FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Who Was UK Prime Minister
Quiz about Who Was UK Prime Minister

Who Was UK Prime Minister? Trivia Quiz


Do you know who was the UK Prime Minister at the time of these events, all of which directly or indirectly involved that country?

A matching quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Government
  8. »
  9. British Prime Ministers

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
384,129
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
525
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 85 (6/10), Guest 51 (6/10), Guest 90 (5/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Germany invades Poland, precipitating World War II  
  Lord North
2. The United Kingdom joins the European Economic Community (the forerunner of the European Union)  
  William Pitt the Younger
3. Admiral Lord Nelson leads the Royal Navy to victory over the combined French and Spanish navies at the Battle of Trafalgar  
  Herbert Asquith
4. The 9/11 attacks on the World Trade Center and other US targets  
  Tony Blair
5. The Armistice of November 11th brings an end to the First World War  
  Winston Churchill
6. Argentina invades the Falkland Islands, only to be forced to surrender to a British task force ten weeks later  
  Stanley Baldwin
7. Elizabeth II ascends the UK throne  
  Neville Chamberlain
8. The American colonies declare independence from Britain on the fourth of July   
  Margaret Thatcher
9. Edward VIII abdicates the UK throne so he can marry Wallis Simpson  
  David Lloyd George
10. Easter Rising in Dublin  
  Edward Heath





Select each answer

1. Germany invades Poland, precipitating World War II
2. The United Kingdom joins the European Economic Community (the forerunner of the European Union)
3. Admiral Lord Nelson leads the Royal Navy to victory over the combined French and Spanish navies at the Battle of Trafalgar
4. The 9/11 attacks on the World Trade Center and other US targets
5. The Armistice of November 11th brings an end to the First World War
6. Argentina invades the Falkland Islands, only to be forced to surrender to a British task force ten weeks later
7. Elizabeth II ascends the UK throne
8. The American colonies declare independence from Britain on the fourth of July
9. Edward VIII abdicates the UK throne so he can marry Wallis Simpson
10. Easter Rising in Dublin

Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 85: 6/10
May 13 2024 : Guest 51: 6/10
May 02 2024 : Guest 90: 5/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 9/10
Apr 14 2024 : Guest 80: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Germany invades Poland, precipitating World War II

Answer: Neville Chamberlain

Germany invaded Poland on September 1st 1939; two days later, Neville Chamberlain declared war on Germany. Chamberlain has gone down in history as an appeaser, for his failure to stand up to Adolf Hitler during the 1930s, and he was replaced as Prime Minister by Winston Churchill in May 1940.
2. The United Kingdom joins the European Economic Community (the forerunner of the European Union)

Answer: Edward Heath

Ted Heath became Prime Minister in 1970, and led Britain into the EEC in January, 1973. 43 years later, in 2016, a referendum of the UK electorate resulted in a vote to end that membership.
3. Admiral Lord Nelson leads the Royal Navy to victory over the combined French and Spanish navies at the Battle of Trafalgar

Answer: William Pitt the Younger

The Battle of Trafalgar of October 1805 was fought off the coast of Spain, and was part of the Napoleonic Wars. Pitt was only 24 when he assumed office in 1783, and died aged 46 in 1806, some four months after Trafalgar.
4. The 9/11 attacks on the World Trade Center and other US targets

Answer: Tony Blair

The attacks by al-Qaeda on September 11th 2001 had consequences far beyond the USA. Tony Blair stood shoulder-to-shoulder with President George W. Bush as western forces retaliated by invading Iraq and Afghanistan in the ensuing years.
5. The Armistice of November 11th brings an end to the First World War

Answer: David Lloyd George

Herbert Asquith was Prime Minister at the outbreak of the Great War in 1914, but he was replaced by David Lloyd George in December 1916. He was the first Prime Minister whose first language wasn't English - it was Welsh.
6. Argentina invades the Falkland Islands, only to be forced to surrender to a British task force ten weeks later

Answer: Margaret Thatcher

The Argentines, under the rule of Leopoldo Galtieri's military junta, invaded the Falkland Islands on April 2nd 1982. The "Iron Lady", Margaret Thatcher, dispatched a task force to reclaim them, and they were restored to UK rule on June 14th.
7. Elizabeth II ascends the UK throne

Answer: Winston Churchill

Winston Churchill was enjoying his second tenure as Prime Minister when King George VI passed away in February 1952. He was at Heathrow Airport to greet the new Queen as she returned from a tour of Kenya.
8. The American colonies declare independence from Britain on the fourth of July

Answer: Lord North

Lord North became Prime Minister in 1770, and held that title when American colonists declared independence on July 4th 1776. He resigned in 1782, and it was the Duke of Portland who held the post of Prime Minister when the Treaty of Paris was signed in September 1783, ending the American Revolutionary War.
9. Edward VIII abdicates the UK throne so he can marry Wallis Simpson

Answer: Stanley Baldwin

Baldwin was Prime Minister between June 1935 and May 1937. The abdication crisis of December 1936 dominated the latter months of his premiership.
10. Easter Rising in Dublin

Answer: Herbert Asquith

The Easter Rising took place between April 24th and 29th 1916, when Irish Republicans tried to end British rule in Ireland. The uprising ended in failure, but home rule was eventually ceded to 26 of the 32 counties of Ireland in 1922. Asquith had become Prime Minister in 1908, and took Britain into the First World War.

He was replaced by David Lloyd George some eight months after the events in Dublin.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us