FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Prime Ministers Part Two
Quiz about British Prime Ministers Part Two

British Prime Ministers, Part Two Quiz


Ten more questions about some past holders of the top office in British government.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
277,321
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1018
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. This man is considered by many to be the father of the Conservative party. He led them for a record twenty two years and was prime minister three times. Which of the following was he? Hint


Question 2 of 10
2. This man is credited with being the oldest person to be PM for the first time. He was also PM at the time of the Indian Mutiny. Who was he? Hint


Question 3 of 10
3. The subject of this question was prime minister a total of four times. He was the oldest person to achieve the office. He was once called, by Queen Victoria, 'a half mad firebrand'. Who was he?

Answer: (One Word - Last Name Only)
Question 4 of 10
4. Another of Victoria's PM's was created an Earl whilst still in office. The man was Benjamin Disraeli. Which Earldom was conferred upon him? Hint


Question 5 of 10
5. As well as being prime minister, the holder of the office also has two other titles. One, is First Lord of The Treasury. What is the other? Hint


Question 6 of 10
6. The last prime minister of the 19th century, and the first of the 20th century, was the last Peer of The Realm to serve as PM (this excludes Lord Home who renounced his peerage within days of taking office). In 1891 his administration abolished fees for primary education. What is his name? Hint


Question 7 of 10
7. The next political leader in this quiz, was the first person to be given official use of the title prime minister. He was a firm believer in free trade and Irish Home Rule. Born in Scotland, what was his name? Hint


Question 8 of 10
8. Born in Manchester this PM was known as 'The Welsh Wizard'. He was PM at the end of the First World War. For some unknown reason, he inspired a 'song' about him knowing my father. His name was David Lloyd George.


Question 9 of 10
9. The next man was the first 'foreign' born person to reach the position of 'First Among Equals'. Although born overseas, his heritage was Scottish. He first entered parliament in 1900 and became PM in 1922, but lasted just 209 days. Name him. Hint


Question 10 of 10
10. This prime minister was the UK's first Labour Prime Minister. He was born in Scotland, but died on a trans Atlantic liner. He first entered parliament as member for Leicester in 1906. He was preceded by Stanley Baldwin. Who was he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 24 2024 : Guest 31: 8/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This man is considered by many to be the father of the Conservative party. He led them for a record twenty two years and was prime minister three times. Which of the following was he?

Answer: The Earl of Derby

Derby began his political career as a Whig. He then switched to the Tory party under Peel. When he became PM for the first time the Tories would not support him so he had to use inexperienced Conservatives in his cabinet.
2. This man is credited with being the oldest person to be PM for the first time. He was also PM at the time of the Indian Mutiny. Who was he?

Answer: Viscount Palmerston

Palmerston was 71 years old when he first became PM, and almost 76 when he started his second term. His position as a member of parliament did nothing to stop his 'liaisons' with women, which earned him the nickname 'Lord Cupid'. He died in office and his last words are quoted as 'Die, my dear Doctor, that is the last thing I shall do'.
3. The subject of this question was prime minister a total of four times. He was the oldest person to achieve the office. He was once called, by Queen Victoria, 'a half mad firebrand'. Who was he?

Answer: William Gladstone

The final time Gladstone became PM he was in his 83rd year. In 1840, whilst in opposition, he started his rescue work of London prostitutes, often walking the streets trying to persuade them to change their lives. He died, aged 90, in Wales.
4. Another of Victoria's PM's was created an Earl whilst still in office. The man was Benjamin Disraeli. Which Earldom was conferred upon him?

Answer: Beaconsfield

Disraeli died in 1881 from bronchitis and was buried at Hughendon. Protocol prohibited Victoria from attending his funeral, but she did visit his grave and had a monument erected in the churchyard.
5. As well as being prime minister, the holder of the office also has two other titles. One, is First Lord of The Treasury. What is the other?

Answer: Minister for The Civil Service

The First Lord of The Admiralty is the title given to the person who was president of the Board of The Admiralty. President of The Council of Ministers is used in Italy and several other European countries. First Minister of The Crown does not, as far as I know, exist.
6. The last prime minister of the 19th century, and the first of the 20th century, was the last Peer of The Realm to serve as PM (this excludes Lord Home who renounced his peerage within days of taking office). In 1891 his administration abolished fees for primary education. What is his name?

Answer: Marquess of Salisbury

Salisbury, like many of his predecessors, was educated at Eton and Christchurch College, Oxford. A quote of his, which many will think is still applicable, was "English policy is to float lazily downstream, occasionally putting out a diplomatic boathook to avoid collisions."
Rosebury was a late 19th century PM, but Salisbury came both before, and, after him. The Earl of Chester is a title associated with the Heir Apparent, and Granby was an 18th century soldier.
7. The next political leader in this quiz, was the first person to be given official use of the title prime minister. He was a firm believer in free trade and Irish Home Rule. Born in Scotland, what was his name?

Answer: Henry Campbell-Bannerman

One of the few notable facts about Bannerman's leadership was his denouncement of Kitchener's handling of the Boer War. Balfour was his predecessor, and both Ramsay McDonald and Bonar Law came much later.
8. Born in Manchester this PM was known as 'The Welsh Wizard'. He was PM at the end of the First World War. For some unknown reason, he inspired a 'song' about him knowing my father. His name was David Lloyd George.

Answer: True

Although he was born in Manchester, Lloyd George is, up to 2007, the only Welshman to be prime minister. He was brought up by his Uncle, a cobbler, in Caernarvonshire. The 'song' in question is sung to the same tune as 'Land of Hope and Glory'. The only words are: 'Lloyd George knew my father, father knew Lloyd George'. They are repeated ad infinitum.
9. The next man was the first 'foreign' born person to reach the position of 'First Among Equals'. Although born overseas, his heritage was Scottish. He first entered parliament in 1900 and became PM in 1922, but lasted just 209 days. Name him.

Answer: Andrew Bonar Law

Bonar Law was born in New Brunswick, Canada, but was Scottish by birth and descent. He was popular as an MP, but as PM his tenure was very short. He is 'known' as 'The Unknown Prime Minister'.
10. This prime minister was the UK's first Labour Prime Minister. He was born in Scotland, but died on a trans Atlantic liner. He first entered parliament as member for Leicester in 1906. He was preceded by Stanley Baldwin. Who was he?

Answer: James Ramsay MacDonald

Ramsey McDonald was brought up in Lossiemouth, on the north coast of Scotland. He worked as a teacher at the same school he attended before moving to Bristol. He served as member for Leicester for 12 years before losing his seat, but returned later as MP for a Welsh constituency. He had two periods as PM totaling just short of seven years.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us