FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Good Old Mr Wilson
Quiz about Good Old Mr Wilson

Good Old Mr Wilson Trivia Quiz


Sorry, but this is not a quiz about the grumpy neighbour in the TV series 'Just Dennis,' instead it is about Harold Wilson who was the British Prime Minister from 1964-1970 and again from 1974-1976.

A multiple-choice quiz by kittyconner. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
kittyconner
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,480
Updated
May 17 24
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
672
- -
Question 1 of 25
1. Mr Wilson was born in 1916. What was his first name? Hint


Question 2 of 25
2. In 1964, Harold Wilson was worried that the showing of which TV programme might keep voters away from the polling-booths? Hint


Question 3 of 25
3. M. Wilson and the Labour party won the 1964 election, but by how many seats? Hint


Question 4 of 25
4. The Beatles referred to the Prime Minister as 'good old Mr Wilson' and in 1965 they were awarded with which honour? Hint


Question 5 of 25
5. During his political life, Harold Wilson was MP for which two constituencies? Hint


Question 6 of 25
6. In 1947, while serving in the Attlee goverment, he was made President of the Board of Trade, and at that time he was one of the youngest politicians since William Pitt to be a Cabinet Minister. How old was he? Hint


Question 7 of 25
7. In 1951, he joined another MP in resigning from the Cabinet. Who was the other MP? Hint


Question 8 of 25
8. Following the 1951 defeat Harold Wilson was back in the Shadow Cabinet. Who was the Labour leader at that time? Hint


Question 9 of 25
9. In 1963, Hugh Gaitskell died and Harold Wilson became leader. In his time as leader, he led his party to four election successes, something that had not been done since which other Prime Minister? Hint


Question 10 of 25
10. Ian Smith declared UDI (Unilateral Declaration of Independence). He was then Prime Minister of which country? Hint


Question 11 of 25
11. In 1966, Harold Wilson and Ian Smith met aboard which warship to discuss the British governments '5 point plan' for Rhodesia? Hint


Question 12 of 25
12. Which of the following Acts of Parliament were brought into being under a Wilson Government? Hint


Question 13 of 25
13. The Open University was founded by the Wilson government. Where is it based? Hint


Question 14 of 25
14. Harold Wilson once said, "A ---- is a long time in politics."

Answer: (One Word)
Question 15 of 25
15. In 1967, after the devaluation of the pound, what campaign was officially endorsed by the Wilson government? Hint


Question 16 of 25
16. In 1969, British troops were deployed where? Hint


Question 17 of 25
17. Politically, what was unusual about the 1970s in the UK? Hint


Question 18 of 25
18. When he called the 1970 election, Harold Wilson once again worried about peripheral events affecting the result. This time it was England's match in the World Cup. Who were England playing?
Hint


Question 19 of 25
19. Who in 1972 told the House of Commons that Mr Wilson "is quite unfit, even to be leader of the opposition." Hint


Question 20 of 25
20. In 1965, Harold Wilson appointed Barbara Castle as Minister of Transport. Which of the following did she NOT introduce? Hint


Question 21 of 25
21. Harold Wilson's wife Mary had books published on which subject? Hint


Question 22 of 25
22. What did Mary Wilson say was her most exciting experience during her time at No 10? Hint


Question 23 of 25
23. A few eyebrows were raised when Harold Wilson's personal secretary was made Lady Faulkender. What was her name? Hint


Question 24 of 25
24. Harold Wilson retired in 1976 while still in office. Who then became Prime Minister? Hint


Question 25 of 25
25. When Harold Wilson retired did he accept a peerage?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mr Wilson was born in 1916. What was his first name?

Answer: James

Mr Wilson was born James Harold Wilson in Huddersfield, but like so many other people, he chose to go by his second given name.
2. In 1964, Harold Wilson was worried that the showing of which TV programme might keep voters away from the polling-booths?

Answer: Steptoe and Son

He persuaded the BBC to postpone the start of the programme until after the polls closed.
3. M. Wilson and the Labour party won the 1964 election, but by how many seats?

Answer: 5

This majority was decreased even more by the death of sitting MPs, so in 1966, Harold Wilson 'went to the country' again and this time returned with a majority of 97.
4. The Beatles referred to the Prime Minister as 'good old Mr Wilson' and in 1965 they were awarded with which honour?

Answer: MBE

The award caused something of an outcry, causing at least one previous recipient of an OBE to return it. He said he didn't want to be on the same level as 'vulgar nincompoops!'
5. During his political life, Harold Wilson was MP for which two constituencies?

Answer: Ormskirk and Huyton

He was first elected MP for Ormskirk in 1945 and then for Huyton in 1951.
6. In 1947, while serving in the Attlee goverment, he was made President of the Board of Trade, and at that time he was one of the youngest politicians since William Pitt to be a Cabinet Minister. How old was he?

Answer: 31-years-old

William Pitt was only 22 when he was Chancellor.
7. In 1951, he joined another MP in resigning from the Cabinet. Who was the other MP?

Answer: Aneurin Bevan

They resigned over the fact that the Budget was allocated money to defence to the detriment of the Health Service and other social programmes. This was the time of the Korean war.
8. Following the 1951 defeat Harold Wilson was back in the Shadow Cabinet. Who was the Labour leader at that time?

Answer: Clement Attlee

Clement Attlee continued to lead the Labour party until 1955 when he was succeeded by Hugh Gaitskill.
9. In 1963, Hugh Gaitskell died and Harold Wilson became leader. In his time as leader, he led his party to four election successes, something that had not been done since which other Prime Minister?

Answer: William Gladstone

Some political writers suggest that Harold Wilson had a sneaking admiration for Gladstone.
10. Ian Smith declared UDI (Unilateral Declaration of Independence). He was then Prime Minister of which country?

Answer: Rhodesia

Ian Smith believed that the Wilson government wanted to 'sell out' Rhodesia to appease the Organisation of African Unity, he also believed that to remove all European influence from the country would send it spiralling into chaos, and open the door to the then Eastern Bloc influence. Rhodesia is now named Zimbabwe.
11. In 1966, Harold Wilson and Ian Smith met aboard which warship to discuss the British governments '5 point plan' for Rhodesia?

Answer: HMS Tiger

The talks were far from successful and the '5 point plan' was rejected.
12. Which of the following Acts of Parliament were brought into being under a Wilson Government?

Answer: All of them

The Sexual Offences Act decriminalised homosexuality among consenting men over the age of 21; the Abortion Act legalised termination under certain circumstance, and finally the Divorce Act made getting a divorce easier.
13. The Open University was founded by the Wilson government. Where is it based?

Answer: Milton Keynes

The Open University was a great success and has gone from strength to strength.
14. Harold Wilson once said, "A ---- is a long time in politics."

Answer: week

Sometimes during his time at No 10 that 'week' may have felt like a year.
15. In 1967, after the devaluation of the pound, what campaign was officially endorsed by the Wilson government?

Answer: 'I'm backing Britain'

The devaluation of the pound meant that it bought less overseas, so Britons were encouraged to buy British made goods. It was also a time when the Union flag was seen everywhere: shopping bags, t-shirts, bed linen, and minis (both cars and skirts).
16. In 1969, British troops were deployed where?

Answer: Northern Ireland

At first the troops were welcomed by the Catholics of the province, but with time that changed and British troops remained on the streets of Northern Ireland.
17. Politically, what was unusual about the 1970s in the UK?

Answer: Two General Elections took place in the same year

In February 1974, Labour came to power with a minority government. Wilson, as Prime Minister, went to the polls again in October and returned to power with a majority of just three seats but an apparently fragmented opposition.
18. When he called the 1970 election, Harold Wilson once again worried about peripheral events affecting the result. This time it was England's match in the World Cup. Who were England playing?

Answer: West Germany

He was right to be worried: England won, Labour lost.
19. Who in 1972 told the House of Commons that Mr Wilson "is quite unfit, even to be leader of the opposition."

Answer: Edward Heath

Be that as it may, Harold Wilson served as Prime Minister of Great Britain twice (1964-70 and again from 1974-76). During the second of these periods he was noticeably unwell, and resigned suddenly in 1976.
20. In 1965, Harold Wilson appointed Barbara Castle as Minister of Transport. Which of the following did she NOT introduce?

Answer: Wheel clamp

When James Callaghan took over from Harold Wilson, he sacked Barbara Castle stating she was 'too old'. However, she went on to serve in both the European Parliament and House of Lords.
21. Harold Wilson's wife Mary had books published on which subject?

Answer: poetry

Unlike political leaders wives of today, Mary never interfered in what she consider to be her husband's business.
22. What did Mary Wilson say was her most exciting experience during her time at No 10?

Answer: Meeting Neil Armstrong & Buzz Aldrin

Although she said it was nice to have the Queen and Prince Philip to tea, meeting the 'men who walked on the moon' was more exciting.
23. A few eyebrows were raised when Harold Wilson's personal secretary was made Lady Faulkender. What was her name?

Answer: Marcia Williams

It came as quite a surprise to the public, for although she had been his personal secretary for 30 years, no one had heard of her before she was awarded the honour.
24. Harold Wilson retired in 1976 while still in office. Who then became Prime Minister?

Answer: James Callaghan

James Callaghan's term as Prime Minister led to the shambles that was known as the 'winter of discontent,' he called an election, lost, and the next Labour Prime Minister to enter Downing Street was Tony Blair, 18 years later.
25. When Harold Wilson retired did he accept a peerage?

Answer: yes

He became Lord Wilson of Rievaulx, but his time in the Lords wasn't a notable one and as the illness he feared took hold he retreated from political life. How will he be remembered? Perhaps as a man that tried and can anyone ask for more?
Source: Author kittyconner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us