FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ashoka
Quiz about Ashoka

Ashoka Trivia Quiz


A quiz about one of the greatest ever kings of India - Ashoka.

A multiple-choice quiz by username8115. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Indian Royals

Author
username8115
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,163
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1268
Last 3 plays: Guest 103 (7/10), Guest 49 (9/10), Guest 2 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. To which dynasty did Ashoka belong to? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these religions was adopted by Ashoka? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is NOT a name given to Ashoka? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of Ashoka's father? Hint


Question 5 of 10
5. Whom did Ashoka send to Sri Lanka(Ceylon) to spread Buddhism there? Hint


Question 6 of 10
6. Ashoka helped to organise which of these Buddhist councils? Hint


Question 7 of 10
7. What is the signifigance of the Ashoka Chakra for India? Hint


Question 8 of 10
8. What does the word Ashoka mean in Sanskrit? Hint


Question 9 of 10
9. Where is the birthplace of Ashoka? Hint


Question 10 of 10
10. Ashoka is not related with the construction of which of these? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 103: 7/10
Feb 21 2024 : Guest 49: 9/10
Feb 21 2024 : Guest 2: 8/10
Feb 20 2024 : Guest 86: 7/10
Feb 20 2024 : Guest 86: 9/10
Feb 20 2024 : Guest 87: 4/10
Feb 20 2024 : Guest 157: 5/10
Feb 19 2024 : Guest 117: 7/10
Feb 19 2024 : Guest 60: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To which dynasty did Ashoka belong to?

Answer: Maurya

The Mauryan dynasty was geographically extensive and powerful. It was a political military empire in ancient India from 322-185 B.C. with prominent kings like Chandragupta Maurya, Bindusara and Ashoka.
2. Which of these religions was adopted by Ashoka?

Answer: Buddhism

Ashoka embraced Buddhism after the war with Kalinga, which cost the lives of 100,000 people on the Kalinga side and 10,000 of his own soldiers. After this he made Vibhajyavada Buddhism his state religion around 260 BC and helped to spread Buddhism around the world.
3. Which of these is NOT a name given to Ashoka?

Answer: Sandrokuptos

Chanda Ashoka means "Ashoka in a fit of rage". Dhammashoka means Ashoka, the follower of Dharma, and Priyadarshi means "good looking" or "favoured by the gods with good blessing" in Sanskrit. Sandrokuptos was a name given to Chandragupta Maurya.
4. What was the name of Ashoka's father?

Answer: Bindusara

Chandragupta Maurya was Ashoka's grandfather and the founder of Mauryan dynasty. Dasaratha Maurya and Samprati were Ashoka's successors.
5. Whom did Ashoka send to Sri Lanka(Ceylon) to spread Buddhism there?

Answer: Mahenda and Sanghamitra

His son Mahendra and his daughter Sanghamitra were sent to spread Buddhism in Sri Lanka(Ceylon). Ashoka was initially reluctant to send his daughter on an overseas mission, but because of the insistence of Sanghamitra herself, he finally agreed.
6. Ashoka helped to organise which of these Buddhist councils?

Answer: Third Buddhist council

Third Buddhist council (c. 250 BCE) was held at Pataliputra (modern Patna). It was held by the monk Moggaliputta-Tissa who was the spiritual teacher of the Mauryan Emperor Ashoka. The First Buddhist council was held in 400 B.C. The Second Buddhist council was held in 4th century B.C. whereas the Theravada Buddhist council was held in 1871 and was the 5th Buddhist council.
7. What is the signifigance of the Ashoka Chakra for India?

Answer: The Ashoka Chakra forms the centre of the national flag of India

The Ashoka Chakra (the wheel of Ashoka the Great) is a depiction of the Dharmachakra. The Ashoka Chakra can also been seen on the base of Lion Capital of Ashoka, which has been adopted as the national emblem of India.
8. What does the word Ashoka mean in Sanskrit?

Answer: without sorrow

His name "aśoka" means "without sorrow" in Sanskrit (a= no/without, soka= sorrow or worry.
9. Where is the birthplace of Ashoka?

Answer: Pataliputra

Pataliputra is the modern day Patna. Ashoka is believed to be born there in 304 B.C. and believed to be dead around 232 B.C. also in Pataliputra.
10. Ashoka is not related with the construction of which of these?

Answer: Bupaya Pagoda

Ashoka is believed to have constructed about 84,000 stupas, Sangharama, viharas, Chaitya, and residences for Buddhist monks all over South Asia and Central Asia. Sanchi Stupa and Dhamek Stupa located at Sanchi are among them. The Ashoka pillar is in Sarnath.
Source: Author username8115

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us