FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats Wrong With Them
Quiz about Whats Wrong With Them

What's Wrong With Them? Trivia Quiz


How good is your general medical knowledge? See if you can answer these questions on many common medical conditions.

A multiple-choice quiz by HCR1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Miscellaneous Health

Author
HCR1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,215
Updated
Oct 17 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4623
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: TurkishLizzy (10/10), Guest 136 (10/10), Guest 5 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. If an elderly lady was complaining of stiffness and swelling in her joints, from which of the following is she most likely to be suffering? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is a life long condition that causes the sufferer to have seizures? Hint


Question 3 of 10
3. If someone felt bloated and uncomfortable and has not had a bowel movement for a few days, which of these are they likely to be suffering from? Hint


Question 4 of 10
4. If someone is complaining of 'crushing' pain in his chest which is travelling down his left arm, should you call for an ambulance?


Question 5 of 10
5. Which common childhood illness might a three year old girl who has a high temperature and is covered in itchy red spots have? Hint


Question 6 of 10
6. What does it mean if someone is anaemic? Hint


Question 7 of 10
7. If you heard a female friend talking about being on 'the pill', which is most likely to be 'the pill' she is referring to? Hint


Question 8 of 10
8. People with diabetes cannot regulate blood sugar properly. What is the name of the substance they need to inject in order to stop their blood sugar getting too high? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is a condition which causes hair loss in males and females of all ages? Hint


Question 10 of 10
10. If a teenager has a fever, a severe headache, cannot tolerate bright lights and has a blotchy red rash, do they need to go to hospital?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : TurkishLizzy: 10/10
May 22 2024 : Guest 136: 10/10
May 22 2024 : Guest 5: 10/10
May 20 2024 : Guest 174: 9/10
May 16 2024 : Guest 109: 9/10
May 14 2024 : Guest 209: 10/10
May 14 2024 : spanishliz: 10/10
May 11 2024 : Guest 1: 10/10
May 09 2024 : briandoc5: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If an elderly lady was complaining of stiffness and swelling in her joints, from which of the following is she most likely to be suffering?

Answer: Arthritis

Arthritis is a common condition with around 10 million suffers in the UK. It is more common in people over 50 but can affect younger people. Although there is no cure, treatments include painkillers and anti-inflammatory drugs and, in severe cases, joint replacements.
2. Which of the following is a life long condition that causes the sufferer to have seizures?

Answer: Epilepsy

In the UK epilepsy affects around 1 in 100 people. The most common symptoms are seizures or fits. Many people with epilepsy are able to control their symptoms with drugs to limit the number of seizures they have.
3. If someone felt bloated and uncomfortable and has not had a bowel movement for a few days, which of these are they likely to be suffering from?

Answer: Constipation

Constipation is a common problem that can usually be sorted with a laxative. It can be caused by not eating enough fibre or not drinking enough as well as being a side effect of some medications.
4. If someone is complaining of 'crushing' pain in his chest which is travelling down his left arm, should you call for an ambulance?

Answer: Yes

You should call an ambulance as these are the 'classic' signs of a heart attack although many people experience pain in other places or an 'indigestion' type pain. A heart attack is a medical emergency and immediate treatment is required to increase the chances of the person making a good recovery.
5. Which common childhood illness might a three year old girl who has a high temperature and is covered in itchy red spots have?

Answer: Chicken Pox

Chicken pox is a common childhood illness that rarely has severe complications, although you feel pretty ill while you have it. Once you've had it you are normally immune, although the virus can remain in the body leading to outbreaks of shingles in later life.
6. What does it mean if someone is anaemic?

Answer: They are lacking in hemoglobin

Anaemia can make people very tired and lethargic but is usually easily treatable by an increase in iron consumption. Iron is found in many foods, especially red meat and green leafy vegetables such as spinach. In some cases dietary supplements may be recommended to increase iron intake.
7. If you heard a female friend talking about being on 'the pill', which is most likely to be 'the pill' she is referring to?

Answer: The combined oral contraceptive pill

The combined oral contraceptive pill is the proper name for birth control pills. They are a widely used form of contraception especially for women in long term relationships where the risk of sexually transmitted diseases is lower.
8. People with diabetes cannot regulate blood sugar properly. What is the name of the substance they need to inject in order to stop their blood sugar getting too high?

Answer: Insulin

People who have to inject insulin most likely have type 1 diabetes. This is where the body cannot produce its own insulin so it must be injected. Although afflicted by a serious condition, people with diabetes can lead normal, active lives as long as their diabetes is properly managed.
9. Which of the following is a condition which causes hair loss in males and females of all ages?

Answer: Alopecia

Although not serious, alopecia can be upsetting, especially for women. Whilst it can start at any age it is more common for it to start in teenagers and young adults. Alopecia is not usually permanent and most people find the hair starts to grow back after about a year.
10. If a teenager has a fever, a severe headache, cannot tolerate bright lights and has a blotchy red rash, do they need to go to hospital?

Answer: Yes

These are all symptoms of meningitis, a serious infection of the membrane surrounding the brain. It is a medical emergency as if not treated quickly it can lead to brain damage.
Source: Author HCR1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us