FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Indian Royals Quizzes, Trivia and Puzzles
Indian Royals Quizzes, Trivia

Indian Royals Trivia

Indian Royals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Fun Trivia
8 Indian Royals quizzes and 85 Indian Royals trivia questions.
1.
  Meet the Mughals   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The Mughal Empire reigned across the Indian subcontinent for over three centuries. Meet some of the key players.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Jan 28 18
Average
zorba_scank gold member
Jan 28 18
150 plays
2.
  Shah Jahan - The Great Mughal Emperor   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You all know about the Taj Mahal, widely regarded as one of the seven (later) wonders of the world, but do you know about the Indian emperor who got it constructed?
Average, 10 Qns, puitpankaj, Mar 18 08
Average
puitpankaj
1039 plays
3.
  Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine    
Multiple Choice
 15 Qns
Born in Russia, raised in Paris, a member of a royal Indian family, and post-humously awarded the George Cross for gallantry Noor Inayat Khan was an unlikely WWII heroine. Hers is a fascinating story and deserves to be more widely known.
Average, 15 Qns, tan72, Mar 20 11
Average
tan72
301 plays
4.
  The Mughals    
Multiple Choice
 10 Qns
The Mughals are fascinating. Let's see how well you know them by taking this quiz. Good luck!
Average, 10 Qns, bookworm2207, Apr 04 08
Average
bookworm2207
810 plays
5.
  Indian Kings and Empires    
Multiple Choice
 10 Qns
India was ruled by many kings of various empires and dynasties. This quiz explores a few of them.
Tough, 10 Qns, username8115, May 11 09
Tough
username8115
854 plays
6.
  Akbar the Amazing    
Multiple Choice
 10 Qns
Everyone knows that Akbar was one of the greatest kings of the Mughal Dynasty in India. Do you know about his other interests and achievements?
Average, 10 Qns, madmax1, Apr 30 14
Average
madmax1
1157 plays
7.
  Ashoka    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about one of the greatest ever kings of India - Ashoka.
Average, 10 Qns, username8115, Dec 21 16
Average
username8115
1275 plays
8.
  The Mughal Dynasty of India    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz focuses on the Emperors of the Mughal Dynasty of India.
Average, 10 Qns, bernie73, Mar 07 22
Average
bernie73 gold member
Mar 07 22
73 plays
trivia question Quick Question
Birbal, the wise minister of Akbar, was more popular than Akbar himself, especially for his wit and wisdom. What was Birbal's original name?

From Quiz "Akbar the Amazing"




Related Topics
  Indian Cricket [Sports] (19 quizzes)

  India [Geography] (70 quizzes)

  Indian Government [World] (19 quizzes)

  India Music [Music] (4 quizzes)

  Mixed India [General] (21 quizzes)

  India History [History] (60 quizzes)

  India Sports Mix [Sports] (4 quizzes)

  India People: Famous & Historical [People] (13 quizzes)

  India Languages [World] (30 quizzes)

  Indian Foods [Hobbies] (14 quizzes)

  Indian Premier League [Sports] (15 quizzes)


Indian Royals Trivia Questions

1. The Gupta Empire is often called as the "Golden Age of India". Who among the listed below kings was NOT a monarch of the Gupta Empire?

From Quiz
Indian Kings and Empires

Answer: Chandragupta Maurya

Samudragupta was the successor of Chandragupta I. His various conquests enlarged the Gupta Empire. He was succeeded by his sons Ramagupta and Chandragupta Vikramaditya (also called Chandragupta II). Skandagupta was the last strong Emperor of Gupta Empire.

2. To which dynasty did Ashoka belong to?

From Quiz Ashoka

Answer: Maurya

The Mauryan dynasty was geographically extensive and powerful. It was a political military empire in ancient India from 322-185 B.C. with prominent kings like Chandragupta Maurya, Bindusara and Ashoka.

3. Noor came from a family that was well-known in Mysore, India. Her father was descended from Tipu Sultan, a famous ruler. Which mystic branch of Islam was her father a teacher of?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: Sufism

One of the lessons that Noor learnt from her father was pacifism, which made her decision to join the forces in WWII even more interesting. Her mother was related to Mary Baker Eddy, founder of the Christian Science movement.

4. Who was Shah Jahan's father?

From Quiz Shah Jahan - The Great Mughal Emperor

Answer: Jahangir

Shah Jahan (lived 1592-1666, reigned 1627-1658) was the third and favourite son of emperor Jahangir. Jahangir's other sons were Khusraw, Pervez and Shaharyar.

5. What is Akbar's complete name?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Abul Fath Jelaluddin Muhammed Akbar

Jalal-ud-din Muhammad Akbár, (alternative spellings include Jellaladin) is also known as Akbar the Great (Akbar-e-Azam).

6. Akbar was one of the greatest kings of India. Akbar fought the famous Second Battle of Panipat against which ruler?

From Quiz Indian Kings and Empires

Answer: Hem Chandra/Hemu

Akbar (who was then 14 years old) defeated Hem Chandra Vikramaditya(Hemu) with the assistance of Bairam Khan in the Second Battle of Panipat, which took place in 1556 in Panipat, Haryana.

7. Noor's parents met in America, but Noor was born in Russia. Which city was her birthplace on January 1, 1914?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: Moscow

It is part of the Noor legend that she was born in the Kremlin. There is no evidence to suggest that this is true, and her first biographer, family friend Jean Overton Fuller, does not mention this claim in her book.

8. To whom did Humayun lose the throne?

From Quiz The Mughals

Answer: Sher Shah Suri

Humayun and his family were homeless wanderers. But then, on realizing Sher Shah Suri was weak, they fought and Humayun regained the throne. Humayun died soon later leaving his only son, Akbar, who became Emperor at the age of only 13.

9. What was Shah Jahan's real name?

From Quiz Shah Jahan - The Great Mughal Emperor

Answer: Khurram Shihab-ud-din Muhammed

Khurram Shihab-ud-din Muhammed was given the name Shah Jahan (Lord of the World) by his father Jahangir in 1617, after Khurram's military successes against the Lodi in the Deccan secured the southern border of the empire. Zahir ud-Din Muhammed was the full name of Babur, founder of the Mughal dynasty in India. Ali Muhammed Shah is a made up name.

10. Akbar created a new religion, What was it called?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Din-i-Ilahi

Akbar was the first Mughal ruler who had a tolerant attitude towards religions other than Islam. He loved to hold philosophical and religious discussions. This led to the creation of Ibadat Khana or the Hall of Worship at Fatehpur Sikri. From the discussions held at Fatehpur Sikri, he concluded that no single religion could claim the monopoly of Truth. After this thought he formed a new religious order called the Din-I-Ilahi in 1581. The word Din-i-Ilahi means Divine Faith. The Din-i-Ilahi, as propounded by Akbar, was a mixture of various religions. The new religion combined mysticism, philosophy and nature worship. It recognized no gods or prophets and the emperor was its chief exponent.

11. In which European city did Noor live for several years before her family moved to Paris?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: London

The family moved there in 1914 when she was only a few months old. This was not to be the last time that Noor lived in London, as she and her family relocated there again after being evacuated from France. There is a campaign to have her house become part of the Blue Plaque scheme (where the houses of prominent people are identified with a blue plaque showing the dates that they lived there).

12. Between 1556 snd 1560 which places did Akbar conquer?

From Quiz The Mughals

Answer: Gwalior, Jaipur and Ajmer

Punjab, Gujurat and Goa were not conqered between 1556 to 1560. Gwalior, Jaipur and Ajmer were big and would bring wealth to the kingdom.

13. Who was Shah Jahan's beloved wife in memory of whom he had the Taj Mahal consructed?

From Quiz Shah Jahan - The Great Mughal Emperor

Answer: Mumtaz Mahal

Akbarabadi Mahal and Kandahari Mahal were Shah Jahan's wives too but their relationship with him had nothing more than the status of marriage. Nur Jahan was Jahangir's wife and Shah Jahan's stepmother. Mumtaz Mahal's original name was Arjumand Banu Begum. Mumtaz Mahal actually means "Jewel of the Palace". Shah Jahan was very taken with her.

14. Akbar had nine important courtiers in his Durbar (court). They were called the Navaratnas or the "Nine Gems". Who was the musician among them?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Tansen

It is said that Tansen's music possessed "supernatural grace" and that he could work miracles with his singing. This is called "Naada Siddha" ("Magic with Music")in Sanskrit. He is supposed to have acquired such supernatural abilities through the association with the saintly Swami Haridas. It is said that there were occasions where he could create rain by singing the monsoon song "Raag Megh Malhar". It is also said that he could create fire by singing Raag Dipak. There is also a myth that he died when he sang the "Raag Dipak" as he himself burst into flames. (A "Raag" is a composition set to mathematical patterns of precision.)

15. Harshavardhana was a powerful king of India who helped to reunite Northern India after the collapse of the Gupta Empire. But his expedition of occupying Southern India was foiled by which king?

From Quiz Indian Kings and Empires

Answer: Pulakesi II

Harshavardhana fought a battle with Pulakesi II of Chalukya Dynasty on the banks of the river Narmada. But he was defeated and the River Narmada was accepted as the border between the Chalukya Empire and Harsha's Empire.

16. What was the name of Ashoka's father?

From Quiz Ashoka

Answer: Bindusara

Chandragupta Maurya was Ashoka's grandfather and the founder of Mauryan dynasty. Dasaratha Maurya and Samprati were Ashoka's successors.

17. Noor completed her studies in Paris. Which university did she study at?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: The Sorbonne

The Sorbonne is the oldest university in Paris, with the first college being founded in 1253.

18. After Akbar's father, Humayun's death, who became his guardian?

From Quiz The Mughals

Answer: Bairam Khan

Akbar wanted to rule on his own for a while so he sent Bairam Khan (his uncle) on a trip to Mecca. But on his way, Bairam was killed by rivals.

19. How old was Shah Jahan at the time of his marriage to Mumtaz Mahal?

From Quiz Shah Jahan - The Great Mughal Emperor

Answer: 20

Shah Jahan was betrothed to Mumtaz Mahal in 1607, when he was just 15. He married her five years later in 1612. She was 19 at the time.

20. Birbal, the wise minister of Akbar, was more popular than Akbar himself, especially for his wit and wisdom. What was Birbal's original name?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Mahesh Das

It was due to Mahesh Das' exemplary display of bravery during one of the Emperor's expeditions in war, that the title of "Veervar" ("The Valiant One") was conferred om him. As time passed, his original name was forgotten and his title stuck, though in corrupted forms (Veer Bal, Bir Bal, Birbal).

21. The Mauryan Empire was one of the most powerful in Indian history. Who was the founder of this empire?

From Quiz Indian Kings and Empires

Answer: Chandragupta Maurya

Chandragupta Maurya overthrew the Nanda Dynasty and founded the Maurya Empire. He also defeated Seleucus Nicator, an officer of Alexander the Great who established the Seleucid dynasty. He was succeeded by Bindusara and Ashoka the Great. But fifty years after the death of Ashoka, the Mauryan Empire disintegrated.

22. Whom did Ashoka send to Sri Lanka(Ceylon) to spread Buddhism there?

From Quiz Ashoka

Answer: Mahenda and Sanghamitra

His son Mahendra and his daughter Sanghamitra were sent to spread Buddhism in Sri Lanka(Ceylon). Ashoka was initially reluctant to send his daughter on an overseas mission, but because of the insistence of Sanghamitra herself, he finally agreed.

23. During her life, Noor displayed a strong love of music, and she studied music at the Sorbonne. She composed several pieces of music. Name two instruments that she composed for?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: Harp and piano

There is a photo of Noor with one of her harps at the following link: www.harpcolumn.com One of her harps is also on display in her former family home in Paris.

24. What is Jahangir's real name?

From Quiz The Mughals

Answer: Salim

He succeded Akbar to the throne after killing his brothers.

25. When did Shah Jahan succeed to the Mughal throne?

From Quiz Shah Jahan - The Great Mughal Emperor

Answer: 1627

Shah Jahan revolted against his father in 1622. Though the revolt was finally crushed in 1626 and he had to submit to his father unconditionally, he still became the emperor in 1627 after his father's death.

26. Akbar created several architectural wonders. Can you choose the correct name of the most popular masjid he ever built?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Jumma Masjid

Akbar's most magnificent architectural undertaking was the new capital city that he built at Sikri. The city was named as Fatehpur to commemorate Akbar's conquest of Gujarat in 1572. The most impressive architectural wonder of this was the grand Jumma Masjid (also spelled as 'Jamma' or 'Jama'). The Southern Entrance to this Masjid is known as Buland Darwaza.

27. Krishnadevaraya was a popular king of which empire?

From Quiz Indian Kings and Empires

Answer: Vijayanagara Empire

Harihara I and Bukka Raya I established the Vijayanagara Empire. Krishnadevaraya was one of the most powerful kings of the Tuluva dynasty of the Vijayanagara Empire.

28. Noor had a strong interest in children. What other area of interest did she study at the Sorbonne?

From Quiz Noor Inayat Khan - Unlikely Heroine

Answer: Child psychology

Noor had a long-term interest in humanities and studied child psychology alongside music in Paris. Some sources report her as having attained a degree in child psychology. Her later cover story for her resistance work was that of a child nurse.

29. What is Noor Jahan's father's name?

From Quiz The Mughals

Answer: Mirza Ghiyas Beg

He was a Persian adventurer. Noor Jahan was the wife of Jahangir. She was like Akbar's courtier, Birbal. With her father, she was brought to court, and Jahangir married her.

30. Akbar married a Hindu princess from the Rajput warrior clan of Rajasthan who was the mother of his heir, Prince Salim. Who was she?

From Quiz Akbar the Amazing

Answer: Jodha Bai

Akbar married a Hindu princess, Jodha Bai of Mewar, an aunt of Maharaja Man Singh of Jaipur. This was one of the greatest efforts by Akbar to bring the two major religions in India together. Jodha Bai bore the heir to the Mughal empire, Jehangir and was also Akbar's favourite Queen.

This is category 13345
Last Updated Feb 25 2024 9:10 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.