FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Prime Ministers Part One
Quiz about British Prime Ministers Part One

British Prime Ministers, Part One Quiz


Most people know something about the British monarchs, but the prime ministers are generally not well known. This quiz will, hopefully, educate you about some of Britain's past political leaders.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,697
Updated
Jun 01 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2041
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 51 (4/10), boombaby (5/10), Guest 109 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. For Britain's very first prime minister we have to go back to the first quarter of the eighteenth century, 1721 to be exact. What is the name of the man who is regarded as being the original PM? Hint


Question 2 of 10
2. Our next PM, and Britains ninth, was a member of the aristocracy. He was responsible for the repeal of the Stamp Act and has two U.S. counties named in his honour. Who is he? Hint


Question 3 of 10
3. The office of prime minister was officially recognised in 1815.


Question 4 of 10
4. Who was prime minister at the time of the American War of Independence? Hint


Question 5 of 10
5. Britain's youngest ever prime minister is also one of the longest serving with a total time in office of three weeks short of nineteen years, spread over two terms. What was this man's name? Hint


Question 6 of 10
6. This PM is remembered as being the first British prime minister to be assassinated. He was shot dead in the lobby of the House of Commons. Who was the man whose life was cut short? Hint


Question 7 of 10
7. The person with the shortest term as prime minister in the nineteenth century served just 119 days in office. He was passed over for the post in favour of Spencer Perceval and served as foreign secretary under Lord Liverpool. His name was what? Hint


Question 8 of 10
8. This is, possibly, one of Britain's most famous prime ministers, though many people do not even know that he held the office. He was a hero of the Peninsular War and has an article of clothing named after him. What was his name? Hint


Question 9 of 10
9. This person was responsible for a major change in law enforcement in the UK. His name was, and still is, synonymous with the force that he created whilst home secretary. Can you name him?

Answer: ( Two words, or just surname ... no title)
Question 10 of 10
10. This prime minister was Queen Victoria's first of ten. Born William Lamb in 1805, he has a city in Australia named in his honour. What was his name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 51: 4/10
May 08 2024 : boombaby: 5/10
Apr 25 2024 : Guest 109: 8/10
Apr 24 2024 : Guest 31: 10/10
Apr 18 2024 : Guest 87: 6/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 9/10
Apr 14 2024 : Guest 80: 5/10
Apr 10 2024 : Pikoyboy: 10/10
Apr 08 2024 : Guest 85: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For Britain's very first prime minister we have to go back to the first quarter of the eighteenth century, 1721 to be exact. What is the name of the man who is regarded as being the original PM?

Answer: Sir Robert Walpole

Robert Walpole served a record 20 years and 314 days as PM. He was the first person to live at, and work from, 10 Downing Street. Whilst Walpole was in office, Cassanova was born in Italy and Handel composed "The Messiah".
2. Our next PM, and Britains ninth, was a member of the aristocracy. He was responsible for the repeal of the Stamp Act and has two U.S. counties named in his honour. Who is he?

Answer: Charles Wentworth

Charles Wentworth is better known as the Duke of Rockingham and the counties that bear his name are in New Hampshire and Virginia. He held the office of prime minister on two occasions, sixteen years apart. Neither term lasted very long. His first was terminated after just over a year when he was sacked by King George III, and his second was cut short by his death.
3. The office of prime minister was officially recognised in 1815.

Answer: False

The title was not officially used until 1905 when it first appeared in the Order of Precedence which details who is where in the order at official functions.
4. Who was prime minister at the time of the American War of Independence?

Answer: Lord North

Lord North is possibly Britain's most disastrous prime minister of all time. He first entered parliament in 1754 and during the war with America pleaded with George III to be allowed to resign. King George refused, so placing the blame for losing the colonies firmly at the door of Lord North.
5. Britain's youngest ever prime minister is also one of the longest serving with a total time in office of three weeks short of nineteen years, spread over two terms. What was this man's name?

Answer: William Pitt

William Pitt 'The Younger' entered parliament in January, 1781 and became prime minister for the first time in 1783 at the age of 24. Pitt was prime minister at the time of the Union of Great Britain and Ireland in January, 1801. Pitt resigned shortly afterwards when George III refused to accept his Emancipation of Catholics bill.
6. This PM is remembered as being the first British prime minister to be assassinated. He was shot dead in the lobby of the House of Commons. Who was the man whose life was cut short?

Answer: Spencer Perceval

Perceval was shot and killed in the lobby of the House of Commons on 11 May 1812 by a man named John Bellingham, who had incurred business debts in Russia. He sought compensation from the government, but was refused, so he sought revenge on a member of that government.

As at 2020, Perceval remained not only the first but the only British PM to be assassinated.
7. The person with the shortest term as prime minister in the nineteenth century served just 119 days in office. He was passed over for the post in favour of Spencer Perceval and served as foreign secretary under Lord Liverpool. His name was what?

Answer: George Canning

Canning first entered parliament in 1797, aged just 23 years old. He gained the highest office in 1827, the day after his 57th birthday. He died of pneumonia barely five months after taking office.

His record as shortest-serving British PM stood until 2022, when the Conservative PM Liz Truss stepped down on her fiftieth day in office amid a government crisis, having served during September and October 2022.
8. This is, possibly, one of Britain's most famous prime ministers, though many people do not even know that he held the office. He was a hero of the Peninsular War and has an article of clothing named after him. What was his name?

Answer: Arthur Wellesley

Arthur Wellesley is better known as the Duke of Wellington, defeater of Napoleon at Waterloo. Brudenell is better known as the Earl of Cardigan, Somerset was the 1st Baron Raglan and Charles Rennie Mackintosh is a 20th century furniture designer.
9. This person was responsible for a major change in law enforcement in the UK. His name was, and still is, synonymous with the force that he created whilst home secretary. Can you name him?

Answer: Robert Peel

Peel created the Metropolitan Police in 1829. They were called 'Peelers', and the name 'Bobbies' is still in use to this day. He served two terms as PM, firstly from 1834-5, and secondly between 1841 and 1846.
10. This prime minister was Queen Victoria's first of ten. Born William Lamb in 1805, he has a city in Australia named in his honour. What was his name?

Answer: Viscount Melbourne

Melbourne first came to the notice of the public in 1812 when his wife had an affair with Lord Byron. He was appointed PM in 1834 by William IV. He served a total of just over six and a half years.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us