FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Nursing and Allied Health Professions Quizzes, Trivia and Puzzles
Nursing and Allied Health Professions Quizzes, Trivia

Nursing and Allied Health Professions Trivia

Nursing and Allied Health Professions Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health

Fun Trivia
If your aim in life is to help people feel better, nursing and its associated professions might be the place for you. Taking these quizzes might help you decide how well qualified you are, or how much more you need to learn.
9 quizzes and 95 trivia questions.
1.
  Vital Signs   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Nurses need to understand about patients' vital signs in order to make a competent assessment of their condition.
Average, 10 Qns, saturnwreck, Feb 11 24
Average
saturnwreck gold member
Feb 11 24
7843 plays
2.
  A Day in the Life of a Critical Care Nurse   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Come on shift with me for the day as you learn about the work of a Critical Care/Intensive Care Nurse. Please bear in mind that British terms and spellings are used.
Average, 15 Qns, crazy baby, Mar 25 21
Average
crazy baby
Mar 25 21
1183 plays
3.
  It's in the Bag!    
Match Quiz
 10 Qns
Although it doesn't contain a standing floor lamp or a potted plant like Mary Poppins' carpet bag, a nurse's bag does contain some essentials for the safe and efficient care of a patient at home. Can you match the description to the item?
Very Easy, 10 Qns, sally0malley, Sep 05 21
Very Easy
sally0malley gold member
Sep 05 21
907 plays
4.
  Body Positions    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many positions in which patients are placed on the examining table to make treatment or examination easier. This quiz is on the 10 most common.
Average, 10 Qns, Morrigan716, Jun 25 21
Average
Morrigan716 gold member
Jun 25 21
7565 plays
5.
  I Want to be a Nurse when I Grow Up!    
Multiple Choice
 10 Qns
So, you want to be a nurse? Here's a little warm-up for nursing school. Make sure your patient is well cared for!
Average, 10 Qns, Jordanar18, Jan 27 19
Average
Jordanar18 gold member
Jan 27 19
736 plays
6.
  Nurses Are Better Than Doctors    
Multiple Choice
 10 Qns
Nursing is the world's largest health care profession and they are so important in assisting doctors. Please help me answer these questions and you'll see that nurses are better than doctors. Thanks for the author's challenge idea!
Average, 10 Qns, 3Xy147Bm, Jan 09 18
Average
3Xy147Bm
Jan 09 18
647 plays
7.
  The Working Life of a Gastroenterology Nurse   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come with me as I start my shift on a gastroenterology ward. Questions have a UK slant.
Tough, 10 Qns, AmandaM, Jul 26 09
Tough
AmandaM gold member
1298 plays
8.
  I Want to be an Emergency Medical Technician (EMT)    
Multiple Choice
 10 Qns
So, you want to be an Emergency Medical Technician? Take this quiz to find out how to be one, and how your first day on the job might look. This quiz is written from a United States point of view.
Average, 10 Qns, emschick92, Nov 30 18
Average
emschick92
Nov 30 18
278 plays
9.
  Physical Therapy Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz for laymen about physical therapists and physical therapy.
Average, 10 Qns, husker1980, Oct 09 20
Average
husker1980
Oct 09 20
1717 plays
trivia question Quick Question
My next lady is an alcoholic lady with ascites who will be having an ascitic drain inserted. What is the technical term for this procedure?

From Quiz "The Working Life of a Gastroenterology Nurse"





Nursing and Allied Health Professions Trivia Questions

1. Nurses and doctors occasionally risk their lives in order to care for patients. In 2014 a nurse named Nina Pham, in Dallas, contracted which deadly virus?

From Quiz
Nurses Are Better Than Doctors

Answer: Ebola

Ebola is a virus that originated in West Africa and is spread through direct contact with another infected person's body fluids including saliva, blood, urine, etc. It is not caused by airborne or foodborne contact and gowns, gloves, and respirators are required when treating these patients.

2. What is a sphygmomanometer?

From Quiz Vital Signs

Answer: a device for measuring blood pressure

A sphygmomanometer is more commonly called a blood pressure gauge, probably because sphygmomanometer is so hard to say and spell. When a nurse pumps up the cuff, he/she is briefly cutting off the blood flow with the pressure exerted by the cuff. As the pressure in the cuff is released, the sound of the blood starting to flow again measures the maximum output pressure of the heart. As the cuff deflates, the sound disappears, indicating the pressure in the arteries when the heart is relaxed.

3. In this position, the patient is lying on their back, with knees straight and arms at the sides.

From Quiz Body Positions

Answer: Supine

The supine position is used for exams of the anterior body surfaces, breast exams, x-rays, and some surgical procedures.

4. Patient lying on stomach, with knees straight, forearms may be under the head.

From Quiz Body Positions

Answer: Prone

This position is used for examination of the posterior of the body surfaces and for some operations.

5. What is the main responsibility of a palliative care nurse?

From Quiz Nurses Are Better Than Doctors

Answer: Care for patients with terminal illnesses

These types of nurses require the most empathy because they work to console patients who have serious illnesses and care for their family members. They typically work in hospices, nursing homes, and other long-term care facilities.

6. What would a temperature reading of 38.2 degrees Celsius be in Fahrenheit?

From Quiz Vital Signs

Answer: 100.8

The formula for conversion from Celsius to Fahrenheit is C X 9/5 + 32. Normal body temperature is considered to be 37.0 degrees Celsius or 98.6 degrees Fahrenheit.

7. Patient lying on back, with knees bent and feet flat on the examination table; arms are at sides.

From Quiz Body Positions

Answer: Dorsal Recumbent

The dorsal recumbent position is used for exam of the abdomen, occasionally for vaginal or rectal exams, and for some surgical procedures.

8. Whilst assessing our patient's circulation, it is noted that she has a pulse rate of 112 beats per minute, instead of the normally acceptable 60-100 bpm. Which technical term do we use to describe a heart rate that is going too quickly?

From Quiz A Day in the Life of a Critical Care Nurse

Answer: Tachycardia

Tachycardia describes a heart rate generally quicker than 100 beats per minute. Bradycardia describes a heart rate that is too slow - sources vary as to whether below 60 bpm or 50 bpm constitutes bradycardia. Tachypnoea is an increased breathing rate. A normal breathing rate is generally between 12 and 20 breaths a minute. Borborygmus is the scientific word for a rumbling stomach!

9. For a BP reading of 140/92, what is the bottom number (92) known as?

From Quiz Vital Signs

Answer: diastolic

The bottom number is the diastolic which indicates the pressure in the arteries when the heart is in a period of relaxation. The top number is the systolic, which measures the maximum blood pressure reached as blood is pumped out of the heart.

10. Patient lying on back, with knees bent, thighs apart, and feet resting in stirrups.

From Quiz Body Positions

Answer: Lithotomy

This position is used for pelvic exams in females, rectal exams, some operations, and sometimes in childbirth.

11. During one of your check-ins with the patient, he says he has back pain. He rates it as a 6 on a scale of 0 to 10, and would like pain medication. What is the first thing you should do?

From Quiz I Want to be a Nurse when I Grow Up!

Answer: Check to see if there is an order for Tylenol in the chart

When a patient says he is in pain, it is important for the nurse to keep him comfortable. In this case, you need to check to see if there is an order for pain medication (most likely Tylenol) in the chart. If there is, it is okay to give him the medication. There may also be an order in the chart to report to the doctor about the complaint -- make sure you do! After you've given any medication, you must document in the chart that you have given it.

12. In which setting does a flight nurse normally provide care?

From Quiz Nurses Are Better Than Doctors

Answer: Air transportation

A flight nurse is an advanced type of nurse that should have experience in critical care situations such as in an emergency room or Intensive Care Unit. They may work on helicopters or airplanes with paramedics in order to resuscitate patients (if needed) and to comfort them while in transport to the hospital.

13. When a blood pressure reading is taken, a sequence of different sounds is heard. What are these called?

From Quiz Vital Signs

Answer: Korotkoff sounds

Korotkoff sounds are named after Dr. Nikolai Korotkoff, a Russian physician who described them in 1905. As the pressure of the blood pressure cuff is released, a series of different sounds can be heard - five distinct sounds have been identified. Numbers 1 and 4 are the two numbers commonly cited as a person's BP.

14. To control your pain, your physical therapist has prescribed a T.E.N.S. unit. What's that all about?

From Quiz Physical Therapy Basics

Answer: Electrical stimulation applied to the painful area.

T.E.N.S. stands for transcutaneous electrical nerve stimulation. Pleasant electrical impulses overwhelm the pain awareness capability of the body, effectively blocking the painful impulses.

15. The patient's head, chest, and knees are flat against the examining table; knees are bent and weight is resting mainly on the knees and chest.

From Quiz Body Positions

Answer: Knee-chest Position

Used for rectal exams, artificial insemination, and some surgical procedures. In some cases, the exam table may be contoured to aid positioning and to support the patient.

16. Which type of nurse "floats" to units in the hospital as needed to provide care?

From Quiz Nurses Are Better Than Doctors

Answer: pool

Much like a medical student experiencing different fields, such as neurology or pediatrics, these nurses float throughout the hospital whenever they are needed the most. They could go from surgical to medical to critical care and experience a variety of patient settings. Since doctors tend to focus on one specialty, this is an interesting job for people that are undecided.

17. On my ward we have a number of patients with Crohn's disease and ulcerative colitis. What term are these diseases commonly grouped under?

From Quiz The Working Life of a Gastroenterology Nurse

Answer: Inflammatory bowel disease

Inflammatory bowel disease is not to be confused with IBS (irritable bowel syndrome), which is a completely different disease. Duodenitis is inflammation of the duodenum and gastritis inflammation of the stomach.

18. What is the medical term for "fever"?

From Quiz Vital Signs

Answer: pyrexia

Pyrexia is a rise in body temperature, often indicating an infection. Generally speaking, a temperature about 38.0 degrees Celsius or 100.4 Fahrenheit is considered a fever.

19. Patient lies on left side, with left arm behind the back; left knee is slightly bent, and right knee is flexed sharply.

From Quiz Body Positions

Answer: Sims' Position

Also known as the left lateral position, it may be used for administering rectal suppositories and enemas and for certain exams and surgical procedures.

20. The pager just went off and it's your first call. You are dispatched to a car accident. It's a minor collision, and everyone appears okay. What is your first action after arriving on the scene?

From Quiz I Want to be an Emergency Medical Technician (EMT)

Answer: Putting on a reflective device if you haven't already

Before you even step foot out of the truck, always ensure you have some type of safety reflective device on. There are three rules on a truck. You should always start with your safety. Then you make sure your partner is safe, and then your patient. If you or your partner aren't safe, you cannot treat your patient effectively.

21. What heart action causes the lub-dub sounds that are heard over the heart with a stethoscope?

From Quiz Vital Signs

Answer: the closing of the valves

The first heart sound (lub) is produced by the closing of the atrio-ventricular valves. The second heart sound (dup) is caused by the closing of the semi-lunar valves.

22. The patient lies on back, with knees straight and arms at sides, then with the head lower than the trunk and the knees straight.

From Quiz Body Positions

Answer: Trendelenburg Position

This position may be used to prevent and treat shock, for radiologic exams and procedures, and for some types of surgery.

23. Which vital sign is most susceptible to conscious control?

From Quiz Vital Signs

Answer: respirations

Because people can consciously alter their rate and depth of breathing, a nurse tries to assess respiratory rate while the client is not aware of it happening. Often the nurse will appear to be checking the pulse rate, when actually he/she is counting the respiratory rate.

24. The patient lies on back and arms at sides, with head lower than the trunk, knees are bent, and the feet are below the level of the knees.

From Quiz Body Positions

Answer: Modified Trendelenburg Position

Used to prevent and treat shock in trauma patients, for radiologic exams, or during some operations.

25. Nurses must be able to draw blood from the veins of patients. What is this practice called?

From Quiz Nurses Are Better Than Doctors

Answer: Venipuncture

Hemodialysis is the process of filtering blood to remove toxins when the kidneys are not able to produce urine. Blood fractionation is separating the different components of blood such as red and white blood cells, plasma, and platelets. Arterial blood gas is drawing blood directly from an artery to determine the oxygen and carbon dioxide content. To perform venipuncture, the vein is constricted using a venous constricting band (NOT a tourniquet, which completely cuts off blood supply).

26. What is the term that describes the absence of breathing?

From Quiz Vital Signs

Answer: apnea

Apnea refers to the cessation of breathing. Dyspnea is difficulty breathing; asystole is heart stoppage and tachycardia is an increased heart rate.

27. What is a "contrast bath"?

From Quiz Physical Therapy Basics

Answer: Alternately dunking an injured body part in warm water and ice water to reduce swelling.

Alternating between warm (body tempurature) water and ice water can reduce swelling, especially with sprained ankles. This is a very painful, but very effective, treatment.

This is category 11839
Last Updated Feb 21 2024 1:58 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.