FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Nickname please
Quiz about My Nickname please

My Nickname, please... Trivia Quiz


The world of the royal courts was in practice very similar one to another. Most kings took the names that were classic for the area where they reigned. In that mess of names and numbers, what distinguishes one from the other is their nickname. Good luck!

A multiple-choice quiz by Salahuddin. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Author
Salahuddin
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,785
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
911
Last 3 plays: Guest 106 (0/10), NekoNeko_1276 (9/10), Guest 87 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the nickname of the famous Holy Roman Emperor, Friedrich I (reigned 1155-1190)? Hint

Barbarossa
The Bold
The Champion
Augustus

2. He ruled France from 1180 to 1223, with a distinguished record. What was the nickname of Philippe II? Hint

Augustus
Barbarossa
The Amorous
Beauclerc

3. What was the nickname of William II England (reinged from 1087 until 1100)? Hint

The Bastard
The Devil
The Conqueror
Rufus

4. What was the nickname of the infamous Russian Emperor Ivan IV (reigned from 1533 to 1584)? Hint

Odvratni
The Brave
Grozny
The Pious

5. Not only he was an able emperor, but also a talented writer. What was the nickname of the Byzantine Emperor Konstantinos VII (reigned 913-959)? Hint

Theosphilopator
Porphyrogennetos
Aulet
Augustus

6. His nickname tells shows us much about his health. What was the name of Baudouin IV, who ruled the Kingdom of Jerusalem from 1174 to 1185? Hint

The Lame
The Stummer
The Leper
The Plauger

7. The great military mind of the Timurids had a not-so-great nickname. What was the nickname of Tmr, the Warlord of the Timurid Empire, and reigning from 1370 until his death in 1405? Hint

The Leprous
The Lame
The Dumb
The Ruthless

8. Another not so flattering nickname. What was the nickname of the Roman general Gnaeus Cornelius Scipio (cos. 261BC; cos. 254BC)? Hint

Retardus
Idiotus
Asina
Dentalus

9. Now we go a little to the east. What was the nickname of the great Ottoman Sultan Mehmed-i sn, who reigned from 1444 to 1446 and again from 1451 to 1481? Hint

Il Ghazi
El Fatih
The Janissary
El Farhan

10. The last, but certainly not the least, what was the nickname of the King of England, Edward I, ruling from 1272 to 1307? Hint

The Reformer
Curthose
The Cruel
Longshanks


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 26 2023 : Guest 106: 0/10
Sep 21 2023 : NekoNeko_1276: 9/10
Aug 19 2023 : Guest 87: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the nickname of the famous Holy Roman Emperor, Friedrich I (reigned 1155-1190)?

Answer: Barbarossa

He was the Holy Roman Emperor for over 30 years and is most famous for his many wars, including taking part in the Third Crusade, until his famous death in the river of Saleph. Barbarossa means 'red beard' (or 'red bearded').
2. He ruled France from 1180 to 1223, with a distinguished record. What was the nickname of Philippe II?

Answer: Augustus

His original nickname was 'the God-given', but later changed it to Augustus, meaning venerable. He is most famous for the Bouvine battle of 1214. and the participation in the Third Crusade.
3. What was the nickname of William II England (reinged from 1087 until 1100)?

Answer: Rufus

He was the second surviving son of William the Conqueror and inherited a tough job of strengthening the royal authority, in which he wasn't really successful. He was commonly called Rufus for his ruddy appearance which must have hurt his homosexual liaisons.
4. What was the nickname of the infamous Russian Emperor Ivan IV (reigned from 1533 to 1584)?

Answer: Grozny

He killed his son in a fury, dealt with the opposition very cruelly and earned himself the nickname 'Grozny', or 'the Terrible'. His official title was Tsar and Autocrat of Russia.
5. Not only he was an able emperor, but also a talented writer. What was the nickname of the Byzantine Emperor Konstantinos VII (reigned 913-959)?

Answer: Porphyrogennetos

He was the only Emperor to be born while his father was reigning, in the imperial purple, hence the nickname "the purple born". He is most famous for his book "De administrando imperio".
6. His nickname tells shows us much about his health. What was the name of Baudouin IV, who ruled the Kingdom of Jerusalem from 1174 to 1185?

Answer: The Leper

Already as a little boy he was found by William of Tyre to have symptoms of leprosy. He died at 24.
7. The great military mind of the Timurids had a not-so-great nickname. What was the nickname of Tmr, the Warlord of the Timurid Empire, and reigning from 1370 until his death in 1405?

Answer: The Lame

Countless battles, duels, slaughters and marches took their toll, and this man was indeed lame after sustaining an injury to the leg in battle.
8. Another not so flattering nickname. What was the nickname of the Roman general Gnaeus Cornelius Scipio (cos. 261BC; cos. 254BC)?

Answer: Asina

After he was the first of Roman admirals to lose a sea battle and after being captured in a rather shameful way, he was flatteringly nicknamed Asina, or the donkey, the female one that is.
9. Now we go a little to the east. What was the nickname of the great Ottoman Sultan Mehmed-i sn, who reigned from 1444 to 1446 and again from 1451 to 1481?

Answer: El Fatih

He was nicknamed El Fatih, meaning the Extremist, for his great passion and devotion in fighting for Islam. After conquering Constantinople in 1453, he assumed the title of Caesar and acquired was nickname of the Conqueror.
10. The last, but certainly not the least, what was the nickname of the King of England, Edward I, ruling from 1272 to 1307?

Answer: Longshanks

Although he was cruel and did reform the law system, he was commonly known as Longshanks, no doubt because of his long legs.
Source: Author Salahuddin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us