FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 20th Century British Prime Ministers
Quiz about 20th Century British Prime Ministers

20th Century British Prime Ministers Quiz


This is a selection of questions about various British Prime Ministers who held office during the 20th century. No sex scandals here!

A multiple-choice quiz by Bazalinhio. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
Bazalinhio
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,368
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1605
Last 3 plays: Guest 92 (3/10), Guest 90 (3/10), Guest 31 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which British Prime Minister worked as a bank executive from 1965 to 1979?

Answer: (Two Words)
Question 2 of 10
2. Who was Prime Minister of Britain from 1945 to 1951? Hint


Question 3 of 10
3. The PM at the beginning of the 20th century was Robert Salisbury. Which party did he represent? Hint


Question 4 of 10
4. Arthur Balfour succeeded Salisbury in 1902. What relation was Balfour to Salisbury? Hint


Question 5 of 10
5. In which year did Winston Churchill first become Prime Minister? Hint


Question 6 of 10
6. Since 1992, Margaret Thatcher has had the title "Baroness Thatcher of...? Hint


Question 7 of 10
7. Which Prime Minister introduced zebra crossings in Britain during his previous spell as Secretary to the Ministry of Transport? Hint


Question 8 of 10
8. Who resigned as British Prime Minister after a failed attempt to take control of the Suez? Hint


Question 9 of 10
9. Which British Prime Minister won the Nobel Prize for Literature in 1953? Hint


Question 10 of 10
10. In which city was Tony Blair born?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 92: 3/10
May 02 2024 : Guest 90: 3/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 8/10
Mar 23 2024 : Guest 86: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which British Prime Minister worked as a bank executive from 1965 to 1979?

Answer: John Major

Major was Conservative Prime Minister from 1990-1997. He came from a common background - his dad worked for a circus. He was often criticized by other Party members for preferring burgers and cola to the more traditional caviar and champagne normally associated with a Prime Minister.

He was criticized by the public mainly for not being a strong enough leader, especially compared to his predecessor, Mrs Thatcher.
2. Who was Prime Minister of Britain from 1945 to 1951?

Answer: Clement Attlee

Like many politicians, Attlee began his adult life as a barrister. He succeeded Churchill at the end of World War II after a landslide for Labour at the General Election of 1945.
3. The PM at the beginning of the 20th century was Robert Salisbury. Which party did he represent?

Answer: Conservative

To give the man his full title, Robert Arthur Talbot Gascoyne Cecil Salisbury was the 3rd Marquess of Salisbury. This was his third term in office. The previous two terms (1885 - early 1886 and late 1886 - 1892) had led to him being succeeded as PM by William Gladstone.

When Gladstone resigned in 1894 his successor was the 5th Earl of Rosebery, but he only lasted until 1895 when Salisbury returned to power, which he held until late 1901.
4. Arthur Balfour succeeded Salisbury in 1902. What relation was Balfour to Salisbury?

Answer: His Nephew

Yes, Salisbury was his uncle. Do I smell nepotism in British politics? Surely not! Balfour actually created the CID and made provisional budgets for the navy and other military units during his 3 years in office. He also made the treaty with France which laid the groundwork for the Alliance during World War I.
5. In which year did Winston Churchill first become Prime Minister?

Answer: 1940

Churchill was PM twice, firstly from 1940-1945 then again from 1951-1955.
6. Since 1992, Margaret Thatcher has had the title "Baroness Thatcher of...?

Answer: Kesteven

Mrs Thatcher famously made the comment that she never thought there would be a female Prime Minister in Britain during her lifetime. She proved herself wrong. Thatcher was PM from 1979 until 1990 when she was challenged for the Conservative Party leadership by Michael Heseltine.

After failing to win by a big enough margin in the first leadership ballot Thatcher resigned and thus a three way battle began for the leadership of the party, and the country. John Major won convincingly. The third candidate was Douglas Hurd.

Her strong leadership qualities won her support particularly during the Falklands battle however she was far from popular in traditionally Labour areas like Scotland and the North East of England.
7. Which Prime Minister introduced zebra crossings in Britain during his previous spell as Secretary to the Ministry of Transport?

Answer: Jim Callaghan

It was thought by many that when Jim Callaghan came to power in 1976 he might struggle with the day to day running of the country, but that he would keep the Trade Unions in line. People were badly wrong on both counts. His day to day handling of affairs was as good as any modern day British leader, but it was the Unions who brought about his downfall. The strikes during the winter of 1978 eventually led to a vote of no confidence in 1979. Thatcher's Conservatives would win the resulting General Election.

Zebra crossings were first trialled in 1949, although with blue and yellow stripes. Previously, crossing points had been marked with orange flashing "Belisha Beacons", but without stripes on the road.
8. Who resigned as British Prime Minister after a failed attempt to take control of the Suez?

Answer: Anthony Eden

Eden was a Conservative Prime Minister from 1955 until January 1957. His decision to send troops to the Suez in 1956 was not supported by the US. When the plan to take control of the Suez failed, he resigned. Eden maintained until his death in 1977 that he was right to send troops to the Suez.
9. Which British Prime Minister won the Nobel Prize for Literature in 1953?

Answer: Winston Churchill

Churchill won the prize for his six-volume "History of World War II."
10. In which city was Tony Blair born?

Answer: Edinburgh

Blair succeeded John Smith as leader of the Labour Party following Smith's sudden death. Blair became Prime Minister on 1 May 1997, five days before his 44th birthday.
Source: Author Bazalinhio

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us