Quiz about Elizabeth The Queen Mother
Quiz about Elizabeth The Queen Mother

Elizabeth, The Queen Mother Trivia Quiz


This is a quiz about Queen Elizabeth, consort of King George VI and mother of Queen Elizabeth II.

A multiple-choice quiz by lilibet81. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. George VI

Author
lilibet81
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1078
Last 3 plays: Guest 50 (9/10), Guest 77 (10/10), Guest 88 (5/10).
1. What name was given to the Queen Mother at birth? Hint

Elizabeth Claudia Bowes-Lyon
Cecilia Elizabeth Pauline Bowes-Lyon
Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon
Rose Elizabeth Mary Bowes-Lyon

2. What title was held by Elizabeth's parents? Hint

Lord and Lady Bruce
The Duke and Duchess or Beaufort
The Earl and Countess of Strathmore
The Earl and Countess of Rutland

3. Although Glamis Castle was the family's ancestral Scottish home, it was used only in the summer. Where was she brought up during the year? Hint

Glamis Castle
St. Paul's Waldenbury
Hamilton Gardens, London
Buckingham Palace

4. The Queen mother was one of 10 children. How many brothers and sisters did she have?
Hint

Seven brothers and 3 sisters
Six brothers and 3 sisters
Five brothers and five sisters
Four brothers and six sisters

5. During World War I, where was she a nursing assistant for wounded soldiers?



Hint

St. Bartholomew's Hospital
St. George's Hospital
Glamis Castle
St. Paul's Waldenbury

6. Where did Lady Elizabeth first meet her future husband?
Hint

At a dance in 1920
At the Duke of Kent's wedding
At her coming out party
At a children's party

7. At which royal wedding was Elizabeth chosen to be a bridesmaid?
Hint

Princess Mary, Princess Royal
Lady Diana Cooper
Princess Alice of Athlone
Lady Diamond Hardinge

8. Where were Prince Albert and Lady Elizabeth married?
Hint

St. Paul's Cathedral
Westminster Abbey
St. George's Chapel, Windsor
Caxton Hall

9. Where did she, the King and two Princesses spend World War II?
Hint

In England
In Scotland
In Canada
In Wales

10. At the time of her death how old was the Queen Mother? Hint

101 years old
99 years old
98 years old
102 years old


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What name was given to the Queen Mother at birth?

Answer: Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon

Her father wanted one of her names to be Angela because she looked like a cherub.
2. What title was held by Elizabeth's parents?

Answer: The Earl and Countess of Strathmore

The Earldom of Strathmore dates back to the 14th century and one of her ancestors was Robert the Bruce. Her father inherited the title when Elizabeth was just three years of age.
3. Although Glamis Castle was the family's ancestral Scottish home, it was used only in the summer. Where was she brought up during the year?

Answer: St. Paul's Waldenbury

St. Paul's Waldenbury is a beautiful manor house built during the 17th century in Hertfordshire. Though Elizabeth's birthplace is not known for certain, it is suggested that it may have been St. Paul's Waldenbury.
4. The Queen mother was one of 10 children. How many brothers and sisters did she have?

Answer: Six brothers and 3 sisters

One of her sisters, Violet, died of diphteria at age 11, her brother Alexander died young of a brain tumor and her brother Fergus died during the first world war at the battle of the Somme a few days after visiting the family and meeting his newborn daughter. Elizabeth and her youngest brother, David, were inseparable. He died in 1961 while visiting with her at Birkhall.
5. During World War I, where was she a nursing assistant for wounded soldiers?

Answer: Glamis Castle

She helped her sister Rose, later Countess Granville, nurse soldiers at Glamis Castle all through the war.
6. Where did Lady Elizabeth first meet her future husband?

Answer: At a children's party

Although the Duke of York did not remember meeting her until later at a ball in 1920, she remembered him from a children's party many years before. Elizabeth rejected his first proposal of marriage in 1921, worrying that the role of consort to a royal prince would be too restrictive.
7. At which royal wedding was Elizabeth chosen to be a bridesmaid?

Answer: Princess Mary, Princess Royal

She had become a friend of Princess Mary through the Girl Guides. The wedding took place in Westminster Abbey in 1922, the year before Elizabeth accepted the marriage proposal of Prince Albert.
8. Where were Prince Albert and Lady Elizabeth married?

Answer: Westminster Abbey

The ceremony at the Abbey was not allowed to be recorded on the radio because men might listen to it wearing hats!
9. Where did she, the King and two Princesses spend World War II?

Answer: In England

She and the King refused to leave England and remained mostly at Windsor Castle all through the war.
10. At the time of her death how old was the Queen Mother?

Answer: 101 years old

She died of pneumonia at her residence, Clarence House, with the Queen holding her hand. She was given a state funeral and the route of her funeral cortege was lined by more than one million people.
Source: Author lilibet81

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 28 2022 : Guest 50: 9/10
Dec 26 2022 : Guest 77: 10/10
Dec 12 2022 : Guest 88: 5/10
Dec 10 2022 : Guest 87: 9/10
Dec 05 2022 : polly656: 6/10
Dec 04 2022 : Guest 91: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us