Quiz about Early Life of Queen Elizabeth II
Quiz about Early Life of Queen Elizabeth II

Early Life of Queen Elizabeth II Quiz


This quiz deals with the early life of Queen Elizabeth II up to World War II. The Queen will be referred to as Lilibet, Princess Elizabeth or The Queen. The Queen Mother will be referred to as Elizabeth or Queen Elizabeth.

A multiple-choice quiz by lilibet81. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
lilibet81
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,221
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1550
Last 3 plays: rainbowriver (10/10), tweedle2 (3/10), Hayes1953 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Princess Elizabeth Alexandra Mary was born on April 21, 1926. Where was her birthplace? Hint

17 Bruton Street
Windsor Castle
Buckingham Palace
21 Eaton Place

2. What royal title did Princess Elizabeth's parents hold at the time of her birth? Hint

Duke and Duchess of York
Duke and Duchess of Cornwall
Prince and Princess of Wales
Duke and Duchess of Lancaster

3. Where were the principal homes of the family? Hint

145 Piccadilly and The Royal Lodge
28 St. James Square and The Royal Lodge
21 Eaton Place and York Cottage
Chesterfield House and Nottingham Cottage

4. Princess Elizabeth's nanny was always referred to as "Allah". What was her real name? Hint

Clara Knight
Helen Lightbody
Lala Bill
Mabel Anderson

5. Allah had an assistant nanny. This Scottish woman stayed with the Princess and then the Queen until her death. What was her name? Hint

Margaret MacDonald
Jean MacKay
Fiona McLeod
Flora MacDonald

6. When Princess Elizabeth was six years old a governess was engaged to begin her education. What was her name? Hint

Blance Dugdale
Kat Ashley
Marion Crawford
Dora Bryan

7. Princess Elizabeth had lots of activities that she enjoyed. What, according to her governess, was her favorite? Hint

Girl Guides
Swimming and life saving
Sewing and intricate needle work
Horseback riding

8. In 1936 King Edward VIII abdicated his throne to marry Wallis Simpson. At what exact moment did Princess Elizabeth's father become King George VI? Hint

The moment Edward VIII signed the Instrument of Abdication
When King Edward broke the news at a family dinner
When Prime Minister Baldwin announced to Parliament that the King was abdicating
After the broadcast he made informing the people that we now have a new King

9. At what age, and under what circumstances, did Princess Elizabeth meet her future husband, Prince Philip, for the first time? She was quite smitten by him and the two exchanged letters for years until she was 21, when they were engaged. Hint

10 years old at a dinner honoring the King of Greece
At 16 at a quiet family dinner at the home of Lord Mountbatten
7 years old at the wedding of the Duke and Duchess of Kent
She was 13 and met him at Dartmouth Naval College

10. At the outbreak of World War II the King and Queen let it be known that they were going to remain at Buckingham Palace for the duration of the war. It was also announced that their two daughters had been evacuated to a "house in the country". To which house were they evacuated? Hint

Balmoral Castle
Osborne House
Sandringham House
Windsor Castle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Princess Elizabeth Alexandra Mary was born on April 21, 1926. Where was her birthplace?

Answer: 17 Bruton Street

Although her parents were living on Curzon Street, Elizabeth wanted to be with her mother when she gave birth so they moved in with her parents, the Earl and Countess of Strathmore at Bruton Street. The building is still standing in Mayfair, with a plaque commemorating her birth.

In August, 1930, again to be with her mother, Elizabeth chose to give birth to her second child, Princess Margaret Rose, in Scotland at the Strathmore's summer residence, Glamis Castle.
2. What royal title did Princess Elizabeth's parents hold at the time of her birth?

Answer: Duke and Duchess of York

Traditionally the second son of the monarch is given the title of Duke of York. With the coronation of King George VI, the dukedom went into abeyance until Prince Andrew, second son of Queen Elizabeth II, was granted the title in 1986.
3. Where were the principal homes of the family?

Answer: 145 Piccadilly and The Royal Lodge

145 Piccadilly was a 25-room mansion with an electric elevator and a ballroom. It also featured a large glass Victorian dome on the top floor. It was destroyed during the bombing of London. The Royal Lodge was their weekend home in Windsor Park which had been given to them by King George V.
4. Princess Elizabeth's nanny was always referred to as "Allah". What was her real name?

Answer: Clara Knight

The daughter of a tenant farmer at the Strathmore's Hertfordshire estate, Allah, when she was only 17 years old, had been picked by Lady Strathmore to take care of her new baby Elizabeth Bowes-Lyon and in turn her younger brother, David Bowes-Lyon. When Elizabeth and David outgrew the need for a nanny, Allah cared for the Strathmore grandchildren until rising to the top of the heap of nannydom by becoming a royal nanny.
5. Allah had an assistant nanny. This Scottish woman stayed with the Princess and then the Queen until her death. What was her name?

Answer: Margaret MacDonald

Known as "Bobo", Miss MacDonald rose to the position of the Queen's Dresser. She was one of the few people that the Queen trusted completely. Although she had been offered thousands of dollars to "tell all", she always sent the publishers and reporters packing. She was a great loss to the Queen when she died during the 1990s.
6. When Princess Elizabeth was six years old a governess was engaged to begin her education. What was her name?

Answer: Marion Crawford

"Crawfie" as she was known stayed with the family for 18 years. She then was ostracized forever when she wrote the book, "The Little Princesses", which became a best seller and was the first "tell all" book about the Royal Family. From then on, any servant who wrote a book was spoken of as "doing a Crawfie."
7. Princess Elizabeth had lots of activities that she enjoyed. What, according to her governess, was her favorite?

Answer: Horseback riding

According to her governess, Lilibet was so taken with horses and horseback riding that anyone wanting to give her a Christmas gift just picked the latest horse book to give her. To this day horses are still the Queen's great passion. She was good at swimming and a dutiful Girl Guide, however, sewing was not one of her strong points.
8. In 1936 King Edward VIII abdicated his throne to marry Wallis Simpson. At what exact moment did Princess Elizabeth's father become King George VI?

Answer: The moment Edward VIII signed the Instrument of Abdication

With the stroke of his pen King Edward VIII gave up his position and his brother became King. The family then moved out of their beautiful London home and into Buckingham Palace.
9. At what age, and under what circumstances, did Princess Elizabeth meet her future husband, Prince Philip, for the first time? She was quite smitten by him and the two exchanged letters for years until she was 21, when they were engaged.

Answer: She was 13 and met him at Dartmouth Naval College

The King and Queen accompanied by the two princesses were on an official visit to Royal Dartmouth Naval College in 1939, where Prince Philip was a cadet. Philip was invited to lunch and Lilibet was very taken with him. She never wanted any other man but Philip. They celebrated their platinum wedding anniversary (70 years) in 2017.

Princess Elizabeth and Prince Philip "may have met" in 1934 when both of them were very young; she was 8 years old. They were both great-great-grandchildren of Queen Victoria, and both of them attended the wedding of her uncle Prince George, Duke of Kent, and his cousin Princess Marina of Greece and Denmark.
10. At the outbreak of World War II the King and Queen let it be known that they were going to remain at Buckingham Palace for the duration of the war. It was also announced that their two daughters had been evacuated to a "house in the country". To which house were they evacuated?

Answer: Windsor Castle

The two princesses remained at Windsor for the entire war. The crown jewels were stored there, wrapped in newspaper, and placed in large crates! Buckingham Palace had been bombed nine times during the blitz. As all their windows were broken, the palace was too dangerous for them for them to sleep there.
Source: Author lilibet81

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : rainbowriver: 10/10
Jan 22 2023 : tweedle2: 3/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 174: 8/10
Jan 03 2023 : ncterp: 6/10
Dec 22 2022 : Guest 73: 3/10
Dec 04 2022 : Guest 91: 9/10
Dec 03 2022 : Guest 95: 8/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us