FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Forensic Psychiatry in England and Wales Quiz
Quiz about Forensic Psychiatry in England and Wales Quiz

Forensic Psychiatry (in England and Wales) Quiz


As forensic psychiatry differs between different legal systems, this quiz is based on what happens in England and Wales.

A multiple-choice quiz by NikkidT. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Miscellaneous Health

Author
NikkidT
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,025
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
323
-
Question 1 of 10
1. What kind of hospital is Broadmoor, located in Berkshire? Hint


Question 2 of 10
2. What was the name of the case that established the rules for a finding of insanity? Hint


Question 3 of 10
3. What is the meaning of the term "depot medication"? Hint


Question 4 of 10
4. The term forensic means relating to what? Hint


Question 5 of 10
5. Patients detained in a secure hospital will not be allowed any visitors.


Question 6 of 10
6. What is Clopixol Acuphase? Hint


Question 7 of 10
7. In England and Wales which of the following might be used to manage someone who is behaving in a dangerous manner? Hint


Question 8 of 10
8. If you have been sent to hospital on a Hospital Order (known as a Section 37) by a court, after being convicted of a crime, how can you potentially be released? Hint


Question 9 of 10
9. In England and Wales electro-convulsive therapy (ECT) is no longer used.


Question 10 of 10
10. Can someone be detained in a secure hospital under the Mental Health Act (in England and Wales) if they do not suffer from any mental illness?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : kitter96: 5/10
May 22 2024 : Guest 5: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of hospital is Broadmoor, located in Berkshire?

Answer: high security

There are three levels of secure hospital/unit: low, medium and high. Broadmoor is one of three high secure hospitals covering England and Wales. The others are Ashworth and Rampton.
2. What was the name of the case that established the rules for a finding of insanity?

Answer: M'Naghten

The ruling in the M'Naghten case in the 19th century established criteria for a finding of insanity that still apply in many jurisdictions to this day. It includes either not knowing what you were doing, or not knowing what you were doing was wrong.
3. What is the meaning of the term "depot medication"?

Answer: long-acting injectible medication

Depot medication is used very often in forensic psychiatry, as it ensures that the patient is definitely getting their medication. It is usually given every two or three weeks.
4. The term forensic means relating to what?

Answer: law

Forensic comes from the Latin word forum, which was in Roman times a public gathering equivalent to a court. So forensic psychiatry is that branch of psychiatry dealing with the interface between mental health issues and legal issues (most often the assessment and treatment of mentally disordered offenders).
5. Patients detained in a secure hospital will not be allowed any visitors.

Answer: False

Visits will be regulated by strict policies and procedures, and may be cancelled or curtailed at times for reasons of security or because someone is very ill, but continued contact with loved ones is often a very important part of someone's recovery and rehabilitation.
6. What is Clopixol Acuphase?

Answer: an antipsychotic injection

Clopixol Acuphase is a form of antipsychotic injection that works more quickly than a depot injection and so is used in severe psychosis where there is a need for more rapid action (for example if the person is very behaviourally disturbed).
7. In England and Wales which of the following might be used to manage someone who is behaving in a dangerous manner?

Answer: seclusion room

A seclusion room is a low-stimulation room, usually containing a mattress and little else, where a person who has become very disturbed can be put by themselves for a time and closely observed, so that they cannot harm themselves or others. In England and Wales we do not use straitjackets or any other form of physical restraints.
8. If you have been sent to hospital on a Hospital Order (known as a Section 37) by a court, after being convicted of a crime, how can you potentially be released?

Answer: any of these

If the doctor does not agree to discharge you, you can apply to the hospital managers or to a Mental Health Review Tribunal for discharge. The managers or tribunal will hear evidence both from the hospital and from you/your lawyer in making their decision.
9. In England and Wales electro-convulsive therapy (ECT) is no longer used.

Answer: False

ECT is quite rarely used but can be lifesaving in some cases, especially in very severe depression. There is provision in the Mental Health Act for it to be given without the person's consent in an emergency.
10. Can someone be detained in a secure hospital under the Mental Health Act (in England and Wales) if they do not suffer from any mental illness?

Answer: Yes

One can be detained because of a mental illness, but also because of other mental disorders including learning disbility and personality disorder. The criteria are that you have a mental disorder, AND that you represent a risk to your own health or safety, or the safety of other people.
Source: Author NikkidT

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us