FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Prime Ministers
Quiz about British Prime Ministers

10 Average Questions about British Prime Ministers


I will avoid the oft-asked questions about the first Prime Minister (Walpole), the only one assassinated (Perceval), and the one who gave his name to the police (Peel). Everything else, though, is fair game!

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
chessart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
155,608
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1374
- -
Question 1 of 10
1. Who was the youngest Prime Minister? Hint


Question 2 of 10
2. Which Prime Minister put an an end to British involvement in the slave trade? Hint


Question 3 of 10
3. Who was Prime Minister during the British victory over Napoleon at the 1815 Battle of Waterloo? Hint


Question 4 of 10
4. Which Prime Minister re-introduced the income tax in 1842? Hint


Question 5 of 10
5. Which Prime Minister was forced to resign because of alleged mismanagement of the Crimean War? Hint


Question 6 of 10
6. Which Prime Minister wrote several novels, including "Vivian Grey", published in 1826? Hint


Question 7 of 10
7. Which Prime Minister passed the Old Age Pension Act? Hint


Question 8 of 10
8. Under which Prime Minister was the National Health Service established? Hint


Question 9 of 10
9. Who was Prime Minister during the 1956 Mid-East crisis which followed Nasser's attempt to nationalize the Suez Canal? Hint


Question 10 of 10
10. Which Prime Minister ended capital punishment in Britain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the youngest Prime Minister?

Answer: William Pitt

Pitt was only 24 when King George III invited him to form a government in December of 1783. He had made quite a splash two years earlier with his first speech in the House of Commons, a speech Prime Minister Lord North described as the "best speech" he had ever heard. Pitt also made a name for himself by speaking out against the war against the American colonies, calling it an "unjust war".
2. Which Prime Minister put an an end to British involvement in the slave trade?

Answer: William Grenville

Grenville was Prime Minister from 1806 to 1807.
3. Who was Prime Minister during the British victory over Napoleon at the 1815 Battle of Waterloo?

Answer: Robert Jenkinson

Jenkinson, who became Prime Minister in 1812, was popular at first due to his foreign affairs successes, but his administration then encountered serious domestic strife, and he resigned after suffering a stroke in 1827.
4. Which Prime Minister re-introduced the income tax in 1842?

Answer: Sir Robert Peel

Peel re-introduced the income tax in 1842 in an attempt to stem the tide of deficit spending.
5. Which Prime Minister was forced to resign because of alleged mismanagement of the Crimean War?

Answer: George Hamilton Gordon, Earl of Aberdeen

Gordon served as Prime Minister from 1852 to 1855.
6. Which Prime Minister wrote several novels, including "Vivian Grey", published in 1826?

Answer: Benjamin Disraeli

Disraeli retired from politics after the Conservatives lost the election of 1880. He planned to write more novels in his retirement, but he became ill and died the following year.
7. Which Prime Minister passed the Old Age Pension Act?

Answer: Herbert Asquith

The Old Age Pension Act was one of many reforms passsed by Asquith's Liberal govnemt during his tenure as P.M. from 1908 to 1916. The Liberal reforms were strenuously resisted by the more conservative House of Lords, leading to the 1911 Parliament Act which drastically cut down on the powers of the Lords to block legislation.
8. Under which Prime Minister was the National Health Service established?

Answer: Clement Attlee

After the Labour Party won a big victory in the 1945 general election, Atlee had substantial political capital, and he used it to nationalize many industries as well as establish the N.H.S.
9. Who was Prime Minister during the 1956 Mid-East crisis which followed Nasser's attempt to nationalize the Suez Canal?

Answer: Anthony Eden

Eden agreed with France and Israel on a joint attack on Egypt. However, opposition from U.S. President Eisenhower and from the rest of the international community was too strong, and ultimately the invading nations had to withdraw in favor of U.N. Troops.
10. Which Prime Minister ended capital punishment in Britain?

Answer: Harold Wilson

As leader of the Labour governments of 1964-1970 and 1974-1976, Wilson also reformed the divorce laws and legalized abortion and homosexuality.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Jim_in_Oz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series British History:

Here are five quizzes on various aspects of British history.

  1. Great Battles in English History Easier
  2. The Eventful Reign of Henry VIII Average
  3. England's 'Virgin Queen' Average
  4. British Royalty Firsts and Lasts Tough
  5. British Prime Ministers Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us