FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
British Prime Ministers Quizzes, Trivia and Puzzles
British Prime Ministers Quizzes, Trivia

British Prime Ministers Trivia

British Prime Ministers Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government

Fun Trivia
50 quizzes and 700 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  A Great Winston Churchill Speech    
Fun Fill-It
 17 Qns
This is a quiz about Winston Churchill's famous speech generally referred to as "We Shall Fight on the Beaches".
Easier, 17 Qns, mazza47, Feb 20 24
Easier
mazza47 gold member
Feb 20 24
120 plays
2.
  Prime Ministers of the United Kingdom    
Match Quiz
 15 Qns
Can you place all of the UK's Prime Ministers that have served since WWII in their proper order?
Easier, 15 Qns, reedy, Mar 09 17
Easier
reedy gold member
1747 plays
3.
  Quotable UK Prime Ministers   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the former Prime Minister with the correct quotation attributed to them? The dates given are specific where possible but others relate to the time the Prime Minister was most active.
Easier, 10 Qns, rossian, Nov 20 20
Easier
rossian editor
Nov 20 20
315 plays
4.
  British Prime Ministers, Part One   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most people know something about the British monarchs, but the prime ministers are generally not well known. This quiz will, hopefully, educate you about some of Britain's past political leaders.
Average, 10 Qns, romeomikegolf, Jun 01 23
Average
romeomikegolf gold member
Jun 01 23
2027 plays
5.
  UK Prime Ministers and their Constituencies II   great trivia quiz  
Match Quiz
 15 Qns
The UK Prime Minister generally represents one of the 650 (or thereabouts) constituencies in the House of Commons. Can you match the 15 that served in the reign of Queen Elizabeth II with the seats they represented as Prime Minister?
Average, 15 Qns, Red_John, Sep 26 22
Average
Red_John
Sep 26 22
115 plays
6.
  Canada / U.K. Relations   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the U.K. Prime Minister who was SERVING AT THE TIME these Canadian Prime Ministers BEGAN their terms?
Easier, 10 Qns, reedy, Nov 11 20
Easier
reedy gold member
Nov 11 20
361 plays
7.
  UK Prime Ministers Who Took Over Mid-Term   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
As it is a parliamentary democracy, if the UK's Prime Minister resigns, a new one can take their place without needing a General Election. Match the outgoing PM with their replacement.
Very Easy, 10 Qns, Upstart3, Apr 23 17
Very Easy
Upstart3 gold member
328 plays
8.
  Victoria's Ministers   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten British Prime Ministers served in the office during the 63 year, 7 month and 2 day reign of Queen Victoria. Can you identify all of them from the clues provided?
Average, 10 Qns, Fifiona81, Sep 10 15
Average
Fifiona81 editor
374 plays
9.
  Big Whigs   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match up these British Prime Ministers (who all belonged to the Whig party) with some of the key facts and events of their periods in office?
Average, 10 Qns, Fifiona81, Mar 29 16
Average
Fifiona81 editor
222 plays
10.
  Who Was UK Prime Minister?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Do you know who was the UK Prime Minister at the time of these events, all of which directly or indirectly involved that country?
Easier, 10 Qns, Dizart, Oct 27 16
Easier
Dizart gold member
508 plays
trivia question Quick Question
In which year did Winston Churchill first become Prime Minister?

From Quiz "20th Century British Prime Ministers"




11.
  Prime Ministerial Constituencies   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz attempts to find out how much you know about those who have led the British people as prime minister. I will give you a constituency and with a little clue you name the politician who served there. Enjoy!
Easier, 10 Qns, jonnowales, Feb 08 21
Easier
jonnowales gold member
Feb 08 21
804 plays
12.
  Forenames of UK Prime Ministers   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Some British PMs are best known by their first names, others by their second. Match each less-known missing forename to the Prime Minister to whom it belongs.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Jun 03 16
Average
EnglishJedi gold member
346 plays
13.
  Parliamentary, My Dear Watson   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The role of Deputy Prime Minister is not an official one in the UK, and not all Prime Ministers choose to have a deputy. Some politicians have held the title, or been designated as a deputy, and this quiz is about them.
Average, 10 Qns, rossian, Jul 01 12
Average
rossian editor
729 plays
14.
  First Ladies of the UK    
Match Quiz
 10 Qns
OK, they aren't actually referred to in Britain as "First Ladies", but can you match these women to the UK Prime Minsters to whom they were married?
Easier, 10 Qns, Dizart, Dec 04 18
Easier
Dizart gold member
Dec 04 18
356 plays
15.
  UK Prime Minsters and their Constituencies I   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the Westminster system, the only people who directly elect the prime minister are the voters of his or her constituency. Can you answer these questions about prime ministers of the United Kingdom and the constituencies they represented?
Tough, 10 Qns, Red_John, Oct 04 22
Tough
Red_John
Oct 04 22
141 plays
16.
  British Prime Ministers, Part Two   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten more questions about some past holders of the top office in British government.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Jan 08 20
Tough
romeomikegolf gold member
Jan 08 20
1013 plays
17.
  Family Politics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lots of British Prime Ministers have had family links to each other - and surprisingly they're not all from the 18th and 19th centuries, when patronage was the key to gaining political office! Take this quiz to find out more.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Apr 15 14
Average
Fifiona81 editor
224 plays
18.
  Walter Thompson - Churchill's Bodyguard   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Winston Churchill is regarded by many as the greatest British Prime Minister of all time. One man's role in his life and career was, although often not recognised, vital to his survival. This man was Walter Thompson. This quiz is for Soozy_Woozy.
Average, 10 Qns, doublemm, May 12 15
Average
doublemm gold member
340 plays
19.
  10 British Prime Ministers Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixture of easy and hard questions on British Prime Ministers from 1721 to 2004.
Average, 10 Qns, mochyn, Jun 16 23
Average
mochyn
Jun 16 23
2083 plays
20.
  British Prime Ministers 1721-2001   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The term 'Prime Minister' has been used in Britain since 1721 to denote the head of the British government. Test your knowledge of the long line of PMs.
Average, 15 Qns, bloomsby, Aug 19 23
Average
bloomsby gold member
Aug 19 23
2101 plays
21.
  In At Number Ten   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We put them in there, but how much do we know about them?
Average, 10 Qns, 480154st, Jan 30 19
Average
480154st gold member
Jan 30 19
267 plays
22.
  20th Century British Prime Ministers    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a selection of questions about various British Prime Ministers who held office during the 20th century. No sex scandals here!
Average, 10 Qns, Bazalinhio, Dec 27 14
Average
Bazalinhio
1599 plays
23.
  The Ultimate British Prime Ministers Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about British Prime Ministers? Here is an eclectic mixture for you to ponder.
Tough, 10 Qns, EnglishJedi, Feb 19 13
Tough
EnglishJedi gold member
342 plays
24.
  Gordon Brown's First Cabinet   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Who was in and who was out? It was certainly an interesting day in politics. In June 2007, Gordon Brown, British chancellor for 10 years, succeeded Tony Blair and revamped the majority of the Cabinet. A quiz on the fickle topic of British politics.
Average, 10 Qns, jonnowales, Apr 14 14
Average
jonnowales gold member
632 plays
25.
  Sir Robert Peel (1788-1850)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sir Robert Peel, Prime Minister 1834-35 and 1841-46, is widely admired as a reformer and as one Britain's greatest peace time Prime Ministers. He had the ability to change his mind, say so and do what he thought necessary ...
Tough, 10 Qns, bloomsby, Jul 03 10
Tough
bloomsby gold member
371 plays
26.
  10 Questions about British Prime Ministers    
Multiple Choice
 10 Qns
I will avoid the oft-asked questions about the first Prime Minister (Walpole), the only one assassinated (Perceval), and the one who gave his name to the police (Peel). Everything else, though, is fair game!
Average, 10 Qns, chessart, Jul 26 10
Average
chessart gold member
1371 plays
27.
  William Pitt the Younger    
Multiple Choice
 10 Qns
William Pitt the Younger became Prime Minister in 1783 at the age of just 24 and went on to dominate political life in Britain until his early death in 1806. I hope you enjoy my quiz about this remarkable figure!
Average, 10 Qns, bolan1, Jul 05 06
Average
bolan1
320 plays
28.
  Gordon Brown MP    
Multiple Choice
 10 Qns
In June 2007, Gordon Brown MP became Leader of the Labour Party, and British Prime Minister in succession to Tony Blair. This quiz is on this interesting man.
Average, 10 Qns, sancho_pft, Mar 21 08
Average
sancho_pft
525 plays
29.
  British Prime Ministers 1910 - 2010    
Multiple Choice
 10 Qns
Over this period Britain has had 18 different prime ministers, some of whom have held the post more than once. Here are some memorable and not so memorable claims to fame.
Average, 10 Qns, Exiledbantam, Jul 29 16
Average
Exiledbantam
413 plays
30.
  British Leaders    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz on Britain's rulers from the eighteenth century to the present day.
Tough, 15 Qns, avory, Dec 10 23
Tough
avory
Dec 10 23
1915 plays
31.
  Odd Facts About British Prime Ministers    
Multiple Choice
 20 Qns
The office of Prime Minister is the pinnacle of any British politican's career, but this quiz, I hope, takes a different look at the holders of that office. I hope you enjoy it!
Tough, 20 Qns, kittyconner, Sep 08 21
Tough
kittyconner
Sep 08 21
833 plays
32.
  Edward Heath, British Prime Minister: 1970-74    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my quiz on Edward Heath, who was Conservative Party leader and Prime Minister of Britain in the early 1970s. I hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, bolan1, Jun 16 23
Average
bolan1
Jun 16 23
474 plays
33.
  Good Old Mr Wilson    
Multiple Choice
 25 Qns
Sorry, but this is not a quiz about the grumpy neighbour in the TV series 'Just Dennis,' instead it is about Harold Wilson who was the British Prime Minister from 1964-1970 and again from 1974-1976.
Average, 25 Qns, kittyconner, Nov 23 21
Average
kittyconner
Nov 23 21
670 plays
34.
  The Prime Ministers of United Kingdom    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome. You will be quizzed on the Prime Ministers of United Kingdom from the first in 1721 to Today
Tough, 10 Qns, hybridfantIII, Jan 17 23
Tough
hybridfantIII
Jan 17 23
783 plays
35.
  David Cameron: British PM    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the British Prime Minister, David Cameron. Even if you think you don't know much about him, then take this quiz and find out! Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, lizzie2108, May 23 11
Average
lizzie2108
338 plays
36.
  The Life of Robert Walpole    
Multiple Choice
 10 Qns
Robert Walpole is regarded by historians as the first Prime Minister of Britain though the title was never used during his lifetime. Here are ten questions about his life.
Tough, 10 Qns, shyhelen, Jan 17 07
Tough
shyhelen
220 plays
37.
  David Lloyd George    
Multiple Choice
 10 Qns
David Lloyd George is one of the most successful Prime Ministers of his time. Anyone familiar with British history will know of Lloyd George and his social reforming, but how well do you know Lloyd George and his work?
Average, 10 Qns, vix18, Jun 09 10
Average
vix18
363 plays

British Prime Ministers Trivia Questions

1. Sir Robert Walpole is regarded as the first modern Prime Minister, but which town in Norfolk did he represent in the House of Commons as MP?

From Quiz
UK Prime Minsters and their Constituencies I

Answer: King's Lynn

Robert Walpole began his political career when he was elected as a Whig in the general election of January 1701 to represent Castle Rising, before in the subsequent 1702 election moving to the neighbouring seat of King's Lynn, which at the time elected two MPs. Upon his election, Walpole served as a member of the opposition, rapidly rising in the ranks of the Whigs. The accession of George I in 1714 saw the Whigs return to power thanks to the patronage of the new king, with Walpole becoming a key figure in the new government. In 1721, Walpole was appointed as First Lord of the Treasury and Chancellor of the Exchequer, becoming what was termed as the "prime minister", although no such position existed officially. Walpole served as the head of the government until 1742, the longest tenure of any Prime Minister, and was MP for King's Lynn, aside from a brief period between 1712 and 1713, for forty years. Following the fall of his government, Walpole stepped down as an MP, and was granted a seat in the House of Lords as the Earl of Orford.

2. The Labour Party in the United Kingdom was formed in 1900, and in 1924 saw its first prime minister. Who was it?

From Quiz In At Number Ten

Answer: Ramsay McDonald

The first leader of the Labour Party was Scottish trades unionist Kier Hardie, and in the election of 1900, the party won two of a possible 670 seats. By 1924, the party's popularity was enough for them to win 191 seats, which equated to 30.1% of the vote and was enough for Ramsay McDonald to form a minority government.

3. Henry Pelham, British Prime Minister from 1743 to 1754, was succeeded in the job by Thomas Pelham-Holles, his elder brother. Pelham-Holles was more commonly known as the duke of which northern English city?

From Quiz Family Politics

Answer: Newcastle upon Tyne

The Duke of Newcastle had two terms of office as Prime Minister, from 1754 to 1756 and 1757 to 1762. He was a member of the Whig party and leader of the House of Lords during the majority of his younger brother's tenure as Prime Minister. The Whig Party controlled the government for most of the early to mid-18th century, having gained power due to their support for King George I during the Jacobite rising of 1715. Pelham-Holles was given the title Duke of Newcastle-upon-Tyne in 1715 at the age of 22. This revived a title previously held by his uncle, John Holles, whose surname he had added to his own in 1711 when he inherited his uncle's estate. He was also Duke of Newcastle-under-Lyne, a town in Staffordshire. (His dukedoms are spelled slightly differently from the places they represent. The Staffordshire town is actually known as Newcastle-under-Lyme, while Newcastle upon Tyne is usually spelt without the hyphens).

4. Which Labour politician was the Deputy Prime Minister to Winston Churchill from 1942 until 1945, before becoming Prime Minister himself in 1945?

From Quiz Parliamentary, My Dear Watson

Answer: Clement Attlee

Attlee was the first man to hold the title of Deputy Prime Minister, which he held during the coalition government formed during World War II. His support enabled Churchill to continue Britain's war efforts, when others were urging that peace negotiations were the better option. Attlee became Prime Minister following a landslide victory after the end of the war, and remained in office until 1951. The other men named were all members of Attlee's first cabinet, with Dalton being Chancellor of the Exchequer while Cripps was President of the Board of Trade. Bevan was Minister of Health and was largely responsible for the introduction of Britain's National Health Service.

5. On what date was David Cameron invited by Queen Elizabeth II to become Prime Minister of Great Britain?

From Quiz David Cameron: British PM

Answer: 11 May 2010

Following the general election, then Prime Minister Gordon Brown resigned, due to a loss in the general election and the near collapse of his administration, and Queen Elizabeth II invited the victorious Conservative leader to become Prime Minister of Great Britain.

6. In what year was Tony Blair first elected PM?

From Quiz British Prime Ministers 1910 - 2010

Answer: 1997

Blair was elected on a landslide in 1997, with over 400 seats, becoming the first Labour PM since James Callaghan (1976-1979). This followed a period of 18 years Conservative rule, which had changed the face of Britain beyond recognition. Blair resigned in 2007, handing over to Gordon Brown. The rest is history as they say.

7. For Britain's very first prime minister we have to go back to the first quarter of the eighteenth century, 1721 to be exact. What is the name of the man who is regarded as being the original PM?

From Quiz British Prime Ministers, Part One

Answer: Sir Robert Walpole

Robert Walpole served a record 20 years and 314 days as PM. He was the first person to live at, and work from, 10 Downing Street. Whilst Walpole was in office, Cassanova was born in Italy and Handel composed "The Messiah".

8. Where was Gordon Brown born?

From Quiz Gordon Brown MP

Answer: Govan, Glasgow

Brown was born in Glasgow, although the media sometimes say Giffnock, Renfrewshire, which is where his grandparents lived.

9. Gordon Brown became the Prime Minister of the United Kingdom on 27th June 2007. Who took over his job as Chancellor of the Exchequer?

From Quiz Gordon Brown's First Cabinet

Answer: Alistair Darling

Alastair Darling became the new Chancellor on the 28th June after much speculation that he would indeed get the much sought-after promotion. The expectation that he would become Chancellor was so great that some bookmakers stopped taking bets on the appointment of the former Transport Secretary and Minister for Trade and Development to the Treasury.

10. Who was the prime minister that signed the Kellogg-Briand Pact (Also called the Pact of Paris) in August 27th, 1928?

From Quiz The Prime Ministers of United Kingdom

Answer: Stanley Baldwin

He also signed the Treaty of Locarno that was signed on December 1st, 1925.

11. When was Robert Walpole born?

From Quiz The Life of Robert Walpole

Answer: 26 August 1676

He was born at Houghton Hall, Norfolk, the third of seventeen children of Robert Walpole and Mary Walpole (nee Burwell).

12. William Pitt the Younger was, not surprisingly, the son of William Pitt the Elder. What title was Pitt the Elder awarded in 1766?

From Quiz William Pitt the Younger

Answer: Earl of Chatham

Pitt the Elder served as Prime Minister from 1766 to 1768. However, his most notable achievments were perhaps before and after this period - before becoming Prime Minister he oversaw British military success in the Seven Years' War (1756-1763) and after leaving office he desperately urged British politicians to take the arguments of American colonists more seriously in the build-up to the War of Independence. Newcastle, Rockingham and Grafton were all mid-18th century prime ministers. (Note. 'Chatham' is pronounced as if were written 'Chat-ham').

13. Where was Edward Heath born?

From Quiz Edward Heath, British Prime Minister: 1970-74

Answer: Broadstairs

These are all seaside towns in the county of Kent (in the South-East of England), but it was in Broadstairs that Edward Heath grew up.

14. What is the name of the official residence of the British Prime Minister?

From Quiz British Prime Ministers

Answer: 10 Downing Street

10 Downing Street has been the home of British Prime Ministers since 1732 when King George II gave the house to the first Prime Minister.

15. Who was the youngest Prime Minister?

From Quiz British Prime Ministers

Answer: William Pitt

Pitt was only 24 when King George III invited him to form a government in December of 1783. He had made quite a splash two years earlier with his first speech in the House of Commons, a speech Prime Minister Lord North described as the "best speech" he had ever heard. Pitt also made a name for himself by speaking out against the war against the American colonies, calling it an "unjust war".

16. What was Lloyd George's father called?

From Quiz David Lloyd George

Answer: William George

William George died when Lloyd George was only a year old. David's uncle, Richard Lloyd, then took over the role of father. David grew to admire his uncle so much he changed his name from David George to David Lloyd George.

17. Mr Wilson was born in 1916. What was his first name?

From Quiz Good Old Mr Wilson

Answer: James

Mr Wilson was born James Harold Wilson in Huddersfield, but like so many other people, he chose to go by his second given name.

18. Which Prime Minister once played cricket for the MCC?

From Quiz Odd Facts About British Prime Ministers

Answer: Sir Alec Douglas-Home

As the then Lord Dunglass he played for Middlesex (1924-25), and toured South America with the MCC (1926-27). He became Prime Minister when Harold MacMillian retired.

19. Which British Prime Minister worked as a bank executive from 1965 to 1979?

From Quiz 20th Century British Prime Ministers

Answer: John Major&Major

Major was Conservative Prime Minister from 1990-1997. He came from a common background - his dad worked for a circus. He was often criticized by other Party members for preferring burgers and cola to the more traditional caviar and champagne normally associated with a Prime Minister. He was criticized by the public mainly for not being a strong enough leader, especially compared to his predecessor, Mrs Thatcher.

20. The first Prime Minister (1721-42) was Sir Robert ...?

From Quiz British Prime Ministers 1721-2001

Answer: Walpole

Sir Robert Walpole held the new office longer than any other Prime Minister and established it as the key office in British politics.

21. Who was the first British Prime Minister?

From Quiz British Leaders

Answer: Sir Robert Walpole

Walpole became P.M. in 1721 and held office for over twenty years.

22. In 1762, the only person to be elected to a seat in the House of Lords and subsequently be appointed Prime Minister took office. Which peer was it that was elevated to the Premiership?

From Quiz UK Prime Minsters and their Constituencies I

Answer: Earl of Bute

John Stuart was born in May 1713 as the eldest son of the 2nd Earl of Bute, and succeeded his father as the 3rd Earl at the age of ten. Because his title was part of the Peerage of Scotland, he had no automatic right to a seat in the House of Lords, who instead elected sixteen representative peers from Scotland. He was first elected in 1737 and served until 1741. In 1751, the Earl was appointed as the tutor to the thirteen-year old Prince of Wales, over whom he had a significant influence. The accession of the Prince of Wales as George III in 1760 was believed to indicate a rise to political power for the Earl of Bute but, the traditional election held following the accession of a new monarch saw the existing government under the Duke of Newcastle returned comfortably. So, with the connivance of the king, Bute engineered the resignations of both the Duke of Newcastle and William Pitt, the powerful Secretary of State for the Southern Department and, following his re-election as a Scottish Representative Peer, was appointed Prime Minister in May 1762, remaining in office for eleven months. After his resignation, he retained his seat in the House of Lords until 1780.

23. Who was the shortest-serving British prime minister of the twentieth century?

From Quiz In At Number Ten

Answer: Bonar Law

Law served as PM for just 210 days between October 1922 and May 1923, although there have been several cases of a short time in office. William Lamb served for just 122 days in 1834, following the resignation of Charles Grey and following Lamb, the Duke of Wellington served as caretaker prime minister for just 25 days while Sir Robert Peel returned from Europe. Conservative, Peel himself held office for just 120 days before losing to Viscount Melbourne's Whig Party in the general election, although his Conservatives did win the 1841 election and he was PM for almost the next five years.

24. Which Prime Minister, who was responsible for the repeal of the Corn Laws in 1846, remains best-known for his role in creating the modern police force while serving as Home Secretary in the 1820s?

From Quiz Victoria's Ministers

Answer: Sir Robert Peel

Peel's first ministry from 1834 to 1835 occurred during the reign of King William IV, but his second term in office, from 1841 to 1846, meant that he also qualified as a 'Victorian' Prime Minister. This five-year stint saw several achievements including factory reforms (reducing hours worked by women and children and improving safety standards) and re-introducing Income Tax in response to an economic recession. However, it was dominated by the controversy surrounding Peel's response (or lack of response) to the beginnings of the Irish Potato Famine and the repeal of the Corn Laws, which protected the price of British grown grains (not just corn). In the end the Corn Laws became Peel's political downfall - he lost control of his party and the opposition Whig party swiftly regained control of parliament. As Home Secretary in 1829, Peel was responsible for creating the Metropolitan Police Force in London, which led to a significant reduction in crime in the city. Britain's police constables are still called 'Bobbies' in reference to Robert Peel. The incorrect options are the other three men who served as Home Secretary during the 1820s - none of them went on to become Prime Minister.

25. Born Gladys Mary Baldwin, she was the wife of which British Prime Minister?

From Quiz British Prime Ministers

Answer: Harold Wilson

Harold Wilson replaced Alec Douglas-Home as PM when Labour won the 1964 General Election but then lost in 1970 to Edward Heath's Conservatives. Wilson again won in 1974 to replace Heath and was succeeded 21 months later when James Callaghan took over leadership of the Labour Party. His wife during both terms in office was Mary Wilson - born Gladys Mary Baldwin in Norfolk in January 1916, two months before her future husband. They had two children, Robin and Giles. During Wilson's terms, 'Private Eye' magazine published a bi-weekly spoof column called "Mrs Wilson's Diary". Widowed when Harold Wilson died in 1995 after 55 years of marriage, she was still living in Westminster, just a short walk from Downing Street, in her late 90s. Of the alternatives, Stanley Baldwin's wife was Lucy Baldwin (born Lucy Ridsdale), Callaghan's was Audrey (born Audrey Moulton), and Lloyd George's was Margaret (born Margaret Owen).

26. Harold MacMillan appointed R.A. Butler as his Deputy Prime Minister from 1962 until 1963. Butler was normally referred to as 'Rab', but what was his real first name?

From Quiz Parliamentary, My Dear Watson

Answer: Richard

Richard Austen Butler was universally known as 'Rab', due to his initials. He was Chancellor of the Exchequer from 1951 until 1955, Foreign Secretary between 1963 and 1964 and Home Secretary from 1957 until 1962. Despite holding so many senior government posts, Butler never became Prime Minister. Butler was the owner of Gatcombe Park, which he sold to Queen Elizabeth II in 1976 as a home for the recently married Princess Anne.

27. With whom did David Cameron form a Coalition government in 2010?

From Quiz David Cameron: British PM

Answer: Liberal Democrats

David Cameron did not, of course, form a coalition with the Conservative party - after all, he is Conservative himself. He did, however, form a coalition with the Liberal Democrats when it became evident that his party had not won a full majority in the Commons.

28. Harold Wilson's premiership had its 'up and downs' during the 1960s and early 1970s. During his terms of premiership many new policies were introduced. However, what did Wilson refuse to do?

From Quiz British Prime Ministers 1910 - 2010

Answer: Send troops to Vietnam

Despite significant pressure from President Johnson, Wilson refused to send troops to Vietnam. This had the effect of cooling our 'special relationship' with the USA for a while and caused some problems when requesting financial support from them to assist with our economic difficulties. Wilson did devalue the pound, abolish capital punishment and held a referendum to validate our membership of the EEC.

29. Constituency: Cardiff South East (and others based in Cardiff). This British Labour prime minister was the first person to hold all four 'Great Offices of State' at one time or another.

From Quiz Prime Ministerial Constituencies

Answer: James Callaghan

James Callaghan was the prime minister of the United Kingdom from 1976 through 1979. During this time he led the country through what is now infamously known as the "winter of discontent" which was a prolonged period of strikes over Callaghan's policy of pay restraint.The four British great offices of state are: Prime Minister, Chancellor, Foreign Secretary, Home Secretary.

30. This man is credited with being the oldest person to be PM for the first time. He was also PM at the time of the Indian Mutiny. Who was he?

From Quiz British Prime Ministers, Part Two

Answer: Viscount Palmerston

Palmerston was 71 years old when he first became PM, and almost 76 when he started his second term. His position as a member of parliament did nothing to stop his 'liaisons' with women, which earned him the nickname 'Lord Cupid'. He died in office and his last words are quoted as 'Die, my dear Doctor, that is the last thing I shall do'.

This is category 22145
Last Updated Feb 21 2024 2:02 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.