Quiz about Gaffes by Prince Philip Duke of Edinburgh
Quiz about Gaffes by Prince Philip Duke of Edinburgh

Gaffes by Prince Philip, Duke of Edinburgh Quiz


Prince Philip, husband of England's long reigning Queen Elizabeth II, was notorious for not just putting his foot in his mouth, but firmly jamming in his second foot as well. Here is a selection of his gaffes made over the years.

A multiple-choice quiz by stredman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Windsor

Author
stredman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,692
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
386
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Dizart (7/10), Guest 2 (8/10), Guest 77 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "You managed not to get eaten then?" said Prince Philip to a British student in which island country in 1998? Hint

Japan
Fiji
New Zealand
Papua and New Guinea

2. In 1981 Prince Philip made this pithy comment: "Everybody was saying we must have more leisure. Now they are complaining they are ___." Hint

at the cricket
on holiday
unemployed
on strike

3. On a visit to Australia in 1992, Prince Philip said, "Oh no, I might catch some ghastly disease", when he was asked if he wanted to stroke which local animal? Hint

koala
kangaroo
wombat
emu

4. "Where's the ___?" Prince Philip asked this when he was presented with a hamper of southern goods by the American ambassador in London. Hint

Pina Colada
Jim Beam
Southern Comfort
Jack Daniels

5. A Prince Philip classic from the year 2000: "People think there's a rigid class system here, but dukes have been known to marry chorus girls. Some have even married ___." Hint

Japanese
Australians
Americans
Commoners

6. "Dontopedalogy is the science of opening your mouth and putting your foot in it, a science which I have practiced for a good many years." Prince Philip made this address to which group of people in 1960? Hint

General Dental Council
Newspaper Awards
Podiatry Board
University presentation

7. Of which of his children did he make the comment: "If it doesn't fart or eat hay, he/she isn't interested"? Hint

Prince Andrew
Prince Charles
Princess Anne
Prince Edward

8. To an aspiring thirteen year old student, Prince Philip said, "Well, you'll never fly in it, you're too fat to be a(n) ___." Hint

race car driver
paraglider
astronaut
sprinter

9. "You look like you're ready for bed!" To the visiting president of which country did Prince Philip make this remark? Hint

New Zealand
Nigeria
United States of America
France

10. On a 1966 tour of the Caribbean, Prince Philip made the comment, "You have mosquitoes, we have ___." Hint

the fleas
the press
the French
the corgis


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "You managed not to get eaten then?" said Prince Philip to a British student in which island country in 1998?

Answer: Papua and New Guinea

The student had been trekking through the New Guinea highlands, and Prince Philip's remark referred to the cannibalistic traditions of the local tribes. Probably not the most appropriate of circumstances to mention it, though.
2. In 1981 Prince Philip made this pithy comment: "Everybody was saying we must have more leisure. Now they are complaining they are ___."

Answer: unemployed

Prince Philip made this timely remark in 1981. It was in reference to high levels of joblessness during the recession.
3. On a visit to Australia in 1992, Prince Philip said, "Oh no, I might catch some ghastly disease", when he was asked if he wanted to stroke which local animal?

Answer: koala

Koalas, although cute and cuddly-looking, can inflict nasty scratches. Although generally referred to as "koala bears", they are not a bear but a marsupial. They seem to take great delight in urinating on visiting dignitaries and celebrities, so this was probably a wise move by Prince Philip.
4. "Where's the ___?" Prince Philip asked this when he was presented with a hamper of southern goods by the American ambassador in London.

Answer: Southern Comfort

This incident occurred in 1999. A true connoisseur, always check out the booze first!
5. A Prince Philip classic from the year 2000: "People think there's a rigid class system here, but dukes have been known to marry chorus girls. Some have even married ___."

Answer: Americans

On a visit to the American Embassy in London, Prince Philip imparted the message that deep down we are really all equal. (In fact, Edward VIII abdicated to marry American Wallis Simpson.)
6. "Dontopedalogy is the science of opening your mouth and putting your foot in it, a science which I have practiced for a good many years." Prince Philip made this address to which group of people in 1960?

Answer: General Dental Council

Prince Philip was quite aware of the gaffes that he made, which made everyone wonder if he actually said them on purpose. He made the remark in the question to the General Dental Council 1960.
7. Of which of his children did he make the comment: "If it doesn't fart or eat hay, he/she isn't interested"?

Answer: Princess Anne

Princess Anne was an accomplished equestrian, even competing at the 1976 Olympic Games in Montreal. Prince Philip, though, was not overly impressed.
8. To an aspiring thirteen year old student, Prince Philip said, "Well, you'll never fly in it, you're too fat to be a(n) ___."

Answer: astronaut

The student was hoping to become an astronaut and fly the NOVA rocket when Prince Philip made this cutting remark. This occurred at Manchester's University of Salford.
9. "You look like you're ready for bed!" To the visiting president of which country did Prince Philip make this remark?

Answer: Nigeria

The President of Nigeria in 2003 was Olusegun Obasanjo. He was dressed in his traditional ceremonial robes for the occasion.
10. On a 1966 tour of the Caribbean, Prince Philip made the comment, "You have mosquitoes, we have ___."

Answer: the press

Prince Philip made this remark to the matron of a Caribbean hospital. Obviously the press was really annoying him.
Source: Author stredman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Dizart: 7/10
Dec 22 2022 : Guest 2: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 77: 7/10
Dec 18 2022 : Guest 66: 7/10
Dec 17 2022 : james1947: 10/10
Dec 08 2022 : Guest 24: 6/10
Dec 04 2022 : Guest 74: 7/10
Dec 03 2022 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us