Quiz about Bertie and Elizabeth
Quiz about Bertie and Elizabeth

Bertie and Elizabeth Trivia Quiz


Trivia about George VI and Queen Elizabeth. Theirs lives were played out in a time of great change. Born into one era they saw the rapid change of social values and the great advancement of technological change.

A multiple-choice quiz by FilmGuy1570. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. George VI

Author
FilmGuy1570
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,535
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
18 / 25
Plays
2269
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 194 (21/25), Guest 77 (22/25), Guest 91 (25/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On what date was Albert Arthur Frederick George born? Hint

December 14, 1895
December 14, 1905
December 14, 1890
November 5, 1900

2. Who were his parents? Hint

George V and Mary of Teck
Edward VII and Alexandra of Denmark
Victoria and Albert
Nicholas II and Alexandra

3. On what date was Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon born? Hint

December 25, 1902
August 4, 1900
August 1, 1902
May 10, 1895

4. Who were Elizabeth Bowes-Lyon's parents? Hint

Patrick Bowes-Lyon and Lady Dorothy Beatrix Osborne
Sir David Bowes-Lyon and Lady Rachel Clay
Claude George Bowes-Lyon and Cecilia Nina Cavendish-Bentinck
Prince Frederick Charles of Prussia and Maria Anna of Anhalt

5. In what year did Bertie and Elizabeth marry? Hint

1937
1926
1923
1920

6. How many children did they have together? Hint

3
2
4
7

7. Bertie had an impediment that Elizabeth helped him overcome. What was the impediment? Hint

Hunchback
Stuttering
Clubfoot
Nervous twitch

8. Why did Bertie and Elizabeth become King and Queen? Hint

His brother abdicated without leaving an heir
His brother committed suicide
His brother died in a plane crash
His brother went insane and was declared unfit to reign

9. When the Luftwaffe bombed Buckingham Palace on September 10, 1940 what did the Queen comment? Hint

'I am glad we've been bombed. It makes me feel I can look the East End in the face.'
'I think the children should be sent to Canada and away from this madness.'
'Those Nazi bastards will pay for this!'
'Oh well, we were going to repaint anyway.'

10. What did Adolf Hitler refer to Queen Elizabeth (consort of George VI) as? Hint

'That English She-Wolf'
'The real head beneath the crown.'
'A Wallis Simpson wannabe.'
'The most dangerous woman in Europe.'

11. In what year did Princess Elizabeth marry Phillip Mountbatten? Hint

1946
1949
1950
1947

12. George VI was the last sovereign to hold what title? Hint

King of Scotland
Defender of the Faith
Emperor of India
King of Canada

13. In 1951 the King underwent surgery for what? Hint

To peel a cataract from his left eye
To repair spinal damage caused during the blitz
To remove one lung because of cancer
To remove part of his liver from excessive drinking

14. What date was the coronation of King George and Queen Elizabeth? Hint

May 12, 1937
September 3, 1939
December 10, 1936
January 9, 1936

15. Who was the British Prime Minister when the King and Queen ascended the throne? Hint

Stanley Baldwin
Neville Chamberlain
Winston Churchill
Noel Coward

16. After he became king what title did he deny his brother's wife? Hint

Princess Wallis
Duchess of Windsor
HRH
Duchess of York

17. In the context of royal history, George VI was one of only a few English (or Anglo-British) monarchs who did what? Hint

led his troops into battle.
succeeded the throne in the lifetime of his predecessor.
kept a mistress
sailed around the world

18. The King was the first monarch to do what? Hint

obtain a pilot's licence
rule without Parliament
obtain a driver's licence
order the execution of a sitting Prime Minister

19. Before becoming King and Queen what were their Majesties titles? Hint

Duke and Duchess of Kent
Duke and Duchess of Windsor
Duke and Duchess of York
Prince and Princess of Wales

20. The King refered to the Royal Family as what? Hint

Wacky Windsors
We Four
the Courageous Bunch
Royal Puppets

21. On what date did King George die? Hint

November 9, 1951
February 10, 1963
May 9, 1945
February 6, 1952

22. After the King's Death the Queen became Dowager and was affectionately known by what title? Hint

Elizabeth, The Lion Queen
The Queen Mum
Elizabeth, The Brave
Good Queen Bess

23. The Dowager Queen blamed him for the king's Death. Who was he? Hint

Edward VIII
Winston Churchill
George V
Neville Chamberlain

24. The Dowager Queen died when? Hint

March 30, 2002
April 9, 2002
March 29, 2002
February 6, 1952

25. King George and Queen Elizabeth are entombed where? Hint

Frogmore, Windsor
Sandringham, Norfolk
Westminster Abbey, London
St. George's Chapel, Windsor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date was Albert Arthur Frederick George born?

Answer: December 14, 1895

He was affectionately known as Bertie by his family.
2. Who were his parents?

Answer: George V and Mary of Teck

Like his father he was the second son.
3. On what date was Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon born?

Answer: August 4, 1900

4. Who were Elizabeth Bowes-Lyon's parents?

Answer: Claude George Bowes-Lyon and Cecilia Nina Cavendish-Bentinck

Lady Elizabeth Bowes-Lyon is decended from Henry VII.
5. In what year did Bertie and Elizabeth marry?

Answer: 1923

It was a lengthy and determined courtship and his proposal was not accepted the first time.
6. How many children did they have together?

Answer: 2

Princess Elizabeth born April 21, 1926 and Princess Margaret born August 21, 1930.
7. Bertie had an impediment that Elizabeth helped him overcome. What was the impediment?

Answer: Stuttering

8. Why did Bertie and Elizabeth become King and Queen?

Answer: His brother abdicated without leaving an heir

9. When the Luftwaffe bombed Buckingham Palace on September 10, 1940 what did the Queen comment?

Answer: 'I am glad we've been bombed. It makes me feel I can look the East End in the face.'

When suggested that the King and Queen send the children to safety the Queen replied 'The children will not go without me, I will not go without the King and the King will never leave!'
10. What did Adolf Hitler refer to Queen Elizabeth (consort of George VI) as?

Answer: 'The most dangerous woman in Europe.'

11. In what year did Princess Elizabeth marry Phillip Mountbatten?

Answer: 1947

12. George VI was the last sovereign to hold what title?

Answer: Emperor of India

13. In 1951 the King underwent surgery for what?

Answer: To remove one lung because of cancer

14. What date was the coronation of King George and Queen Elizabeth?

Answer: May 12, 1937

15. Who was the British Prime Minister when the King and Queen ascended the throne?

Answer: Stanley Baldwin

He handed over to Neville Chamblerlain later that month.
16. After he became king what title did he deny his brother's wife?

Answer: HRH

17. In the context of royal history, George VI was one of only a few English (or Anglo-British) monarchs who did what?

Answer: succeeded the throne in the lifetime of his predecessor.

Henry IV, Edward IV, Richard III, and William III were the other four.
18. The King was the first monarch to do what?

Answer: obtain a pilot's licence

19. Before becoming King and Queen what were their Majesties titles?

Answer: Duke and Duchess of York

20. The King refered to the Royal Family as what?

Answer: We Four

21. On what date did King George die?

Answer: February 6, 1952

22. After the King's Death the Queen became Dowager and was affectionately known by what title?

Answer: The Queen Mum

23. The Dowager Queen blamed him for the king's Death. Who was he?

Answer: Edward VIII

She felt the undue stress placed on him after the abdication greatly affected his health and ultimately led to his death.
24. The Dowager Queen died when?

Answer: March 30, 2002

25. King George and Queen Elizabeth are entombed where?

Answer: St. George's Chapel, Windsor

Source: Author FilmGuy1570

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Guest 194: 21/25
Dec 26 2022 : Guest 77: 22/25
Dec 04 2022 : Guest 91: 25/25

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us