FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Celtics 1980s Playoffs
Quiz about Celtics 1980s Playoffs

Celtics 1980s Playoffs Trivia Quiz


Questions related to the Boston Celtics playoff runs during the 1980s.

A multiple-choice quiz by Birdman33. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Teams
  8. »
  9. Boston Celtics

Author
Birdman33
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,912
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2022
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (10/10), Guest 209 (2/10), Guest 174 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many times did the Celtics reach the NBA finals in the 80s? Hint


Question 2 of 10
2. Which team swept Boston out of the 1983 playoffs? Hint


Question 3 of 10
3. Who said of the Celtics, 'I could get four guys off the streets of Petersburg (Va., his hometown) and beat them. To my standpoint, they just aren't that good' during the 1981 NBA finals? Hint


Question 4 of 10
4. In the 1987 playoffs, Boston won 2 consecutive seven game series to reach the Finals. Which teams did they defeat? Hint


Question 5 of 10
5. In Game 2 of the 1984 Finals against Los Angeles, Gerald Henderson stole a pass and converted a layup that sent the game into overtime, a game the Celtics would eventually win. Who threw that ill-fated pass? Hint


Question 6 of 10
6. In the first round of the 1986 playoffs, Michael Jordan of the Chicago Bulls, scored 49 points in Game 1 and a record 63 in Game 2. A reporter said that at that pace he would score 77 in Game 3. What did Larry Bird say he would do if Jordan did indeed score 77 points?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. What was the only year in the 1980s that Boston failed to reach the 2nd round of the playoffs? Hint


Question 8 of 10
8. From 1984 to 1987, Boston represented the Eastern Conference in the NBA Finals. Who finally broke their hold and played in the NBA Finals from the East in 1988? Hint


Question 9 of 10
9. By how many points did Boston beat Los Angeles in Game 1 of the 1985 Finals, nicknamed the Memorial Day Massacre? Hint


Question 10 of 10
10. In the 1988 playoffs, Larry Bird and Dominique Wilkins, of the Atlanta Hawks, staged a magnificent duel in the 7th game of their playoff series. How many total points did the pair score? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : Guest 66: 10/10
May 21 2024 : Guest 209: 2/10
May 21 2024 : Guest 174: 4/10
May 20 2024 : Guest 179: 5/10
May 12 2024 : Guest 104: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many times did the Celtics reach the NBA finals in the 80s?

Answer: 5

They reached the finals in: 1981, 1984-1987 winning it in '81, '84, and '86.
2. Which team swept Boston out of the 1983 playoffs?

Answer: Milwaukee

They got their revenge in 1986 by returning the favor to the Bucks.
3. Who said of the Celtics, 'I could get four guys off the streets of Petersburg (Va., his hometown) and beat them. To my standpoint, they just aren't that good' during the 1981 NBA finals?

Answer: Moses Malone

That remark came after the Celtics lost Game 4, 91-86 tying the series at two games apiece. The Celtics proceeded to crush the Rockets in Game 5, 109-80 and wrapped it up by winning Game 6 in Houston.
4. In the 1987 playoffs, Boston won 2 consecutive seven game series to reach the Finals. Which teams did they defeat?

Answer: Milwaukee, Detroit

Boston lost in the NBA Finals to the Los Angeles Lakers, 4-2.
5. In Game 2 of the 1984 Finals against Los Angeles, Gerald Henderson stole a pass and converted a layup that sent the game into overtime, a game the Celtics would eventually win. Who threw that ill-fated pass?

Answer: James Worthy

Game 4 also went into overtime and was sealed in the final seconds on a steal and dunk by Boston's M.L. Carr. Boston eventually won the championship in seven games.
6. In the first round of the 1986 playoffs, Michael Jordan of the Chicago Bulls, scored 49 points in Game 1 and a record 63 in Game 2. A reporter said that at that pace he would score 77 in Game 3. What did Larry Bird say he would do if Jordan did indeed score 77 points?

Answer: Retire

Jordan was 'held' to 19 points in Game 3 as Boston swept the Bulls.
7. What was the only year in the 1980s that Boston failed to reach the 2nd round of the playoffs?

Answer: 1989

The were swept 3-0 in the first round by the eventual champions, the Detroit Pistons.
8. From 1984 to 1987, Boston represented the Eastern Conference in the NBA Finals. Who finally broke their hold and played in the NBA Finals from the East in 1988?

Answer: Detroit

The Pistons lost to the Lakers in a very entertaining 7 game series. Detroit would come back to sweep the Lakers the next year.
9. By how many points did Boston beat Los Angeles in Game 1 of the 1985 Finals, nicknamed the Memorial Day Massacre?

Answer: 34

Boston won 148-114 but lost 4 of the next 5 games to lose the championship to LA.
10. In the 1988 playoffs, Larry Bird and Dominique Wilkins, of the Atlanta Hawks, staged a magnificent duel in the 7th game of their playoff series. How many total points did the pair score?

Answer: 81

Dominique had 47 while Bird scored 34 (20 of them in the 4th quarter), to lead the Celtics to a 118-116 victory.
Source: Author Birdman33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Boston Celtics Average
2. Boston Celtics History Impossible
3. Celtic Fanatics Average
4. Boston Celtics 2003-04 Average
5. Celtics Championship Season: 2007-08 Difficult
6. Boston Celtics 2002-03 Difficult
7. Boston Celtics Franchise History Tough
8. Boston Celtics Average
9. Team History: Boston Celtics Tough
10. Boston Celtics Average
11. Teams In The NBA Average
12. Team Nicknames Very Easy

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us