Quiz about Queen Elizabeth II
Quiz about Queen Elizabeth II

Queen Elizabeth II Trivia Quiz


Elizabeth II was the longest reigning English queen. She is the subject of my very first quiz. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by Noleen. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
Noleen
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,271
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3627
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: 173Kraut (6/10), Guest 100 (4/10), tweedle2 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. With what name was Her Majesty christened? Hint

Victoria Alexandra Elizabeth
Elizabeth Mary Victoria
Elizabeth Alexandra Mary
Elizabeth Victoria Mary

2. Where was Elizabeth II born? Hint

145 Piccadilly, London
Buckingham Palace
Windsor Castle
17 Bruton Street, Mayfair, London

3. What was Elizabeth II's sister's name? Hint

Sarah Frances Elizabeth
Anne Elizabeth Alice Louise
Margaret Rose
Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel

4. What number monarch was Elizabeth II since the reign of William the Conqueror? Hint

40th
36th
35th
43rd

5. Who was the Queen's husband? Hint

Prince Edward, Earl of Wessex
Prince Andrew, Duke of York
Prince Philip, Duke of Edinburgh
Prince Charles, Prince of Wales

6. Name Elizabeth II's children, from oldest to youngest. Hint

Charles, Anne, Edward, Andrew
Charles, Andrew, Edward, Anne
Charles, Anne, Andrew, Edward
Anne, Charles, Andrew, Edward

7. How was Elizabeth II related to Queen Victoria? Hint

Great-grand-niece
She is not related to Queen Victoria at all.
Great-great-granddaughter
Great-granddaughter

8. When and where was Elizabeth II crowned? Hint

1953, Westminster Abbey
1952, St Paul's Cathedral
1952, Westminster Abbey
1953, Westminster Cathedral

9. Who were Elizabeth II's parents? Hint

Edward and Alexandra
Edward and Elizabeth
George and Elizabeth
George and Mary

10. Where did Elizabeth II traditionally spend her summer holiday? Hint

Sandringham House
Windsor Castle
Island of Mustique, Caribbean
Balmoral Castle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. With what name was Her Majesty christened?

Answer: Elizabeth Alexandra Mary

She was named after her mother (Queen Elizabeth, the Queen Mother), her paternal great-grandmother (Queen Alexandra) and her paternal grandmother (Queen Mary).
2. Where was Elizabeth II born?

Answer: 17 Bruton Street, Mayfair, London

17 Bruton Street was her parents' home until they moved to 145 Piccadilly shortly after her birth. Windsor Castle is the monarch's country home just outside London. Buckingham Palace is the monarch's official London residence.
3. What was Elizabeth II's sister's name?

Answer: Margaret Rose

As a child, Elizabeth called her sister 'Bud' because she said Margaret wasn't a fully grown rose yet. Anne is the Queen's daughter, Alexandra is her cousin and Sarah is her niece (Margaret's daughter).
4. What number monarch was Elizabeth II since the reign of William the Conqueror?

Answer: 40th

Victoria was the 35th monarch, Edward VII was 36th, and Prince Charles, as heir apparent, became the 41st monarch on the death of his mother.
5. Who was the Queen's husband?

Answer: Prince Philip, Duke of Edinburgh

Charles, Andrew, and Edward are her sons.
6. Name Elizabeth II's children, from oldest to youngest.

Answer: Charles, Anne, Andrew, Edward

Charles was born in 1948, Anne in 1950, Andrew in 1960, and Edward in 1964.
7. How was Elizabeth II related to Queen Victoria?

Answer: Great-great-granddaughter

The genealogy is Queen Victoria, Edward VII, George V, George VI, Elizabeth II.
8. When and where was Elizabeth II crowned?

Answer: 1953, Westminster Abbey

Elizabeth became Queen on her father's death in 1952 but was only crowned in 1953 in Westminster Abbey, the site of all coronations since 1066. (In modern times it has been standard practice to wait till the year after the death of the last monarch before the coronation). St Paul's Cathedral is where Charles and Diana married in 1981 and Westminster Cathedral is a Catholic cathedral.
9. Who were Elizabeth II's parents?

Answer: George and Elizabeth

Edward VIII was her uncle who abdicated in order to marry Wallis Simpson. George V and Mary were her paternal grandparents. Edward VII and Alexandra were her paternal great-grandparents.
10. Where did Elizabeth II traditionally spend her summer holiday?

Answer: Balmoral Castle

Sandringham House in Norfolk was one of the Queen's private residences and was where the Royal Family spent their Christmas holidays. The Island of Mustique in the Caribbean was a favourite holiday venue of the late Princess Margaret. Balmoral Castle in Aberdeenshire, Scotland, was another of the Queen's private homes and to which the Royal Family retreated every year in August-September. Windsor Castle was an official residence of the Queen just outside of London and was where she spent Easter.
Source: Author Noleen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : 173Kraut: 6/10
Jan 24 2023 : Guest 100: 4/10
Jan 22 2023 : tweedle2: 7/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 10/10
Jan 17 2023 : Guest 65: 6/10
Jan 12 2023 : polly656: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 74: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us