FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Prime Ministers
Quiz about British Prime Ministers

10 British Prime Ministers Questions | U.K. Government Trivia Quiz


A mixture of easy and hard questions on British Prime Ministers from 1721 to 2004.

A multiple-choice quiz by mochyn. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
mochyn
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,815
Updated
Jun 16 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2100
Last 3 plays: Guest 74 (7/10), psnz (10/10), Guest 213 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the official residence of the British Prime Minister? Hint


Question 2 of 10
2. What was the name of the British Prime Minister who served four separate terms in office? Hint


Question 3 of 10
3. Which British Prime Minister was Welsh? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the British Prime Minister at the start of the New Millennium? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the only British Prime Minister to be assassinated? Hint


Question 6 of 10
6. In 2022, Liz Truss took the title of serving as prime minister for the shortest time from which other PM? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the longest serving Prime Minister in the twentieth century? Hint


Question 8 of 10
8. Which British Prime Minister was responsible for setting up the Metropolitan Police force? Hint


Question 9 of 10
9. Which is the only British Prime Minister to have captained his country at national level in any sport? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the British Prime Minister at the time the American Declaration of Independence was signed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 74: 7/10
May 30 2024 : psnz: 10/10
May 30 2024 : Guest 213: 8/10
May 24 2024 : Guest 31: 8/10
May 13 2024 : Guest 51: 5/10
Apr 27 2024 : Guest 86: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 188: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the official residence of the British Prime Minister?

Answer: 10 Downing Street

10 Downing Street has been the home of British Prime Ministers since 1732 when King George II gave the house to the first Prime Minister.
2. What was the name of the British Prime Minister who served four separate terms in office?

Answer: William Ewart Gladstone

Gladstone served four separate terms, 1868-74, 1880-1885, 1886, 1892-94. He served the British people as an MP for a total of 62 years. Famed for his debates with Benjamin Disraeli.
3. Which British Prime Minister was Welsh?

Answer: David Lloyd George

The last Liberal Prime Minister was actually born in Manchester but moved to Wales at a very early age and was Welsh speaking.
4. Who was the British Prime Minister at the start of the New Millennium?

Answer: Tony Blair

Tony Blair came to power in 1997 after 18 years of Conservative government. He held the position for ten years, eventually handing over to Gordon Brown in 2007.
5. Who was the only British Prime Minister to be assassinated?

Answer: Spencer Perceval

In 1812 a disgruntled businessman who blamed Perceval for the loss of his business, shot and killed him in the lobby of the House of Commons.
6. In 2022, Liz Truss took the title of serving as prime minister for the shortest time from which other PM?

Answer: George Canning

In January 1827, while attending the funeral of the Duke of York, Canning caught a severe cold which led to inflammation of the lungs and ultimately his death in office. He was in office for only 100 days.
7. Who was the longest serving Prime Minister in the twentieth century?

Answer: Margaret Thatcher

Elected in 1979 and stepped down in 1990, Margaret Thatcher was the longest serving British prime minister last century. "This lady is not for turning".
8. Which British Prime Minister was responsible for setting up the Metropolitan Police force?

Answer: Robert Peel

Sir Robert Peel formed the Metropolitan Police force while Home Secretary who were initially known as "Peelers", and are still known as "Bobbies ". The policemen were supposed to be 6 feet tall but the public hated them. The first policeman given the number 1 was in his job for 4 hours before being sacked for being drunk!
9. Which is the only British Prime Minister to have captained his country at national level in any sport?

Answer: Edward Heath

Edward Heath was Captain of the British team when it won the Admirals Cup in 1971. He also won the Sydney to Hobart race in 1969 aboard his yacht "The Morning Cloud".
10. Who was the British Prime Minister at the time the American Declaration of Independence was signed?

Answer: Lord North

Lord North was responsible for the tax on the American colonies which led to the Boston Tea Party. Although realising that he was not the man to lead the country in a war against the Colonists King George III refused to let him resign.
Source: Author mochyn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us