Quiz about The Eventful Reign of Henry VIII
Quiz about The Eventful Reign of Henry VIII

The Eventful Reign of Henry VIII Quiz


Henry VIII ruled as King of England from 1509 to 1547. Here are some high points of his fascinating reign.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Henry VIII

Author
chessart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6500
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 87 (8/10), pusdoc (10/10), SeverinaStar (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Henry became Prince of Wales in 1503, following whose death? Hint

his father Henry VII
his older brother Arthur
his uncle
his younger brother

2. After he became Prince of Wales, Henry was able to marry Katharine of Aragon because of what? Hint

papal dispensation
edict of his chancellor, Oliver Cromwell
Act of Parliament
permission from Sir Thomas More

3. English forces won a popular victory in 1513 over forces led by James IV. Which country invaded England? Hint

Denmark
France
Scotland
Spain

4. When Katharine of Aragon was unable to provide Henry a male heir, he decided to divorce her to marry _______ ? Hint

Anne Boleyn
Anne of Cleves
Jane Seymour
Mary Queen of Scots

5. Henry's determination to divorce Katharine of Aragon caused a serious rift with the Roman Catholic Church, and this breach was completed in 1533 when Parliament passed legislation making the King the head of the Church of England. What is the name of that Act? Hint

Act of Succession
Act of Supremacy
Act of Treason
Supplication against the Ordinaries

6. Henry's wife Jane Seymour died in 1537 after giving birth to ______ ? Hint

Mary Queen of Scots
Henry IX
Elizabeth I
Edward VI

7. In 1540 Henry married Anne of Cleves, primarily for what reason? Hint

desire for a male heir
political considerations
desire for companionship
his desire to become more spiritual

8. The 5 years prior to Henry's death in 1547 were marked by wars against which countries? Hint

Scotland and Germany
Scotland and France
France and Germany
France and Spain

9. Which of the following did Henry have beheaded? Hint

all of them
Thomas Cromwell
Anne Boleyn
Sir Thomas More

10. Which of the following describes the way that Henry's 6 marriages ended? Hint

2 beheaded, 2 annulled or divorced, 1 died naturally, 1 ended with Henry's death
3 beheaded, 3 annulled or divorced
1 beheaded, 3 annulled or divorced, 2 died naturally
2 beheaded, 2 died naturally, 2 annulled or divorced


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Henry became Prince of Wales in 1503, following whose death?

Answer: his older brother Arthur

2. After he became Prince of Wales, Henry was able to marry Katharine of Aragon because of what?

Answer: papal dispensation

Katharine had been married to Henry's brother, and permission was needed for Henry to marry her. The marriage took place shortly after Henry ascended the throne in 1509.
3. English forces won a popular victory in 1513 over forces led by James IV. Which country invaded England?

Answer: Scotland

When Henry VIII ascended the English throne, relations between Scotland and England deteriorated. In 1512, Louis XII of France, already at war with England, urged and secured a renewal of his alliance with the Scottish king. In 1513, James, against the counsel of his advisers, invaded England, where at the Battle of Flodden he was killed and the Scottish aristocracy was almost annihilated.
4. When Katharine of Aragon was unable to provide Henry a male heir, he decided to divorce her to marry _______ ?

Answer: Anne Boleyn

5. Henry's determination to divorce Katharine of Aragon caused a serious rift with the Roman Catholic Church, and this breach was completed in 1533 when Parliament passed legislation making the King the head of the Church of England. What is the name of that Act?

Answer: Act of Supremacy

Under the guidance of the King's minister, Thomas Cromwell, Parliament passed a series of Acts which cemented the break with the Catholic Church.
6. Henry's wife Jane Seymour died in 1537 after giving birth to ______ ?

Answer: Edward VI

Edward VI was King for 6 years after the death of his father, but then he succumbed to TB at age 15.
7. In 1540 Henry married Anne of Cleves, primarily for what reason?

Answer: political considerations

Henry wanted to ally himself with the German Protestant princes.
8. The 5 years prior to Henry's death in 1547 were marked by wars against which countries?

Answer: Scotland and France

9. Which of the following did Henry have beheaded?

Answer: all of them

Even Cromwell eventually suffered this fate, after Henry's marriage to Anne of Cleves was such a disastrous failure.
10. Which of the following describes the way that Henry's 6 marriages ended?

Answer: 2 beheaded, 2 annulled or divorced, 1 died naturally, 1 ended with Henry's death

Details are, with number of the marriage in parentheses: beheaded were Anne Boleyn (2nd) and Catherine Howard (5th); Katharine of Aragon (1st) was annulled after the break with Rome; Anne of Cleves (4th) was annulled after he found her dull and unattractive; Jane Seymour (3rd) died after childbirth; and his 6th and last wife, Catherine Parr, outlived him.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 87: 8/10
Jan 27 2023 : pusdoc: 10/10
Jan 26 2023 : SeverinaStar: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 77: 9/10
Jan 20 2023 : Thbigbopper: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 82: 8/10
Jan 15 2023 : Guest 85: 10/10
Jan 14 2023 : Trivia_Fan54: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series British History:

Here are five quizzes on various aspects of British history.

  1. Great Battles in English History Easier
  2. The Eventful Reign of Henry VIII Average
  3. England's 'Virgin Queen' Average
  4. British Royalty Firsts and Lasts Tough
  5. British Prime Ministers Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us