FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Physical Therapy Basics
Quiz about Physical Therapy Basics

Physical Therapy Basics Trivia Quiz


A quiz for laymen about physical therapists and physical therapy.

A multiple-choice quiz by husker1980. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Nursing and Allied Health Professions

Author
husker1980
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,442
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1718
- -
Question 1 of 10
1. Your physical therapist tells you you have become "diaphoretic" during your session. What does he mean? Hint


Question 2 of 10
2. Your physical therapist says that you need "phonophoresis". What is about to happen to you? Hint


Question 3 of 10
3. You are recovering from a knee replacement surgery ten days ago. Which treatment is unlikely to be used by your physical therapist? Hint


Question 4 of 10
4. Your physical therapist is treating you for "lateral epicondylitis". What is the layman's term for this malady? Hint


Question 5 of 10
5. To control your pain, your physical therapist has prescribed a T.E.N.S. unit. What's that all about? Hint


Question 6 of 10
6. Physical therapist is synonymous with chiropractor.


Question 7 of 10
7. What is "goniometry"? Hint


Question 8 of 10
8. What are "plyometrics"? Hint


Question 9 of 10
9. What is a "contrast bath"? Hint


Question 10 of 10
10. By what nickname are physical therapists known in Great Britain, Australia and Canada? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your physical therapist tells you you have become "diaphoretic" during your session. What does he mean?

Answer: You are perspiring.

Diaphoresis means perspiration.
2. Your physical therapist says that you need "phonophoresis". What is about to happen to you?

Answer: You will receive a special ultrasound treatment

Phono means sound. Ultrasound uses high frequency sound waves to vibrate water molecules beneath the skin to increase circulation and speed healing. Phonophoresis is a variation of this basic treatment.
3. You are recovering from a knee replacement surgery ten days ago. Which treatment is unlikely to be used by your physical therapist?

Answer: Hot packs

Heat is not helpful in acute recovery from surgical procedures, as it increases swelling.
4. Your physical therapist is treating you for "lateral epicondylitis". What is the layman's term for this malady?

Answer: Tennis elbow

The lateral epicondyle is part of the arm (humerus) bone. Extending your wrist while hitting a backhand in tennis can cause this area to become inflamed. Golfer's elbow is "medial epicondylitis".
5. To control your pain, your physical therapist has prescribed a T.E.N.S. unit. What's that all about?

Answer: Electrical stimulation applied to the painful area.

T.E.N.S. stands for transcutaneous electrical nerve stimulation. Pleasant electrical impulses overwhelm the pain awareness capability of the body, effectively blocking the painful impulses.
6. Physical therapist is synonymous with chiropractor.

Answer: False

Chiropractors manipulate the bones and muscles of the spine. While physical therapists sometimes practice a milder form of this treatment, chiropractors cannot practice physical therapy.
7. What is "goniometry"?

Answer: The measuring of range of motion in your joints.

A physical therapist will measure the range of motion in your joints using a device called a "goniometer" comparing the results with known normals.
8. What are "plyometrics"?

Answer: An eccentric contraction, followed by a strong concentric contraction.

An eccentric contraction occurs when a muscle contracts as it lengthens, slowing down movement. A concentric contraction occurs as the muscle shortens, accelerating movement. Plyometrics are used to help an athelete regain his explosiveness.
9. What is a "contrast bath"?

Answer: Alternately dunking an injured body part in warm water and ice water to reduce swelling.

Alternating between warm (body tempurature) water and ice water can reduce swelling, especially with sprained ankles. This is a very painful, but very effective, treatment.
10. By what nickname are physical therapists known in Great Britain, Australia and Canada?

Answer: Physios

Physio is short for the formal term "physiotherapist".
Source: Author husker1980

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us