FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kings and their Kingdoms
Quiz about Kings and their Kingdoms

Kings and their Kingdoms Trivia Quiz


How well do you know past Kings and their Kingdoms?

A multiple-choice quiz by sonstoo2. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Author
sonstoo2
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
12,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6084
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 35 (4/10), Linda_Arizona (8/10), DeepHistory (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Henry of Monmouth, was born in 1388, and succeeded his father in 1413. He landed with an army at Harfleur, August 14, 1415. With 15,000 men, he won the battle of Agincourt. He then returned to England. Two years afterwards he went again to France, and wed the Princess Katherine in 1420. In the 10th year of his reign, a painful disease arrested his progress, and he died in 1422 at the age of 34. Which King Henry is being spoken about? Hint


Question 2 of 10
2. Very early in life he became the Duke of York. At four years of age he was named Lord-Lieutenant of Ireland. He became heir apparent after the death of his elder brother, Prince Arthur, in April 1502, and was soon after became the Prince of Wales. He succeeded his father on the throne in April 1509. Who is this King? Hint


Question 3 of 10
3. This King of France was only four when he became King after the death of his father. He was also known as the Sun King. Who is he? Hint


Question 4 of 10
4. This king of Scotland was born about 1274. He submitted for a time to Edward I, but joined the patriots after the victory at Stirling. He twice invaded England, took almost all the fortresses in Scotland, except Stirling, and in 1314 totally defeated Edward II at Bannockburn. Peace was made with England in 1328, and a few months later he died. He was also around when William Wallace fought for freedom. Who is he? Hint


Question 5 of 10
5. This King of Scotland, of the house of Stuart was born in 1394. He was the son of Robert III. In 1405 he was taken by the English on his passage to France, and kept in confinement for eighteen years. In 1424 he obtained his liberty, and severely punished those who had governed in his absence. He fell a victim to assassins, who gained admission to his apartment at Perth, and murdered him in his bed on February 20, 1437. Who is he? Hint


Question 6 of 10
6. This King is known for his Knights of the Round Table, the sword and the stone, and his hunt for the Holy Grail. What was his first name? Hint


Question 7 of 10
7. This king of Jordan died in 1999. It is said that his people will always remember him as a leader who guided his country through strife and turmoil to become an oasis of peace, stability and moderation in the Middle East. Among Jordanians, his memory is cherished as the inspiration for Jordan's climate of openness, tolerance and compassion. Hint


Question 8 of 10
8. The conquest of Granada made it possible for which king (together with his queen, Isabella), to support the voyages of exploration across the Atlantic by Christopher Columbus.

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. Recognizing the total nature of modern warfare, this King instituted the (his name) Cross and (his name) Medal, to be awarded for acts of bravery by citizens. In 1942, this Cross was awarded to the island and people of Malta in recognition of the heroism with which they had resisted the enemy siege. Hint


Question 10 of 10
10. This King of England, was the natural son of Robert, Duke of Normandy and was born at Falaise, in 1027. He was raised at the court of the King of France, and succeeded to the duchy at the age of eight. He is also known as William the Conqueror. Who is he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 22 2024 : Guest 35: 4/10
Jul 22 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Jul 17 2024 : DeepHistory: 8/10
Jul 05 2024 : Guest 87: 10/10
Jul 04 2024 : Guest 136: 5/10
Jul 03 2024 : Bowler413: 10/10
Jun 30 2024 : Reamar42: 10/10
Jun 17 2024 : Allons-y: 9/10
Jun 16 2024 : bernie73: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Henry of Monmouth, was born in 1388, and succeeded his father in 1413. He landed with an army at Harfleur, August 14, 1415. With 15,000 men, he won the battle of Agincourt. He then returned to England. Two years afterwards he went again to France, and wed the Princess Katherine in 1420. In the 10th year of his reign, a painful disease arrested his progress, and he died in 1422 at the age of 34. Which King Henry is being spoken about?

Answer: Henry V

It is usually said that his 'habits' while a prince gave his father great uneasiness.
2. Very early in life he became the Duke of York. At four years of age he was named Lord-Lieutenant of Ireland. He became heir apparent after the death of his elder brother, Prince Arthur, in April 1502, and was soon after became the Prince of Wales. He succeeded his father on the throne in April 1509. Who is this King?

Answer: Henry VIII

The punishments of this King were so harsh that they say that there were approximately 72,000 executions during his reign.
3. This King of France was only four when he became King after the death of his father. He was also known as the Sun King. Who is he?

Answer: Louis XIV

Louis XIV chose the sun as his emblem. The sun was associated with Apollo, God of peace and arts, and was also the heavenly body which gave life to all things, regulating everything as it rose and set.
4. This king of Scotland was born about 1274. He submitted for a time to Edward I, but joined the patriots after the victory at Stirling. He twice invaded England, took almost all the fortresses in Scotland, except Stirling, and in 1314 totally defeated Edward II at Bannockburn. Peace was made with England in 1328, and a few months later he died. He was also around when William Wallace fought for freedom. Who is he?

Answer: Robert the Bruce

He was defeated by an English army and fled to the isles. His Queen and family were also captured and imprisoned.
5. This King of Scotland, of the house of Stuart was born in 1394. He was the son of Robert III. In 1405 he was taken by the English on his passage to France, and kept in confinement for eighteen years. In 1424 he obtained his liberty, and severely punished those who had governed in his absence. He fell a victim to assassins, who gained admission to his apartment at Perth, and murdered him in his bed on February 20, 1437. Who is he?

Answer: James I

6. This King is known for his Knights of the Round Table, the sword and the stone, and his hunt for the Holy Grail. What was his first name?

Answer: Arthur

Some people believe that King Arthur is so inextricably tied up in Celtic Mythology that he must, in origin, have been, not a man at all, but a God.
7. This king of Jordan died in 1999. It is said that his people will always remember him as a leader who guided his country through strife and turmoil to become an oasis of peace, stability and moderation in the Middle East. Among Jordanians, his memory is cherished as the inspiration for Jordan's climate of openness, tolerance and compassion.

Answer: King Hussein bin Talal

Known to his people as Al-Malik Al-Insan ('The Humane King'), King Hussein established a legacy which promises to guide Jordan for many years to come.
8. The conquest of Granada made it possible for which king (together with his queen, Isabella), to support the voyages of exploration across the Atlantic by Christopher Columbus.

Answer: Ferdinand

9. Recognizing the total nature of modern warfare, this King instituted the (his name) Cross and (his name) Medal, to be awarded for acts of bravery by citizens. In 1942, this Cross was awarded to the island and people of Malta in recognition of the heroism with which they had resisted the enemy siege.

Answer: George

10. This King of England, was the natural son of Robert, Duke of Normandy and was born at Falaise, in 1027. He was raised at the court of the King of France, and succeeded to the duchy at the age of eight. He is also known as William the Conqueror. Who is he?

Answer: William I.

Source: Author sonstoo2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us