FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Odd Facts About British Prime Ministers
Quiz about Odd Facts About British Prime Ministers

Odd Facts About British Prime Ministers Quiz


The office of Prime Minister is the pinnacle of any British politican's career, but this quiz, I hope, takes a different look at the holders of that office. I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by kittyconner. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
kittyconner
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
93,387
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
841
Last 3 plays: rivenproctor (19/20), Guest 81 (6/20), Guest 31 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which Prime Minister once played cricket for the MCC? Hint


Question 2 of 20
2. Of which Prime Minister did Queen Victoria say, "He speaks to me as if I were a public meeting"? Hint


Question 3 of 20
3. Which Prime Minister used to carry a dagger tipped umbrella? Hint


Question 4 of 20
4. Which Prime Minister instituted the 'entente cordiale' between the British and French governments? Hint


Question 5 of 20
5. Of which Prime Minister did Winston Churchill say, "An empty taxi stopped outside the Houses of Parliament, and --- --- stepped out." Who stepped out of the taxi? Hint


Question 6 of 20
6. Primrose was one of the given names of which Prime Minister? Hint


Question 7 of 20
7. What tenuous link did John Williams have with Spencer Perceval? Hint


Question 8 of 20
8. Which Prime Minister attempted to regain international control over the Suez Canal? Hint


Question 9 of 20
9. The Profumo affair almost toppled the government of which Prime Minister? Hint


Question 10 of 20
10. Who was the Prime Minister during the winter of discontent? Hint


Question 11 of 20
11. Which Prime Minister suggested to Queen Victoria that she should accept the title 'Empress of India'? Hint


Question 12 of 20
12. Which two Prime Ministers had the same name?

Answer: (Two Words)
Question 13 of 20
13. Benjamin Disraeli once said, "If Mr. Gladstone were to fall into the Serpentine it would be a misfortune, if someone were to rescue him it would be a ----"? Hint


Question 14 of 20
14. Who was Prime Minister when Downing Street came under mortar attack? Hint


Question 15 of 20
15. Which Prime Minister did Harold Wilson describe as, "A shiver looking for a spine to run up"? Hint


Question 16 of 20
16. What was the nickname of David Lloyd George? Hint


Question 17 of 20
17. Who was Prime Minister when the East India Company lost the trade monopoly with China, including tea? Hint


Question 18 of 20
18. In 1906, which Prime Minister had three future Prime Ministers in his government? Hint


Question 19 of 20
19. Which Prime Minister was criticised for selling off the family silver? Hint


Question 20 of 20
20. Which Prime Minister's last words were, "Die, my dear Doctor? That's the last thing I shall do." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : rivenproctor: 19/20
May 14 2024 : Guest 81: 6/20
Apr 15 2024 : Guest 31: 20/20
Apr 15 2024 : Guest 31: 20/20
Mar 27 2024 : Guest 82: 9/20
Mar 23 2024 : mulder52: 15/20
Mar 23 2024 : Guest 86: 11/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Prime Minister once played cricket for the MCC?

Answer: Sir Alec Douglas-Home

As the then Lord Dunglass he played for Middlesex (1924-25), and toured South America with the MCC (1926-27). He became Prime Minister when Harold MacMillian retired.
2. Of which Prime Minister did Queen Victoria say, "He speaks to me as if I were a public meeting"?

Answer: William Gladstone

William Gladstone's character was that of reforming preacher, so the Queen much preferred the more subtle charms of his then rival Disraeli.
3. Which Prime Minister used to carry a dagger tipped umbrella?

Answer: The Duke of Wellington

It can be seen among the exhibits at the Wellington Museum.
4. Which Prime Minister instituted the 'entente cordiale' between the British and French governments?

Answer: Arthur Balfour

As foreign secretary in 1917, he issued the Balfour declaration, which eventually led to the foundation of Israel in 1948.
5. Of which Prime Minister did Winston Churchill say, "An empty taxi stopped outside the Houses of Parliament, and --- --- stepped out." Who stepped out of the taxi?

Answer: Clement Attlee

Churchill's animosity towards Attlee was in part, though not wholly, due to Attlee's victory in the first post war election, which saw Churchill reduced to sitting on the opposition benches.
6. Primrose was one of the given names of which Prime Minister?

Answer: Lord Rosebery

Archibald Philip Primrose Rosebery was the full name of Lord Rosebery. He once said he had three wishes for his life, to marry a rich wife, to win the Derby, and to become Prime Minister. He married the wealthiest woman in England, won the Derby three times, and he became Prime Minister. Three out of three, you can't beat that.
7. What tenuous link did John Williams have with Spencer Perceval?

Answer: he foresaw his murder

John Williams was a Cornishman who had a dream where he saw the Prime Minister's murder. This is on record for he told many other people, he wanted to contact Spencer Perceval, but was talked out of doing so, when news reached Cornwall of the event he was devastated.
8. Which Prime Minister attempted to regain international control over the Suez Canal?

Answer: Anthony Eden

There was wide spread protest over his actions, it soured relations between Britain and the US for some time, and it was also the direct cause of Anthony Eden's resignation.
9. The Profumo affair almost toppled the government of which Prime Minister?

Answer: Harold Macmillan

John Profumo was Minister of War when he had an affair with a working girl, who in turn was involved with a attaché from the Russian Embassy. All very messy at the time.
10. Who was the Prime Minister during the winter of discontent?

Answer: James Callaghan

The Winter of Discontent occured in 1979, it was a time when it seemed everyone was on strike, rubbish piling up in the streets, people unable to bury their dead, at the next election the Conservatives won with a landslide, and the era of Margaret Thatcher began.
11. Which Prime Minister suggested to Queen Victoria that she should accept the title 'Empress of India'?

Answer: Benjamin Disraeli

Benjamin Disraeli was one of the Queen's favourite politicians. When he died in 1880, she wrote to her private secretary saying that she was devastated and she couldn't stop crying.
12. Which two Prime Ministers had the same name?

Answer: William Pitt

William Pitt the elder was in office from 1757-56 and again from 1766 to 1768. William Pitt the younger was Prime Minister from 1783-1801 and again from 1804 to 1806.
13. Benjamin Disraeli once said, "If Mr. Gladstone were to fall into the Serpentine it would be a misfortune, if someone were to rescue him it would be a ----"?

Answer: calamity

Apparently, Disraeli said this when asked to define the difference between a misfortune and a calamity. These two adversaries were always crossing verbal swords. On one occasion, William Gladstone said, "Mr Disraeli, you will probably die by the hangman's noose or a vile disease," to which Benjamin Disraeli replied, "Sir, that depends whether I embrace you principles or your mistress." P.S: I have been told by Jeffa, another funtrivia player, that this quote is attributed to an exchange between the Earl of Sandwich and John Wilkes, but as it doesn't affect the score of anyone playing the quiz I've decided to leave it as it is, sometimes it's difficult to pin down a particular quote to the relevant person.
14. Who was Prime Minister when Downing Street came under mortar attack?

Answer: John Major

The attack was suspected to be the work of the IRA. No one was injured.
15. Which Prime Minister did Harold Wilson describe as, "A shiver looking for a spine to run up"?

Answer: Edward Heath

There was no love lost between the two politicians and to be honest, it was an apt description.
16. What was the nickname of David Lloyd George?

Answer: The Welsh Wizard

He had the reputation as a wonderful orator, especially on Welsh matters.
17. Who was Prime Minister when the East India Company lost the trade monopoly with China, including tea?

Answer: Earl Grey

How odd that the only Prime Minister to have a tea named after him should lose the monopoly on tea. Earl Grey tea is flavoured with bergamot.
18. In 1906, which Prime Minister had three future Prime Ministers in his government?

Answer: Henry Campbell-Bannerman

The future Prime Ministers were Herbert Asquith, David Lloyd-George, and Winston Churchill.
19. Which Prime Minister was criticised for selling off the family silver?

Answer: Margaret Thatcher

This happened when Margaret Thatcher began her campaign to privatise previously nationalised industries, such as water, gas, and electricity. Her critic was a previous conservative Prime Minister, Harold Macmillan.
20. Which Prime Minister's last words were, "Die, my dear Doctor? That's the last thing I shall do."

Answer: Lord Palmerston

Lord Palmeston called an election in 1865. He won with a good majority, but died in October of the same year after catching a chill. He was given a state funeral in Westminster Abbey.
Source: Author kittyconner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us