FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Boston Celtics History
Quiz about Boston Celtics History

Boston Celtics History Trivia Quiz


The Boston Celtics are undoubtedly one of the giants of American sports, and the most successful franchise in basketball history. Are you ready to test your knowledge of the Leprechaun?

A multiple-choice quiz by Fabio64. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Teams
  8. »
  9. Boston Celtics

Author
Fabio64
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,917
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Impossible
Avg Score
6 / 20
Plays
2714
- -
Question 1 of 20
1. Ok, let's begin with a difficult one: how many five foot square panels composed the parquet of the Boston Garden? Hint


Question 2 of 20
2. And how many bolts held in place the panels? Hint


Question 3 of 20
3. Which team was the first 'victim' of the Celtics in the Boston Garden? Hint


Question 4 of 20
4. Whose inbound pass was deflected by Havlicek on April 5, 1965 playoff game against Philadelphia prompting Johnny Most's famous shout 'Havlicek stole the ball'? Hint


Question 5 of 20
5. In a preseason game between Celtics and Sixers in 1983, a fight broke out. Red Auerbach came out of the stands and challenged a Philadelphia Sixer. Who was that player?

Answer: (Two Words)
Question 6 of 20
6. When Bill Russell arrived in December 1956, the Celtics were on a 16 won-8 lost roll. Who was the starting center during that 24 games stint? Hint


Question 7 of 20
7. During the 1965 playoffs, Auerbach carried a medal throughout the playoffs insisting that it was a lucky amulet. Who was the Saint featured on it? Hint


Question 8 of 20
8. On February 13, 1966 a referee assessed a technical foul to Red Auerbach the same night the Celtics were celebrating 'Red Auerbach night'. Who was that ref? Hint


Question 9 of 20
9. In 1985, in a ten days span the Celtics record for most points in one game was beaten twice. In which month did it happen? Hint


Question 10 of 20
10. In Game 1 of the 1985 Finals a Celtic launched eleven shots and nailed them all (four of them were three-pointers). Can you name that player?

Answer: (Two Words)
Question 11 of 20
11. In 1985, during the Eastern Conference series against the Sixers, the Celtics were leadin 3 games to 1. A fan in the stands told Bird: 'See you next Friday' (for game 6 back in Philly). What did Bird shot back? Hint


Question 12 of 20
12. On February 24, 1971, in the middle of a charity free throw contest involving sportwriters prior to a Celtic-Laker game, Auerbach decided to test his precision and tried thirty shots. How many did he swish? Hint


Question 13 of 20
13. What Celtic great had stuttering problems before games? Hint


Question 14 of 20
14. Who was the first Celtic to reach the 'plateau' of a thousand or more points scored in a season?

Answer: (Two Words)
Question 15 of 20
15. Who holds the record for most rebounds hauled in the Boston Garden? Hint


Question 16 of 20
16. What was John Havlicek's nickname?

Answer: (One Word)
Question 17 of 20
17. In the '70, Red Auerbach starred in a series of TV shows entitled 'Red on Roundball'. How many 210 seconds episodes were taped and aired? Hint


Question 18 of 20
18. What was, according to Bill Sharman, the key to Red Auerbach's success in the league? Hint


Question 19 of 20
19. In Game 5 of 1987 Eastern Finals, Robert Parish was bearing constant elbowing by Bill Laimbeer. When he decided to retaliate, how many punches did he land on Laimbeer's face? Hint


Question 20 of 20
20. Who was the Celtic traded to Detroit in exchange of M.L. Carr and two draft picks?

Answer: (Two Words or just surname)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ok, let's begin with a difficult one: how many five foot square panels composed the parquet of the Boston Garden?

Answer: 264

The 264 Red Oak wood panels were bought for {$11,000} in 1946.
2. And how many bolts held in place the panels?

Answer: 988

Their number was the top issue in an episode of the TV show 'Cheers'.
3. Which team was the first 'victim' of the Celtics in the Boston Garden?

Answer: Toronto Huskies

On November 16, 1946 the Celtics defeated the Huskies 53-49.
4. Whose inbound pass was deflected by Havlicek on April 5, 1965 playoff game against Philadelphia prompting Johnny Most's famous shout 'Havlicek stole the ball'?

Answer: Hal Greer

Bill Russell lost the possession hitting with his inbound pass a wire supporting the basket, and the ball went to the Sixers.
5. In a preseason game between Celtics and Sixers in 1983, a fight broke out. Red Auerbach came out of the stands and challenged a Philadelphia Sixer. Who was that player?

Answer: Moses Malone

He shouted 'Hit me! Hit me! You, big son of a --' to Malone, but luckily the 6-10 center didn't accomplish.
6. When Bill Russell arrived in December 1956, the Celtics were on a 16 won-8 lost roll. Who was the starting center during that 24 games stint?

Answer: Jim Loscutoff

'Jungle' Jim was a fearless defender and a solid rebounder, and his contributions gave him a place amongst the Boston greats.
7. During the 1965 playoffs, Auerbach carried a medal throughout the playoffs insisting that it was a lucky amulet. Who was the Saint featured on it?

Answer: St.Christopher

After the title, he handed it back to the woman that had lent him that medal: his wife Dorothy.
8. On February 13, 1966 a referee assessed a technical foul to Red Auerbach the same night the Celtics were celebrating 'Red Auerbach night'. Who was that ref?

Answer: John Vanak

What was worse, the Lakers out-gunned the Celtics 120-110.
9. In 1985, in a ten days span the Celtics record for most points in one game was beaten twice. In which month did it happen?

Answer: March

On March 3 Kevin McHale scored 56 against the Detroit Pistons, and exactly ten days later Larry Bird poured in 60 points against the Atlanta Hawks.
10. In Game 1 of the 1985 Finals a Celtic launched eleven shots and nailed them all (four of them were three-pointers). Can you name that player?

Answer: Scott Wedman

The Celtics trounced the Lakers 148-114, but weren't unable to win the title.
11. In 1985, during the Eastern Conference series against the Sixers, the Celtics were leadin 3 games to 1. A fan in the stands told Bird: 'See you next Friday' (for game 6 back in Philly). What did Bird shot back?

Answer: You have a better chance of seeing God.

In game 5 at the Garden with the Celtics leading 102-100 and 4 seconds to go, Bird stole the decisive ball to clinch the series.
12. On February 24, 1971, in the middle of a charity free throw contest involving sportwriters prior to a Celtic-Laker game, Auerbach decided to test his precision and tried thirty shots. How many did he swish?

Answer: 28

He was 53 years old, but canned 23 straight.
13. What Celtic great had stuttering problems before games?

Answer: Frank Ramsey

Auerbach used to laugh at Ramsey when he began to stutter.
14. Who was the first Celtic to reach the 'plateau' of a thousand or more points scored in a season?

Answer: Ed Macauley

He scored 1384 points in the 1950-'51 season, and that same year Bob Cousy added 1078.
15. Who holds the record for most rebounds hauled in the Boston Garden?

Answer: Bill Russell

This was an easy one. On February 5, 1960 Russell had a 51 rebounds night facing the Syracuse Nationals.
16. What was John Havlicek's nickname?

Answer: Hondo

Son of Czechoslovakian immigrants, Havlicek was born in Martins Ferry, Ohio.
17. In the '70, Red Auerbach starred in a series of TV shows entitled 'Red on Roundball'. How many 210 seconds episodes were taped and aired?

Answer: 28

The players who followed his instructions (among them Maravich, Collins and Tomjanovich) in the series were paid $300 per episode.
18. What was, according to Bill Sharman, the key to Red Auerbach's success in the league?

Answer: Training Camp

Most of the time the Celtics were in better shape than the rest of the teams.
19. In Game 5 of 1987 Eastern Finals, Robert Parish was bearing constant elbowing by Bill Laimbeer. When he decided to retaliate, how many punches did he land on Laimbeer's face?

Answer: 3

Amazingly, the referees didn't see him punching Laimbeer, but the League later suspended him for one game.
20. Who was the Celtic traded to Detroit in exchange of M.L. Carr and two draft picks?

Answer: Robert McAdoo

Auerbach considered McAdoo a selfish player, and was glad to ship him away.
Source: Author Fabio64

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us