FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nurses Are Better Than Doctors
Quiz about Nurses Are Better Than Doctors

Nurses Are Better Than Doctors Quiz


Nursing is the world's largest health care profession and they are so important in assisting doctors. Please help me answer these questions and you'll see that nurses are better than doctors. Thanks for the author's challenge idea!

A multiple-choice quiz by 3Xy147Bm. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Nursing and Allied Health Professions

Author
3Xy147Bm
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,472
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
648
-
Question 1 of 10
1. Nurses and doctors occasionally risk their lives in order to care for patients. In 2014 a nurse named Nina Pham, in Dallas, contracted which deadly virus? Hint


Question 2 of 10
2. In the United States, in the early twenty-first century, which of these healthcare professionals CANNOT prescribe medicine? Hint


Question 3 of 10
3. What is the main responsibility of a palliative care nurse? Hint


Question 4 of 10
4. In the United States, a Doctor of Nursing Practice (DNP) is a type of nurse who can diagnose diseases.


Question 5 of 10
5. In which setting does a flight nurse normally provide care? Hint


Question 6 of 10
6. Which type of nurse "floats" to units in the hospital as needed to provide care?

Answer: (One word, think "billiards")
Question 7 of 10
7. One of the jobs of a nurse is to take a patient's history for the doctor to review. A common method is an acronym called SAMPLE. Which of these is NOT a part of SAMPLE? Hint


Question 8 of 10
8. An ambulatory care nurse provides care in ambulances.


Question 9 of 10
9. Nurses must be able to draw blood from the veins of patients. What is this practice called? Hint


Question 10 of 10
10. Which population does a geriatric nurse care for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nurses and doctors occasionally risk their lives in order to care for patients. In 2014 a nurse named Nina Pham, in Dallas, contracted which deadly virus?

Answer: Ebola

Ebola is a virus that originated in West Africa and is spread through direct contact with another infected person's body fluids including saliva, blood, urine, etc. It is not caused by airborne or foodborne contact and gowns, gloves, and respirators are required when treating these patients.
2. In the United States, in the early twenty-first century, which of these healthcare professionals CANNOT prescribe medicine?

Answer: Registered Nurse

The reason I asked this question is to make it clear that nurse practitioners, as do Physicians' Assistants, have more training than registered nurses and are allowed to prescribe medications. Certified Registered Nurse Anesthetists can only prescribe medications to patients before surgeries. They all provide the same level of care, sometimes better than doctors.
3. What is the main responsibility of a palliative care nurse?

Answer: Care for patients with terminal illnesses

These types of nurses require the most empathy because they work to console patients who have serious illnesses and care for their family members. They typically work in hospices, nursing homes, and other long-term care facilities.
4. In the United States, a Doctor of Nursing Practice (DNP) is a type of nurse who can diagnose diseases.

Answer: True

Though not technically a "doctor", like a physician or dentist, their main job is to research the causes of diseases and to diagnose them. Some states require them to state to patients that they are not physicians in order to avoid confusion. Their degree is equivalent to a Master of Science in Nursing (MSN).
5. In which setting does a flight nurse normally provide care?

Answer: Air transportation

A flight nurse is an advanced type of nurse that should have experience in critical care situations such as in an emergency room or Intensive Care Unit. They may work on helicopters or airplanes with paramedics in order to resuscitate patients (if needed) and to comfort them while in transport to the hospital.
6. Which type of nurse "floats" to units in the hospital as needed to provide care?

Answer: pool

Much like a medical student experiencing different fields, such as neurology or pediatrics, these nurses float throughout the hospital whenever they are needed the most. They could go from surgical to medical to critical care and experience a variety of patient settings. Since doctors tend to focus on one specialty, this is an interesting job for people that are undecided.
7. One of the jobs of a nurse is to take a patient's history for the doctor to review. A common method is an acronym called SAMPLE. Which of these is NOT a part of SAMPLE?

Answer: Mechanism of injury

The parts of SAMPLE are signs (objective - able to be observed) and symptoms (subjective - not able to be observed), allergies, medications, past medical history, last oral intake, and events leading up to illness. Mechanism of injury refers to the way a trauma was caused, such as a crush, gunshot, stabbing, etc. and may be included in events leading up to illness but it is not a specific part of SAMPLE.
8. An ambulatory care nurse provides care in ambulances.

Answer: False

I may have tricked you, or maybe not, but recall that ambulatory means "able to walk without assistance" and as such, these nurses provide care in outpatient facilities. These patients are not required to be admitted to the hospital and typically walk in for procedures and walk out (or maybe in a wheelchair) the next day.
9. Nurses must be able to draw blood from the veins of patients. What is this practice called?

Answer: Venipuncture

Hemodialysis is the process of filtering blood to remove toxins when the kidneys are not able to produce urine. Blood fractionation is separating the different components of blood such as red and white blood cells, plasma, and platelets. Arterial blood gas is drawing blood directly from an artery to determine the oxygen and carbon dioxide content.

To perform venipuncture, the vein is constricted using a venous constricting band (NOT a tourniquet, which completely cuts off blood supply).
10. Which population does a geriatric nurse care for?

Answer: Elderly

These types of nurses work to support healthy aging and typically work in retirement homes or assisted living facilities. They may even provide home health care if needed by the patient and if they cannot perform activities of daily life on their own.
Source: Author 3Xy147Bm

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us