FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Boston Bruins Quizzes, Trivia and Puzzles
Boston Bruins Quizzes, Trivia

Boston Bruins Trivia

Boston Bruins Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
Founded in 1924, the Boston Bruins were one of six charter members of the National Hockey League. They were all known as the 'Original Six' in the NHL. The franchise started off with a bang. In only their third season, they found themselves in the Stanley Cup finals, but lost to the Ottawa Senators. Only two seasons later they won it all against the New York Rangers in 1929.
13 Boston Bruins quizzes and 125 Boston Bruins trivia questions.
1.
  The Big Bad Bruins 1969-1972   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Between 1969 and 1972, the Boston Bruins were a dominant team in the National Hockey League, winning two Stanley Cup titles in three seasons. Please take this fun quiz on the "Big Bad Bruins." Have some fun!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Feb 27 09
Average
mrgrouchy
825 plays
2.
  A Boston Bruins Mixture    
Multiple Choice
 10 Qns
This medley of questions about the Boston Bruins will test your knowledge about the team.
Average, 10 Qns, lowtechmaster, Jan 28 17
Average
lowtechmaster
392 plays
3.
  Your 2008-09 Boston Bruins   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
After finishing eighth in 2007-08 and bowing out in the first round to Montreal, the Boston Bruins took the top spot in the Eastern Conference in 2008-09 with 116 points.
Average, 10 Qns, sfrano08, Jul 20 09
Average
sfrano08
395 plays
4.
  Bruins Jersey Numbers 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge on the jersey numbers of the Boston Bruins during the 2003-2004 season.
Average, 10 Qns, theuntouchable, Jan 13 05
Average
theuntouchable
1031 plays
5.
  The Original Boston Bruins   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is to test your knowledge of the Boston Bruins from the 1920s to the end of the 1930s. Good luck!
Tough, 10 Qns, Troubs, Dec 03 07
Tough
Troubs
380 plays
6.
  Boston Bruins 2002-03 and 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the best team in the NHL, the Boston Bruins. It covers information from the 2002-03 and 2003-04 seasons.
Average, 10 Qns, fester5742, Nov 10 05
Average
fester5742
723 plays
7.
  Boston Bruins 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge on the Boston Bruins of the 2003-2004 season.
Average, 10 Qns, TheuntouchablE, Nov 19 05
Average
TheuntouchablE
550 plays
8.
  Boston Bruins 2002-03    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the, at times, promising and disappointing Boston Bruins. I've said it before and I'll say it again, wait until next year.
Tough, 10 Qns, stocker42, Sep 20 04
Tough
stocker42
822 plays
9.
  Boston Bruins    
Multiple Choice
 10 Qns
Well, I love the Bruins, and I hope you do, too. Here is a quiz of my favorite team in sports.
Difficult, 10 Qns, nomar, Feb 23 10
Difficult
nomar
2034 plays
10.
  Hometown Bruins    
Multiple Choice
 10 Qns
See if you know any history of Boston's home team.
Average, 10 Qns, bveiga14, May 20 08
Average
bveiga14
1290 plays
trivia question Quick Question
How many shutouts did goaltender Andrew Raycroft record in the 2003-2004 season?

From Quiz "Boston Bruins 2003-04"




11.
  1972-73 Boston Bruins    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Boston Bruins, one season after winning the Stanley Cup Championship.
Difficult, 10 Qns, jaycor, Mar 16 09
Difficult
jaycor
455 plays
12.
  Bruins    
Multiple Choice
 5 Qns
Test your knowledge of the black and gold! Good Luck!
Difficult, 5 Qns, the_black_hand, Mar 08 06
Difficult
the_black_hand
1529 plays
13.
  2007-08 Boston Bruins    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the impressive 2007-08 Boston Bruins season.
Tough, 10 Qns, Nellie231, Aug 03 09
Tough
Nellie231
460 plays
Related Topics
  Boston Red Sox [Sports] (74 quizzes)

  New England Patriots [Sports] (18 quizzes)

  Boston Celtics [Sports] (11 quizzes)

  Boston [Music] (5 quizzes)

  Boston [Geography] (3 quizzes)

  Boston Public [Television] (15 quizzes)

  Boston Tea Party [History] (3 quizzes)


Boston Bruins Trivia Questions

1. In which year were the Boston Bruins founded?

From Quiz
A Boston Bruins Mixture

Answer: 1924

The Boston Bruins were founded in 1924 as the first American franchise and the third member of the NHL Original Six, after the Montreal Canadians and Toronto Maple Leafs. The other three of the Original Six were the Chicago Blackhawks, the New York Rangers, and the Detroit Redwings.

2. What was the Bruins record in 1972-73?

From Quiz 1972-73 Boston Bruins

Answer: 51 wins 22 losses 5 ties

This was the Boston Bruins' third straight season with over 50 wins.

3. Which team did the Boston Bruins defeat in the 1970 Stanley Cup final series?

From Quiz The Big Bad Bruins 1969-1972

Answer: St. Louis Blues

The Boston Bruins defeated the Western Conference champion St. Louis Blues in a four-game sweep, winning their first Stanley Cup title in 29 years. An indelible image of the victory was Bobby Orr's Cup-clinching goal; he went flying through the air after beating goalie Glenn Hall in overtime.

4. In what year did the Bruins form?

From Quiz The Original Boston Bruins

Answer: 1924

The Bruins were the first NHL team to form in America.

5. What Bruins' player missed an empty net goal in a 1990 playoff game against the Montreal Canadians, by back handing the puck over the net?

From Quiz Hometown Bruins

Answer: Glen Wesley

Glen Wesley missed a wide open net in the closing seconds of the game, that went into overtime.

6. Who was the Czech born player to play for the B's?

From Quiz Bruins

Answer: Vladimir Ruzicka

"Rosie" went on to win a gold medal with Dominik Hasek and the Czechs in Nagano.

7. What player ripped off a fan's shoe and beat him with it in a brawl with fans in New York?

From Quiz Boston Bruins

Answer: Mike Milbury

What a great fight - old time hockey. The match was on December 23, 1979. The end of the Bruins-Rangers game featured a brawl and, as the fighting subsided, a fan reached over the glass behind Boston's bench to steal Stan Jonathan's stick. When the fan resisted Jonathan's attempt to reclaim his stick, O'Reilly led the charge into the seats. Milbury, though, stole the show by clobbering one of the fans over the head with the fan's shoe.

8. The Boston Bruins played at the Boston Garden from 1928-1995. To which place did they move in 1995?

From Quiz A Boston Bruins Mixture

Answer: TD Garden

The Bruins moved from the Boston Garden to the TD Garden, going from a facility with 14,448 official seats (13,909 for most of their time there) to one with room for 17,565. The Bruins played at the Boston Arena (capacity 5,900) from 1924-1927. Bell Centre became the home of the Montreal Canadians in 1996. The Honda Center began hosting the Anaheim Ducks 1993.

9. Who started the 1972-73 season as coach?

From Quiz 1972-73 Boston Bruins

Answer: Tom Johnson

Johnson went 31 wins, 16losses, and 5 ties before being replaced as coach with Guidolin. Guidolin went 20 wins and 6 losses the rest of the season. Sinden coached the Bruins from 1966-1970. Bruins were cup winners in 1969-70. Don Cherry was coach from 1973-1979.

10. Who was the captain of the Boston Bruins from 1969-1972?

From Quiz The Big Bad Bruins 1969-1972

Answer: Johnny Bucyk

Johnny "Chief" Bucyk is one of the greatest players in Boston Bruins' history. He wore the number nine jersey with class and pride, playing left wing on a line with Fred Stanfield and John McKenzie. Bucyk scored 124 goals and had 154 assists from 1969 to 1972, including 51 goals during the 1970-71 season. He ended his NHL career with 556 regular season tallies. Ted Green and Don Awrey both played defense for the Big Bad Bruins.

11. Who was the first player to get a life long suspension?

From Quiz The Original Boston Bruins

Answer: William Coutu

William Coutu of the Boston Bruins was suspended for life because of after losing a game in the 1927 Stanley Cup playoffs, he brutally assaulted a referee.

12. When did Ray Bourque change his jersey number from 7 to 77?

From Quiz Hometown Bruins

Answer: December, 1987

One of Ray Borque's memorable moments in his career.

13. What hockey player is known as 'the chief'?

From Quiz Boston Bruins

Answer: John Bucyk & Bucyk & Johnny Bucyk

14. Their Stanley Cup win in 2011 was their _______ title.

From Quiz A Boston Bruins Mixture

Answer: 6th

The Bruins claimed the trophy first in 1928-29, defeating the New York Rangers. In 1938-39, they were victorious over the Toronto Maple Leafs. The Bruins bested the Detroit Redwings in 1940-41. They defeated the St. Louis Blues in 1969-70, and the New York Rangers in 1971-72. Their sixth Stanley Cup came in 2010-11 when they rolled over the Philadelphia Flyers.

15. Which Bruin led the team in goals with 55 in the 1972-73 season?

From Quiz 1972-73 Boston Bruins

Answer: Phil Esposito

Bucyk had 40 goals. Bobby Orr had 29 which led all NHL defencemen, and Rick Middleton didn`t begin his Bruin career until the 1976-77 season.

16. Who was the coach of the 1972 Stanley Cup champion Boston Bruins?

From Quiz The Big Bad Bruins 1969-1972

Answer: Tom Johnson

Tom Johnson, a Hall of Fame defenseman for Montreal, took over as coach of the Bruins during the 1970-71 season and led Boston to the Stanley Cup title in the 1971-72 campaign. Harry Sinden coached the Bruins to the 1970 Stanley Cup crown. Toe Blake was a legendary coach for the Montreal Canadiens from 1955 to 1968, and Billy Reay was behind the bench for the Chicago Black Hawks from 1964 to 1977.

17. Why did Ray Bourque change his jersey number from 7 to 77?

From Quiz Hometown Bruins

Answer: Respect for Phil Esposito's retiring number

Ray Bourque showed that he could be a respectful player by changing his number. This allowed Phil Esposito's number to be completely retired.

18. Who assisted on Bobby Orr's famous goal that claimed the cup for the Bruins in 1970?

From Quiz Bruins

Answer: Derek Sanderson & Sanderson & Saunderson & Derrek Sanderson & Derrek Saunderson

He did color commentary for the B's a few years back, not the most impartial hockey announcer out there.

19. What player won a game against the Buffalo Sabres with a slapshot that just missed the chin of a Sabre on his knees?

From Quiz Boston Bruins

Answer: Brad Park

And they won the game.

20. The Boston Bruins lost more Stanley Cup finals in the twentieth century than they won. How many times were they frustrated?

From Quiz A Boston Bruins Mixture

Answer: 12

Their fans suffered as the Bruins lost the finals twelve times: to Ottawa in 1926-27; to Montreal in 1929-30, 1945-46, 1952-53, 1956-57, 1957-58, 1976-77, and 1977-78; to Detroit in 1942-43; to Philadelphia in 1973-74; and to Edmonton in 1987-88 and 1989-90.

21. Who led the team in penalty minutes for the 1972-73 regular season?

From Quiz 1972-73 Boston Bruins

Answer: Carol Vadnais

Vadnais led Bruins with 127 penalty minutes. Wayne Cashman had 100 penalty minutes, and Dallas Smith had 72. Stan Jonathan started his career in 1975-76, playing in one Bruins game before becoming an everyday player the next season.

22. Phil Esposito was the goal-scoring leader for the Boston Bruins between 1969 and 1972. Which uniform number did he wear?

From Quiz The Big Bad Bruins 1969-1972

Answer: 7

Phil Esposito was a scoring machine from 1969 to 1972, notching an amazing 185 goals and 199 assists for the Bruins. His number seven was officially retired in December 1987 during an emotional ceremony at Boston Garden. Ray Bourque, the Hall of Fame Bruin defenseman, agreed to give up his use of the number seven jersey and switched to number 77.

23. In what year was Bill Cowley inducted into the Hockey Hall of Fame?

From Quiz The Original Boston Bruins

Answer: 1968

Bill Cowley played on two Bruins Stanley Cup teams and won the Hart Trophy twice.

24. How many times did the Bruins win the Stanley Cup Finals in the 20th century?

From Quiz Hometown Bruins

Answer: 5

They had appeared 17 times in the 20th century, but had only won the Finals 5 times.

25. Who scored the 1st Bruins hat trick in Montreal since 1959 on Dec 4, 1982?

From Quiz Bruins

Answer: Barry Pederson

Barry Pederson lit it up for the B's. He was also part of one of the biggest trades in Bruins history. He was dealt to Vancouver for Cam Neely and a pick that turned out to be Glen Wesley. Not a bad deal!

26. In game 5 of the Montreal series in 1988, Cam Neely had two goals, and so did someone else. Who was it?

From Quiz Boston Bruins

Answer: Steve Kasper & steve kasper & Kasper

27. The Boston Bruins were the first NHL team to break the color barrier by skating a black player. Who was he?

From Quiz A Boston Bruins Mixture

Answer: Willie O'Ree

On January 18, 1958, Willie O'Ree took the ice for the Boston Bruins against the Montreal Canadians. Although his NHL career was brief (he played in two games for the Bruins in 1957-58 and 43 in 1960-61), O'Ree played some 22 seasons of pro hockey from 1957-1979, mostly in the Western Hockey League. He played with 95% loss of sight in his right eye, something he kept hidden.

28. How many goalies did the Bruins use in 1972-73?

From Quiz 1972-73 Boston Bruins

Answer: 4

Ed Johnston played the bulk of games with 42. Ross Brooks played in 16 games, John Adams in 14 games, and Jacques Plante was in 8 games.

29. Gerry Cheevers was the starting goalie for the Boston Bruins between 1969 and 1972. Who shared goalkeeping duties with Cheevers for the Big Bad Bruins?

From Quiz The Big Bad Bruins 1969-1972

Answer: Eddie Johnston

Gerry Cheevers and Eddie Johnston provided the Bruins with solid goalkeeping from 1969 to 1972. Cheevers played in 122 games, winning 78 and losing only 21; Johnston appeared in 113 contests, winning 73 games and losing just 23. Cheevers became famous for his goalie mask, which he marked up with stitches. Crozier was a goalie for Detroit, and Villemure played for the New York Rangers. Gilles Gilbert became the Bruins' goalie in 1973.

30. What was Cecil Thompson's nickname?

From Quiz The Original Boston Bruins

Answer: Tiny

Cecil "Tiny" Thompson was the Bruins star goalie from 1929-1938.

This is category 1436
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.