Quiz about Elizabeth II
Quiz about Elizabeth II

Elizabeth II Trivia Quiz


This is a quiz about Queen Elizabeth II. This is my first quiz, so I hope you like it. Good luck.

A multiple-choice quiz by lizzie2108. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
lizzie2108
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,576
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2710
Last 3 plays: tweedle2 (7/10), Hayes1953 (10/10), Guest 2 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was Queen Elizabeth II's full name? Hint

Elizabeth Victoria Anne Windsor
Elizabeth Mary Louise Windsor
Elizabeth Mary Anne Windsor
Elizabeth Alexandra Mary Windsor

2. How old was Elizabeth when she became Queen? Hint

25
21
26
24

3. What was the exact date when Elizabeth became Queen? Hint

February 06, 1952
March 01,1952
April 19,1953
July 02, 1953

4. Who was Elizabeth's great-great-grandmother? Hint

Queen Juliana
Queen Mary
Queen Victoria
Queen Alexandra

5. What did Prince Philip have to give up in order to become a British citizen and marry Elizabeth? Hint

His title of Prince of Greece
His naval career
His military career
His place in line for the throne

6. When was Prince Charles, the Queen's eldest son, born? Hint

November 21, 1947
November 16, 1948
November 14, 1948
November 14, 1947

7. Princess Diana had watched movies and played games with the royal family when she was young.

True
False

8. What was the exact date of Elizabeth II's coronation? Hint

June 3, 1953
June 2, 1953
January 15, 1954
January 5, 1954

9. How many children did Elizabeth have? Hint

3
4
5
2

10. What two tragic things happened in 2002, the year of the Queen's Golden Jubilee? Hint

The deaths of Princess Margaret and Queen Elizabeth the Queen Mother
Prince Willliam and Prince Harry tried to run away
Prince Edward and Prince Andrew separated from their wives
Prince Phillip broke his leg and Princess Diana was killed


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Queen Elizabeth II's full name?

Answer: Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Elizabeth was named after her mother, great-grandmother Queen Alexandra, the wife of Edward VII, and her grandmother, Queen Mary, the wife of George V. Elizabeth was the first child of her parents, the future Queen Elizabeth (the Queen Mother) and George VI. (At the time of her birth, they were the Duke and Duchess of York and had no reason to expect that there would be any crisis on the death of King George V).
2. How old was Elizabeth when she became Queen?

Answer: 25

Elizabeth became Queen in February of 1952. She turned 26 that same year on April 26. The first Queen Elizabeth was also 25 when she became Queen!
3. What was the exact date when Elizabeth became Queen?

Answer: February 06, 1952

Elizabeth was in Kenya when she learned that she had become Queen of the United Kingdom. Her husband Prince Philip was told first and then it was up to him to tell her that she had become Queen. Before leaving for England, Elizabeth made sure that every person that worked in the hotel where she was staying in had an autographed photograph of her.

The date of her coronation was 2nd June 1953, but in a hereditary monarchy the new monarch succeeds immediately on the death of his or her predecessor.
4. Who was Elizabeth's great-great-grandmother?

Answer: Queen Victoria

Queen Mary was Elizabeth's grandmother, Queen Alexandra her great-grandmother, and Queen Juliana was Queen of the Netherlands. Queen Victoria reigned from 1839-1901. She was christened Alexandrina Victoria but ruled using the name Victoria. She became Queen upon the death of her uncle William IV.
5. What did Prince Philip have to give up in order to become a British citizen and marry Elizabeth?

Answer: His title of Prince of Greece

Before Prince Philip could marry Elizabeth he had to be a British subject (citizen) and this involved giving up his title of Prince of Greece. After he had done this and become a British subject (citizen) the government found out that he did not, in fact, need to do that. Because he was a direct descendant of Queen Victoria he was already a British subject.

A law passed during Queen Victoria's reign said that any direct descendant of hers would be born a British subject no matter where they were born or raised.
6. When was Prince Charles, the Queen's eldest son, born?

Answer: November 14, 1948

When Prince Charles was born, Elizabeth sent everyone a gift basket who had had a baby on November 14, 1948. Her family was against her naming him Charles because of the past monarchs that had been named Charles.
7. Princess Diana had watched movies and played games with the royal family when she was young.

Answer: True

Diana's father lived on the Sandringham estate in Norfolk, and Diana was often invited over play and socialize with the younger royals, Prince Edward and Prince Andrew, so the royal family knew Diana before she began to go out with Prince Charles.
8. What was the exact date of Elizabeth II's coronation?

Answer: June 2, 1953

The coronation was set on this day so that it wouldn't disrupt the 'political diary'. It was the earliest date that they could use without causing disruption.
(In modern times in Britain it has been customary to leave a year between the death of the former reigning monarch and the coronation of his or her successor).
9. How many children did Elizabeth have?

Answer: 4

They are Prince Charles, Princess Anne the Princess Royal, Prince Andrew, and Prince Edward.
10. What two tragic things happened in 2002, the year of the Queen's Golden Jubilee?

Answer: The deaths of Princess Margaret and Queen Elizabeth the Queen Mother

Both Princess Margaret, the Queen's sister, and Queen Elizabeth the Queen Mother died in 2002. They died within weeks of one another.
Source: Author lizzie2108

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : tweedle2: 7/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 91: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 95: 9/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us