknown Warrior in Westminster Abbey

Ever since the wedding of King George VI and Elizabeth Bowes-Lyon, the royal bride has left her bouquet on the tomb of the Unknown Warrior in the Abbey. Some state the late Queen Mother (the former Elizabeth Bowes-Lyon), left her bouquet there because she couldn't carry her big purse and the bouquet at the same time. So that's where those big, ugly purses carried by the Queen got started!
6. Princess Margaret had a special hideaway called "les Jolies Eaux" where she has entertained quite a few gentlemen. Where was it?

Answer: Caribbean

Les Jolies Eaux is on the island of Mustique in the Caribbean. Short on funds, the Princess would rent it to you for 750 pounds per week ($1200).
7. Born in May 1964, who was Viscount Althorp?

Answer: Princess Diana's brother

Viscount Althorpe (subsequently the 9th Earl Spencer) is Princess Diana's younger brother, who was once a "contributing correspondent" on the "Today" show (1986). He also gave the moving and eloquent tribute at Princess Diana's funeral.
8. To whom did the royal family refer to as "Uncle Dickie"?

Answer: Lord Louis Mountbatten

Lord Louis Mountbatten (originally Battenberg) was the son of Queen Victoria's daughter, Victoria, and Prince Louis of Battenberg. He is Prince Philip's uncle, and served as the last Viceroy of India. He was killed in 1979 by an IRA bomb planted on his yacht. Both he and his wife, Edwina, were despised by the Queen Mother ("not a nice lady") who, upon seeing on TV Edwina's burial at sea, commented, "Oh well, Edwina always did want to make a splash."
9. Many Prime Ministers have served Queen Elizabeth II during her reign. Winston Churchill was the first; who was the third?

Answer: Harold MacMillan

Churchill was succeeded by Anthony Eden who stepped down in 1957, allowing Harold MacMillan to assume the position. MacMillan was followed by Sir Alec Douglas-Home in 1964. James Callaghan was the seventh PM, in office from 1976 to 1979. Tony Blair became her tenth PM in 1997.
10. Prince Philip is not British. He is Greek and was in line for the Greek throne before that royal family was deposed. Greece's royal family was not Greek, however. In 1863, due to a lack of heirs to the throne in Greece, the royal family of which country was invited by the Greek government to take the throne?

Answer: Denmark

The last Greek monarch, King Constantine II, lost the Greek throne in 1967. King Constantine was exiled to Switzerland where the family deteriorated into poverty after opening a small store that sold old jewelry and pottery.
Source: Author vendome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us