Quiz about Seventy Years on the Throne
Quiz about Seventy Years on the Throne

Seventy Years on the Throne Trivia Quiz


Queen Elizabeth II ascended to the throne of the United Kingdom in 1952. Can you answer these questions about her?

A multiple-choice quiz by Daddy19. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
Daddy19
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,372
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1697
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: tweedle2 (7/10), Hayes1953 (9/10), Guest 2 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which year was Elizabeth Alexandra Mary Windsor born? Hint

1924
1921
1926
1930

2. When she was born, where was Princess Elizabeth in the line of succession to the British throne? Hint

Fourth in line
Second in line
Third in line
Heir

3. During World War II, were Elizabeth and her sister Margaret evacuated?

Yes
No

4. Princess Elizabeth served in the Women's Auxiliary Territorial Service during World War II.

True
False

5. Where were Princess Elizabeth and her husband, Philip, when her father died? Hint

Australia
New Zealand
Tanzania
Kenya

6. In 1982, Royal security was compromised when the Queen woke up and found a man in her bedroom. What was his name? Hint

Sean Sikes
Ryan Bumble
Andrew Brownlow
Michael Fagan

7. In which year did Queen Elizabeth II make her first state visit to the Republic of Ireland? Hint

2011
1983
1965
1999

8. Of the four answers can you pick the answer that lists Queen Elizabeth II's grandchildren from eldest to youngest? Hint

Peter, William, Eugenie, James, Zara, Henry, Beatrice, Louise
William, Henry, Peter, Beatrice, Louise, Zara, James, Eugenie
Peter, Zara, William, Henry, Beatrice, Eugenie, Louise, James
James, Louise, Peter, Zara, William, Harry, Eugenie, Beatrice

9. Who was the Archbishop of Canterbury who presided over the coronation of Queen Elizabeth II? Hint

Robert Runcie
William Temple
Geoffrey Fisher
Michael Ramsey

10. In the 20th century, which were Queen Elizabeth II's first and last Prime Ministers of the UK? Hint

Winston Churchill and David Cameron
Winston Churchill and Tony Blair
Anthony Eden and Gordon Brown
Clement Attlee and John Major


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year was Elizabeth Alexandra Mary Windsor born?

Answer: 1926

Her name derives as follows:

Elizabeth after her mother, (Elizabeth Bowes-Lyon)
Alexandra after George V's mother, (Elizabeth's Great-Grandmother)
Mary after George V's wife, (Elizabeth's Grandmother).
2. When she was born, where was Princess Elizabeth in the line of succession to the British throne?

Answer: Third in line

When she was born, George V was on the throne. His eldest son, Edward (later Edward VIII) was the heir. As Edward did not have any children, Elizabeth's father, Albert (later George VI) was second in line. This made Elizabeth third in line.
3. During World War II, were Elizabeth and her sister Margaret evacuated?

Answer: Yes

Lord Hailsham wanted the princesses to be evacuated to Canada. However, Elizabeth's mother famously stated "The children won't go without me. I won't leave without the King. And the King will never leave." However, whilst the King and Queen remained at Buckingham Palace during the day, the princesses were moved to Windsor Castle.
Quote reproduced from Wikipedia.
4. Princess Elizabeth served in the Women's Auxiliary Territorial Service during World War II.

Answer: True

The Women's Auxiliary Territorial Service was a part of the British Army, which Elizabeth joined at the age of 18.
5. Where were Princess Elizabeth and her husband, Philip, when her father died?

Answer: Kenya

Philip and Elizabeth were traveling to tour Australia and New Zealand in early 1952 and were in Kenya at the time the news of George VI's death broke.
6. In 1982, Royal security was compromised when the Queen woke up and found a man in her bedroom. What was his name?

Answer: Michael Fagan

The incident where Michael Fagan chatted to the Queen in her bedroom for about 10 minutes was the second time he had managed to gain access to Buckingham Palace. Surprisingly, he was not charged with any offence.
7. In which year did Queen Elizabeth II make her first state visit to the Republic of Ireland?

Answer: 2011

Queen Elizabeth II became the first British monarch to visit the Republic of Ireland since it gained independence. The previous visit was made by the Queen's grandfather, George V, in 1911.
8. Of the four answers can you pick the answer that lists Queen Elizabeth II's grandchildren from eldest to youngest?

Answer: Peter, Zara, William, Henry, Beatrice, Eugenie, Louise, James

Queen Elizabeth II's children were Charles, Anne, Andrew and Edward.

Her grandchildren were: Peter Phillips (b. 1977), Zara Tindall (ne้ Phillips - b. 1981), William (b. 1982), Henry (or Harry as he's more commonly known - b. 1984), Beatrice (b. 1988), Eugenie (b. 1990), Louise (b. 2003) and James (b. 2007).
9. Who was the Archbishop of Canterbury who presided over the coronation of Queen Elizabeth II?

Answer: Geoffrey Fisher

Temple preceded Geoffrey Fisher, who was Archbishop of Canterbury from 1945 to 1961. Michael Ramsey succeeded him.

Robert Runcie was Archbishop of Canterbury for most of the 1980s and officiated at the wedding of Prince Charles and Lady Diana Spencer.
10. In the 20th century, which were Queen Elizabeth II's first and last Prime Ministers of the UK?

Answer: Winston Churchill and Tony Blair

David Cameron and Gordon Brown were both Prime Ministers of the UK, however, not until the 21st Century.

Winston Churchill succeeded Clement Attlee as Prime Minister in 1951 so he was in office at the time of Elizabeth's accession. Tony Blair succeeded John Major as Prime Minister in 1997 to become Elizabeth's last UK Prime Minister of the 20th Century.
Source: Author Daddy19

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : tweedle2: 7/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 86: 9/10
Dec 15 2022 : Guest 203: 4/10
Dec 15 2022 : Guest 77: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 91: 7/10
Dec 03 2022 : Guest 95: 8/10
Dec 01 2022 : agentofchaos: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us