FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Boston Celtics Quizzes, Trivia and Puzzles
 Boston Celtics Quizzes, Trivia

Boston Celtics Trivia

Boston Celtics Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Teams

Fun Trivia
11 Boston Celtics quizzes and 120 Boston Celtics trivia questions.
1.
  Team History: Boston Celtics    
Multiple Choice
 20 Qns
The Boston Celtics are one of the most famous and successful sports teams on the planet. How much do you know about them?
Tough, 20 Qns, TheOracler, Aug 06 19
Tough
TheOracler
Aug 06 19
328 plays
2.
  10 Questions about Boston Celtics    
Multiple Choice
 10 Qns
Founded in 1946, the Boston Celtics have been a successful franchise in the National Basketball Association (NBA) for more than 60 years. How much do you know about this legendary team?
Average, 10 Qns, lowtechmaster, Oct 26 15
Average
lowtechmaster
588 plays
3.
  Boston Celtics Franchise History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the history of the Boston Celtics.
Tough, 10 Qns, ThurstAsh, Jan 16 17
Tough
ThurstAsh
785 plays
4.
  Celtics 1980s Playoffs   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Questions related to the Boston Celtics playoff runs during the 1980s.
Difficult, 10 Qns, Birdman33, Jul 25 04
Difficult
Birdman33
2017 plays
5.
  Take this Boston Celtics Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
There are 10 questions in this Celtic quiz.
Average, 10 Qns, cull57, Mar 09 06
Average
cull57
3382 plays
6.
  Average Boston Celtics Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz contains various questions about the Boston Celtics.
Average, 10 Qns, PaulPierce34G, Jul 06 19
Average
PaulPierce34G
Jul 06 19
195 plays
7.
  Celtic Fanatics    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a must do for Celtic fanatics.
Average, 5 Qns, THE_NATURAL, Nov 10 02
Average
THE_NATURAL
2270 plays
8.
  Boston Celtics History    
Multiple Choice
 20 Qns
The Boston Celtics are undoubtedly one of the giants of American sports, and the most successful franchise in basketball history. Are you ready to test your knowledge of the Leprechaun?
Impossible, 20 Qns, Fabio64, Apr 21 08
Impossible
Fabio64
2713 plays
9.
  Celtics Championship Season: 2007-08    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the historic 2007-08 Boston Celtics championship season.
Difficult, 10 Qns, nellie231, May 23 09
Difficult
nellie231
1065 plays
10.
  Boston Celtics 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the Boston Celtics players in the 2003-04 season.
Average, 10 Qns, Uldude02, May 16 04
Average
Uldude02
1238 plays
trivia question Quick Question
Most points as a member of the Celtics -- Bob Cousy retired in 1963 with 16,995 points scored as a Celtic. Who broke this record?

From Quiz "Boston Celtics "




11.
  Boston Celtics 2002-03    
Multiple Choice
 5 Qns
A fairly easy test for Celtic fans.
Difficult, 5 Qns, je55efleming, May 25 09
Difficult
je55efleming
937 plays
Related Topics
  Boston Red Sox [Sports] (74 quizzes)

  New England Patriots [Sports] (18 quizzes)

  Boston [Music] (5 quizzes)

  Boston [Geography] (3 quizzes)

  Boston Bruins [Sports] (13 quizzes)

  Boston Public [Television] (15 quizzes)

  Boston Tea Party [History] (3 quizzes)


Boston Celtics Trivia Questions

1. Whom did the Boston Celtics select with the tenth overall pick in the 1998 NBA Draft?

From Quiz
Boston Celtics

Answer: Paul Pierce

Pierce was selected out of the University of Kansas. He would spend 15 (1998 to 2013) of his 19 NBA seasons (1998-2013) playing for Boston, winning an NBA championship in 2008.

2. In what year were the Boston Celtics formed?

From Quiz Team History: Boston Celtics

Answer: 1946

The team was formed on 6 June 1946 by Walter A. Brown, who was president of the Boston Garden-Arena Corporation at the time. The team was originally part of the Basketball Association of America (BAA), but when the BAA merged with the National Basketball League in 1949, the Celtics joined the National Basketball Association.

3. Who was the first Celtic player inducted into the NBA Naismith Memorial Hall of Fame?

From Quiz Boston Celtics

Answer: "Easy" Ed Macauley

Charles Edward "Easy Ed" Macauley played with the St. Louis Bombers (1949-1950), the Boston Celtics (1950-1956), and the St. Louis Hawks (1956-1959). After a career in which he played in the first seven NBA All-Star Games (named MVP in the first), and scored 11,234 points in ten NBA seasons, he was inducted into the Hall of Fame in 1960, at the age of 32. The Celtics traded him and Cliff Hagen to St. Louis and ended up with Bill Russell in return. As players, Bob Cousy entered in 1971 and Bill Russell in 1975. John "Honey" Russell (Celtics coach from 1946-1948) was inducted in 1964 for his playing in the pre-NBA era.

4. The Celtics were the first NBA franchise to draft an African-American player. What was the name of the player?

From Quiz Boston Celtics Franchise History

Answer: Chuck Cooper

Chuck Harrison Cooper was born on September 29, 1926. Chuck was not the first African-American to play in an NBA game. Early Lloyd was the first, as his team started four days before the Celtics. Chuck went on to play four seasons with the Celtics and he was then traded to the Milwaukee Hawks. Chuck ended his playing career with the Ft. Wayne Pistons. Chuck passed away on February 5, 1984.

5. Which Celtic is in the top 5 of almost every Boston statistic of all Celtics in the 20th century?

From Quiz Celtic Fanatics

Answer: Larry Bird

Bird has tremendous numbers with the Celtics. He has played in 897 games in 13 seasons, 17,334 field goal attempts, 4,471 free throw attempts, 5,695 assists, and 21,791 points. He retired after the 1991-1992 season.

6. How many times did the Celtics reach the NBA finals in the 80s?

From Quiz Celtics 1980s Playoffs

Answer: 5

They reached the finals in: 1981, 1984-1987 winning it in '81, '84, and '86.

7. How many NBA Championships did the Celts win in the 1980s?

From Quiz Boston Celtics

Answer: 3

1981 - 1984 - 1986

8. Ok, let's begin with a difficult one: how many five foot square panels composed the parquet of the Boston Garden?

From Quiz Boston Celtics History

Answer: 264

The 264 Red Oak wood panels were bought for {$11,000} in 1946.

9. Whose jersey number 15 was retired by the Boston Celtics?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Tommy Heinsohn

Tommy Heinsohn, who spent nine seasons at Boston (1956-1966), was the final Boston Celtic to ever don the number 15. His number was retired in October 1966.

10. In 1950, the Celtics became the first NBA team to draft a black player. Who was it?

From Quiz Team History: Boston Celtics

Answer: Chuck Cooper

Cooper was taken with the 14th overall pick by the Celtics in the 1950 NBA Draft. He spent four years with the team before signing for the Milwaukee/St. Louis Hawks. He left the NBA in 1956 after a spell with the Fort Wayne Pistons. Alongside Cooper, Clifton and Lloyd were the other black players who were drafted in 1950, with Clifton signing for the New York Knicks and Lloyd agreeing a deal with the Washington Capitols. Russell was also drafted by the Celtics, going second overall in the 1956 NBA Draft.

11. In the 20th century, the Boston Celtics, formed in 1946, won an amazing 16 NBA Championships. In which year did they win their first?

From Quiz Boston Celtics

Answer: 1957

In 1957, the Celtics defeated the St. Louis Hawks four games to three for their first championship. In the 20th century, they also won in 1959-60-61-62-63-64-65-66, 1968-69, 1974, 1976, 1981, 1984 and 1986.

12. How many consecutive NBA Championships did the Boston Celtics win, starting in 1959?

From Quiz Boston Celtics Franchise History

Answer: 8

Starting with the 1959 NBA Championship, the Celtics won until the 1966-67 NBA season. Red Auerbach coached the Celtics every year when they won the eight consecutive NBA Championships. The Celtics didn't make it to the 1967 NBA Championship. The next season, the Boston Celtics would return to the NBA Finals and win the 1968 NBA Championship. They would also win again the next season. Bill Russell coached the Boston Celtics when they won the 1968 and 1969 NBA Championships.

13. What Celtic was named Rookie of the Year in 1980?

From Quiz Celtic Fanatics

Answer: Larry Bird

Larry Bird was the man in 1980. He was also named to the All-Rookie team along with the All-NBA first team.

14. Which team swept Boston out of the 1983 playoffs?

From Quiz Celtics 1980s Playoffs

Answer: Milwaukee

They got their revenge in 1986 by returning the favor to the Bucks.

15. What star player joined the Celts for their 1986 championship run?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Bill Walton

---- Big Red

16. And how many bolts held in place the panels?

From Quiz Boston Celtics History

Answer: 988

Their number was the top issue in an episode of the TV show 'Cheers'.

17. Which former Celtic went by the following moniker: "The Chief"?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Robert Parish

Robert Parish won four NBA championships over the course of his 21-year NBA career (1976-1997). He would win three titles with the Boston Celtics (1981, 1984, and 1986), and one with the Chicago Bulls (1997).

18. The Celtics turned into the NBA's best team under the guidance of head coach Red Auerbach. How many seasons did it take Auerbach to lead the franchise to its first NBA Finals appearance?

From Quiz Team History: Boston Celtics

Answer: 7

The Celtics were a struggling franchise, posting a 22-46 record in the season that preceded Auerbach's arrival. The Celtics improved almost immediately, posting a 39-30 record in the 1950-51 season. Despite making the playoffs in each of Auerbach's first six seasons, the team posted a poor 10-17 playoff record in these games. The franchise qualified for its first NBA Finals in 1957, defeating the St. Louis Hawks in seven games to win its first NBA title, kicking off a dynasty in the process.

19. In 1950, the Boston Celtics were the first NBA team to draft an African-American. Whom did they draft?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Charles "Chuck" Cooper

Charles Henry "Chuck" Cooper, who played his college ball at West Virginia State (1944-45) and, after his World War II service in the US Navy, Duquesne (1946-50). He was selected by the Celtics in Round Two, the 14th overall pick.He played for the Celtics from 1950-1954, and then for the Milwaukee/St. Louis Hawks from 1954-56. He was inducted into the NBA Hall of Fame in 1977 as a contributor. Earl Lloyd was the second African-American to be drafted in 1950 (Round Nine, the 100th overall pick. On October 31, 1950, he became the first African-American to play in an NBA game. From 1950-1960, he played for the Washington Capitols (1950-51), the Syracuse Nationals (1952-1958) who won an NBA championship in 1955), and the Detroit Pistons (1958-1960), whom he later coached in 1971-72. He entered the NBA Hall of Fame in 2003 as a contributor. Nathaniel "Sweetwater" Clifton was the third African-American to be drafted in 1950. After playing with the Harlem Globetrotters (1947-59), he was taken by the New York Knicks (1950-56), and then played for the Detroit Pistons (1956-57). He was inducted into the Naismith Memorial Hall of Fame as a player in 2014.

20. In the 1973 season, the Boston Celtics had a record of 68-14. The Celtics made it to the Eastern Conference Finals and played the New York Knicks. What was the record of the series?

From Quiz Boston Celtics Franchise History

Answer: 4-3 Knicks

The Celtics lost the seventh game. The New York Knicks went on to win the 1973 NBA Championship in five games. They played the Los Angeles Lakers. That year, Dave Cowens a Boston Celtic won MVP. Tom Heinsohn, the Celtics coach in the 1972-1973 season, won the Coach of the Year Award.

21. What was Tommy Heinson's nickname?

From Quiz Celtic Fanatics

Answer: Tommy gun

He got this nickname because he took a lot of awkard shots.

22. Who said of the Celtics, 'I could get four guys off the streets of Petersburg (Va., his hometown) and beat them. To my standpoint, they just aren't that good' during the 1981 NBA finals?

From Quiz Celtics 1980s Playoffs

Answer: Moses Malone

That remark came after the Celtics lost Game 4, 91-86 tying the series at two games apiece. The Celtics proceeded to crush the Rockets in Game 5, 109-80 and wrapped it up by winning Game 6 in Houston.

23. What college did Larry Bird come out of?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Indiana State

Lost to Magic's Michigan St in the NCAA finals.

24. Which team was the first 'victim' of the Celtics in the Boston Garden?

From Quiz Boston Celtics History

Answer: Toronto Huskies

On November 16, 1946 the Celtics defeated the Huskies 53-49.

25. Which former Celtics head coach was nicknamed "Doggie"?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Alvin Julian

Alvin Julian served as head coach of the Boston Celtics from 1948-1950.

26. Who was the only head coach to defeat Auerbach's Celtics in an NBA Finals series?

From Quiz Team History: Boston Celtics

Answer: Alex Hannum

Hannum came face to face with Auerbach in three NBA Finals series. His St. Louis Hawks lost the 1957 NBA Finals but would defeat the Celtics in the 1958 rematch. Hannum's 1964 San Francisco Warriors also lost to Auerbach's Celtics in the Finals. Kundla won five NBA Championships with the Minneapolis Lakers but his team was swept by the Celtics in the 1959 NBA Finals. Kundla's successor Schaus lost the 1962, 1963, 1965 and 1966 NBA Finals to the Celtics. Eckman never faced Auerbach in the NBA Finals but he did win the 1955 and 1956 championships with the Fort Wayne Pistons before the Boston dynasty began.

27. In the 20th century, the Boston Celtics had three persons inducted into the Naismith Memorial Hall Of Fame as coaches. Who was *not* one of them?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Bill Russell

Russell was player/coach for the Celtics from 1966-1969, winning NBA titles in 1968 and 1969. He is in the NBA Hall of Fame as a player, not as a coach. Julian was inducted as a coach in 1967, Auerbach in 1968, and Thompson in 1998-99.

28. In the first round of the 1978 NBA Draft, the Celtics had two picks. Who did they draft with those picks?

From Quiz Boston Celtics Franchise History

Answer: Larry Bird & Freeman Williams

The Boston Celtics had the sixth and eighth picks of the 1978 NBA Draft. With the six pick they drafted Larry Bird out of Indiana State. Larry wasn't through with college at the time. He didn't join the Celtics on the court until the 1979-80 season. Now there is a rule that makes teams choose players that are through with their college careers. With the eighth pick, the Celtics selected Freeman Williams from Portland State. Freeman wouldn't ever suit up as a Celtic, for he would be traded to the then San Diego Clippers.

29. In the 1987 playoffs, Boston won 2 consecutive seven game series to reach the Finals. Which teams did they defeat?

From Quiz Celtics 1980s Playoffs

Answer: Milwaukee, Detroit

Boston lost in the NBA Finals to the Los Angeles Lakers, 4-2.

30. What player did the Celtics trade to get Dennis Johnson?

From Quiz Boston Celtics

Answer: Rick Robey

NBA robbery at its highest level!

This is category 2837
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.