Quiz about Queen Elizabeth II War to Coronation
Quiz about Queen Elizabeth II War to Coronation

Queen Elizabeth II: War to Coronation Quiz


This quiz covers the life of Princess Elizabeth from the end of the war to her coronation.

A multiple-choice quiz by lilibet81. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
lilibet81
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,093
Updated
Sep 09 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1582
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: tweedle2 (8/15), Hayes1953 (13/15), Guest 174 (12/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Princess Elizabeth was 19 she was allowed to join the Women's Auxiliary Territorial Services and was trained to do war work. After she passed the course what job was she qualified to do? Hint

air raid warden
fire fighter
munitions expert
car mechanic

2. On VE day there was great rejoicing all over London. The King, Queen and Princesses were at Buckingham Palace. How did Princess Elizabeth and Princess Margaret celebrate victory? Hint

They attended a service of thanksgiving at St. Paul's Cathedral
They sat up all night peeking through a window at the palace at the crowds below.
They gave a big party at the palace for all their friends.
They joined the crowds and danced in the street.

3. After the war the King, Queen and the Princesses went abroad on a state visit. While there, Princess Elizabeth broadcast a vow to all her future subjects in Britain and the Commonwealth. From which country was this vow broadcast? Hint

South Africa
Australia
Canada
New Zealand

4. Back in London, plans went ahead for the wedding of Princess Elizabeth to Prince Philip of Greece. Where was the wedding to be held and on what date? Hint

December 3, 1947 at St. Paul's Cathedral
November 12, 1947 at Buckingham Palace
October 18, 1947 at St. George's Chapel, Windsor
November 20, 1947 at Westminster Abbey

5. Who was chosen to design Princess Elizabeth's wedding dress? Hint

Mainbocher
Norman Hartnell
Christian Dior
Vera Want

6. Upon marriage, Princess Elizabeth acquired an additional title due to the King bestowing a dukedom on Prince Philip. What was that title? Hint

Princess Philip of Greece
Duchess of Edinburgh
Princess of Wales
Duchess of Cornwall

7. After the wedding, where did Princess Elizabeth and Prince Philip make their London home? Hint

Kensington Palace
Windsor Castle
Buckingham Palace
Clarence House

8. On November 14, 1948, Prince Charles was born. Where did Princess Elizabeth give birth? Hint

Buckingham Palace
Clarence House
St. George's Hospital
The London Clinic

9. After the birth of Prince Charles, Princess Elizabeth joined Prince Philip abroad to live as a "navy wife." In what country was he stationed? Hint

Australia
Malta
Canada
Gibraltar

10. Princess Elizabeth, on her return to England, gave birth in 1950 to the Princess Royal. What was the full name of her new daughter? Hint

Anne Elizabeth Alice Louise
Anne Louise Mary Elizabeth
Anne Mary Margaret Elizabeth
Anne Elizabeth Margaret Sophie

11. Due to the King's illness, Princess Elizabeth and Prince Philip deputized at a state visit for the King and Queen. While abroad the Princess was told that her father, King George VI had died in his sleep and she was now Queen. In what country was she when she was given the news? Hint

Kenya
Rhodesia
South Africa
Nigeria

12. Upon the Queen's return to Buckingham Palace who was the first person to bow, kiss her hand, and proclaim "God Save the Queen?" Hint

The Duke of Norfolk
Queen Mary
The Queen Mother
Princess Margaret

13. The coronation was scheduled to take place where and on what date? Hint

St, Paul's Cathedral, June 23, 1952
Buckingham Palace, July 2, 1953
Chapel Royal, St. James Palace, May 27, 1953
Westminster Abbey, June 2, 1953

14. The Queen's train was very heavy and needed young ladies to help carry it while the Queen walked from place to place during the coronation ceremony. How many maids of honor were needed to carry the train? Hint

Four
Ten
Eight
Six

15. Who was the first person at the coronation to kneel before the Queen and proclaim himself her "liege man of life and limb"? Hint

The Duke of Gloucester
Prince Philip
Prince Charles
The Duke of Kent


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Princess Elizabeth was 19 she was allowed to join the Women's Auxiliary Territorial Services and was trained to do war work. After she passed the course what job was she qualified to do?

Answer: car mechanic

She entered as Second Subaltern Elizabeth Windsor, rising to the rank of Junior Commander. This was a wonderful opportunity, the first she had ever had, for the Princess to mix with girls of a different class from her own. She attended daily and became a skillful driver.
2. On VE day there was great rejoicing all over London. The King, Queen and Princesses were at Buckingham Palace. How did Princess Elizabeth and Princess Margaret celebrate victory?

Answer: They joined the crowds and danced in the street.

It must have taken quite a bit of wheedling and negotiation, but the King allowed them to join the crowds in front of the palace. They were accompanied by two guards officers, their French governess Madame deBellaigue and their Uncle David Bowes-Lyon.

They danced with the others and knocked hats off people. At one point the crowd started shouting that they wanted the King, but the King and Queen did not come out on the balcony. The girls sent a note into the palace asking if their parents could possibly come out again.

They did and the crowd went wild. Both the Queen and Princess Margaret in separate interviews said it had been one of the most magical evenings of their lives.
3. After the war the King, Queen and the Princesses went abroad on a state visit. While there, Princess Elizabeth broadcast a vow to all her future subjects in Britain and the Commonwealth. From which country was this vow broadcast?

Answer: South Africa

She promised that her whole life would be devoted to their service. Even after the Queen had been on the throne for over 50 years, she was still living up to this vow.
4. Back in London, plans went ahead for the wedding of Princess Elizabeth to Prince Philip of Greece. Where was the wedding to be held and on what date?

Answer: November 20, 1947 at Westminster Abbey

The wedding was a spark of brightness in an England still being rationed after the war. People came from all over Britain and the Commonwealth, some even sleeping in the street all night just to catch a glimpse of the Princess on her way to Westminster Abbey.
5. Who was chosen to design Princess Elizabeth's wedding dress?

Answer: Norman Hartnell

Norman Hartnell designed much of the Queen Mother's wardrobe as well as that of the two Princesses. He was also responsible for designing Princess Margaret's masterpiece of a wedding gown.
6. Upon marriage, Princess Elizabeth acquired an additional title due to the King bestowing a dukedom on Prince Philip. What was that title?

Answer: Duchess of Edinburgh

Upon Philip's marriage, King George VI bestowed upon Prince Philip the title of Duke of Edinburgh. From her marriage until her accession to the throne Princess Elizabeth was also known as Duchess of Edinburgh.
7. After the wedding, where did Princess Elizabeth and Prince Philip make their London home?

Answer: Clarence House

They lived at Clarence House from 1947 until Elizabeth became Queen in 1952. The house was then prepared for her mother and sister, Princess Margaret, to move into. Clarence House was the Queen Mother's home until her death in 2002, after which it was used by Prince Charles and the Duchess of Cornwall as their London base.
8. On November 14, 1948, Prince Charles was born. Where did Princess Elizabeth give birth?

Answer: Buckingham Palace

The Buhl Suite at Buckingham Palace was turned into a delivery room. Some years later, when the King needed a lung operation, it was converted to a fully equipped operating room.
9. After the birth of Prince Charles, Princess Elizabeth joined Prince Philip abroad to live as a "navy wife." In what country was he stationed?

Answer: Malta

For the first time in her life Princess Elizabeth got a taste of what it was to be "normal". She was able to go out to lunch with friends, go to the hairdresser, and go to the movies. It was said that this was the best time of her life.
10. Princess Elizabeth, on her return to England, gave birth in 1950 to the Princess Royal. What was the full name of her new daughter?

Answer: Anne Elizabeth Alice Louise

Princess Anne, the Princess Royal earned a reputation for being the most hard working of all the Royals. She was named for her grandmother, the Queen Mother, Prince Philip's mother, Princess Alice, and Prince Philip's great aunt, Louise, Queen of Sweden.
11. Due to the King's illness, Princess Elizabeth and Prince Philip deputized at a state visit for the King and Queen. While abroad the Princess was told that her father, King George VI had died in his sleep and she was now Queen. In what country was she when she was given the news?

Answer: Kenya

It was calculated that at the exact moment the Princess became Queen she was actually up a tree watching wild animals through a pair of binoculars.
12. Upon the Queen's return to Buckingham Palace who was the first person to bow, kiss her hand, and proclaim "God Save the Queen?"

Answer: Queen Mary

On hearing that the Queen's plane had landed and she was being driven to Buckingham Palace, Queen Mary asked for a car to drive her to the palace. As she said, "Her old grannie must be the first to kiss her hand." When the Queen arrived Queen Mary curtseyed, kissed her hand, and said "God Save the Queen."
13. The coronation was scheduled to take place where and on what date?

Answer: Westminster Abbey, June 2, 1953

Westminster Abbey received about 8,000 guests, including prime ministers and heads of state from around the Commonwealth, to attend the coronation. The Queen performed beautifully and the ceremony went on without a hitch.
14. The Queen's train was very heavy and needed young ladies to help carry it while the Queen walked from place to place during the coronation ceremony. How many maids of honor were needed to carry the train?

Answer: Six

The six Maids of Honor chosen were:

Lady Mary Baillie-Hamilton, daughter of the 12th Earl of Haddington.

Lady Jane Vane-Tempest-Stewart, daughter of 8th Marquess of Londonderry

Lady Jane Heathcote-Drummond-Willoughby daughter of 27th Baron Willoughby De Eresby and 3rd Earl of Ancaster and Honourable Nancy Astor.

Lady Anne Coke, daughter of the 5th Earl of Leicester.

Lady Rosemary Spencer-Churchill, daughter of the 10th Duke of Marlborough.

Lady Moyra Hamilton, Daughter of the 4th Duke of Abercorn.
15. Who was the first person at the coronation to kneel before the Queen and proclaim himself her "liege man of life and limb"?

Answer: Prince Philip

After making his proclamation of loyalty to his wife, Prince Philip leaned over and kissed her on the cheek.
Source: Author lilibet81

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : tweedle2: 8/15
Jan 21 2023 : Hayes1953: 13/15
Jan 21 2023 : Guest 174: 12/15
Jan 19 2023 : Guest 2: 14/15
Jan 12 2023 : Guest 98: 6/15
Dec 30 2022 : Guest 107: 11/15
Dec 27 2022 : Guest 86: 12/15
Dec 19 2022 : Guest 175: 10/15
Dec 15 2022 : Guest 203: 6/15

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us