Quiz about Englands Virgin Queen
Quiz about Englands Virgin Queen

England's 'Virgin Queen' Trivia Quiz


The reign of Queen Elizabeth I, from 1558 to 1603, is known as England's Golden Age because of all the political, scientific and artistic advances made during this era. Here are some questions about the Elizabethan Age.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Elizabeth I

Author
chessart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,512
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7509
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (4/10), runaway_drive (9/10), buckeye52 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Elizabeth's father? Hint

Henry VIII
Thomas Seymour
Henry VII
Arthur, Prince of Wales

2. Who was Elizabeth's mother? Hint

Anne Boleyn
Jane Seymour
Lady Margaret Beaufort
Anne of Cleves

3. How old was Elizabeth when her mother died? Hint

two years
ten years
three months
thirty-three years

4. Who immediately preceded Elizabeth I as ruler of England? Hint

Mary I
James I
Edward VI
Queen Victoria

5. Which of the following did NOT occur during Elizabeth's reign? Hint

The potato was introduced to England from the New World.
The first English colony in the New World was established.
The first English voyage around the world.
Invention of the printing press.

6. Which of the following did NOT occur during Elizabeth's reign? Hint

The first theatre since Roman times opened in England.
Christopher Marlowe was born and died.
William Shakespeare was born.
Sir Walter Raleigh wrote the 'History of the World'.

7. Which of the following did NOT occur during the reign of Elizabeth? Hint

the defeat of the Spanish Armada
the Treaty of Edinburgh brought peace with Scotland
the Treaty of Château-Cambresis which brought peace with France
the signing of Magna Carta

8. Who of the following was NOT executed during Elizabeth's reign? Hint

Mary, Queen of Scots
Thomas Howard, Duke of Norfolk
Robert Deveraux, Earl of Essex
Sir Walter Raleigh

9. Elizabeth remained single all of her life but had a number of suitors. Which of the following was NOT one of her suitors? Hint

Francis, Duke of Alencon
Robert Dudley, Earl of Leicester
Sir Thomas More
Eric, King of Sweden

10. Who succeeded Elizabeth as ruler of England? Hint

Mary
George I
Edward VI
James I


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Elizabeth's father?

Answer: Henry VIII

She was Henry's daughter by Anne Boleyn.
2. Who was Elizabeth's mother?

Answer: Anne Boleyn

Lady Margaret Beaufort was the mother of Henry VII, making her Elizabeth's great-grandmother. She had a key role in orchestrating Henry VII's return to England in 1485, which began the Tudor Dynasty.
3. How old was Elizabeth when her mother died?

Answer: two years

Henry had Elizabeth's mother, Anne Boleyn, beheaded on May 19, 1536, ending 'the thousand days' of Anne Boleyn. At the time Elizabeth was not yet three years old.
4. Who immediately preceded Elizabeth I as ruler of England?

Answer: Mary I

Mary I was Elizabeth's half-sister. She ruled for five years, and had Elizabeth imprisoned in the Tower of London for a time out of fear that Elizabeth was part of Sir Thomas Wyatt's plot against the throne.
5. Which of the following did NOT occur during Elizabeth's reign?

Answer: Invention of the printing press.

The printing press was invented 100 years before Elizabeth's time.
6. Which of the following did NOT occur during Elizabeth's reign?

Answer: Sir Walter Raleigh wrote the 'History of the World'.

Raleigh wrote his 'History of the World' while imprisoned by James I. The first theatre (since Roman times) opened in 1574, simply called 'The Theatre', followed by the Rose Theatre in 1592 and the Globe Theatre in 1599.
7. Which of the following did NOT occur during the reign of Elizabeth?

Answer: the signing of Magna Carta

The Magna Carta was of course signed by King John way back in 1215.
8. Who of the following was NOT executed during Elizabeth's reign?

Answer: Sir Walter Raleigh

Elizabeth had Raleigh imprisoned in the Tower of London for a time, but he was then restored to her good graces. It was during the reign of James I that Raleigh was framed as a member of a plot against the throne, and he was executed in 1618. At his execution he asked to see the axe and said, 'This is a sharp medecine, but it is a physician for all diseases.'
9. Elizabeth remained single all of her life but had a number of suitors. Which of the following was NOT one of her suitors?

Answer: Sir Thomas More

Elizabeth was not yet two years old when More was executed by Henry VIII on June 6, 1535.
10. Who succeeded Elizabeth as ruler of England?

Answer: James I

James VI of Scotland became James I of England, beginning the Stuart Dynasty. He was a descendant of Henry VIII's sister Margaret.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 73: 4/10
Feb 02 2023 : runaway_drive: 9/10
Jan 29 2023 : buckeye52: 9/10
Jan 25 2023 : lfranich90: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 25 2023 : chang50: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 87: 7/10
Jan 17 2023 : Philip_Eno: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 77: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series British History:

Here are five quizzes on various aspects of British history.

  1. Great Battles in English History Easier
  2. The Eventful Reign of Henry VIII Average
  3. England's 'Virgin Queen' Average
  4. British Royalty Firsts and Lasts Tough
  5. British Prime Ministers Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us