FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Sheffield Wednesday Quizzes, Trivia and Puzzles
Sheffield Wednesday Quizzes, Trivia

Sheffield Wednesday Trivia

Sheffield Wednesday Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
www.swfc.co.uk
4 Sheffield Wednesday quizzes and 50 Sheffield Wednesday trivia questions.
1.
  Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91    
Multiple Choice
 10 Qns
Inspired by Alex Miller's book "91", and Sheffield Wednesday's relegation to League 1 in the 20-21 season, I decided to write a quiz about one of Wednesday's better seasons, which included a League Cup triumph against Manchester United.
Average, 10 Qns, Kankurette, Oct 29 21
Average
Kankurette gold member
Oct 29 21
91 plays
2.
  Sheffield Wednesday FC History    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the history of Sheffield Wednesday football club. Good luck!
Tough, 10 Qns, silverginger, Aug 09 05
Tough
silverginger gold member
327 plays
3.
  Wednesday Owls History    
Multiple Choice
 20 Qns
Here is a quiz about my team, Sheffield Wednesday FC.
Average, 20 Qns, wolfio, Oct 25 03
Average
wolfio
458 plays
4.
  Life and Times of Hillsborough    
Multiple Choice
 10 Qns
Sheffield Wednesday home ground, Hillsborough has been a national institution since it's opening in 1899. How much do you know about the famous old ground?
Difficult, 10 Qns, waddleisgod, Nov 10 09
Difficult
waddleisgod
231 plays
trivia question Quick Question
When was the club formed?

From Quiz "Wednesday Owls History"





Sheffield Wednesday Trivia Questions

1. 'Hillsborough' was first opened on the 2nd of September 1899. Who was Sheffield Wednesday's opponents on this opening Hillsborough day?

From Quiz
Life and Times of Hillsborough

Answer: Chesterfield

Sheffield Wednesday won the game 5-1, with 68,549 fans flocking into the new ground. The result sent Wednesday top of the old English Division Two, but Chesterfield got revenge later in the season beating Wednesday 1-0 at Saltergate.

2. In which year were the club formed?

From Quiz Sheffield Wednesday FC History

Answer: 1867

The club were known as 'The Wednesday' from its inception up until 1929. Their first season in the Football League wasn't a good one as they finished 12th out of 16 clubs in Division One.

3. When was the club formed?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: 1867

Wednesday are the 5th oldest club in the football league, behind Notts County (1862), Stoke City (1863, Notts Forest (1865), and Chesterfield (1866).

4. Who was Sheffield Wednesday's overall top goalscorer in the 1990-91 season, with 32 goals in total?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: David Hirst

In fact, David Hirst was Wednesday's top goalscorer from 1988 to 1992 -- four seasons in a row! He would also the team's top scorer in the 1995-96 season, under David Pleat. Throughout his career, Hirst was plagued by injuries and was eventually forced to retire in 1999 at the age of 32. The season before, he had replaced Kevin Pressman in goal against Manchester City (and even made a save), after Pressman injured his anterior cruciate ligament and spent several months in recovery. Despite interest from Manchester United, to the point where Wednesday's manager would later ignore calls from Alex Ferguson, he ended up staying at Wednesday until 1997. One of Hirst's seasonal highlights was putting four goals past Hull City; the last Wednesday player to score four goals in one game was Derek Dooley in 1952.

5. The last England Under 21 fixture to be held at Hillsborough was a 4-1 victory over Poland Under 21s. In which year was this fixture played out?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: 2005

The game played on Tuesday 11 October 2005, saw goals from England's Carlton Cole, Jerome Thomas, and a brace from defender Steven Taylor as England registered their sixth victory of the qualifying campaign. Marcin Kikut scored Poland's sole reply.

6. Where did the club first play their home games?

From Quiz Sheffield Wednesday FC History

Answer: Highfield

Wednesday played at Highfield between 1867-68, Myrtle Road until 1877, Sheaf House between 1877-87, and Olive Grove until 1898 when they moved into Hillsborough.

7. What was Wednesday's first post World War II trophy?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: Division 2 Championship

1951-52 was the year. The second post WWII trophy didn't arrive until 1991.

8. Sheffield Wednesday won their first match of the 1990-91 season 2-0. Who were their opponents?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: Ipswich Town

After a pre-season period in Genoa, Wednesday started the season proper away to Ipswich Town, and got off to a decent start with. New signing Paul Williams opened the scoring for Wednesday 28 minutes in, and Peter Shirtliff added a second after heading in Nigel Worthington's corner. Danny Wilson also played an instrumental role in setting up both of Wednesday's goals. David Hirst could have made it three when Wednesday were awarded a penalty, but sadly missed it. Although Atkinson was impressed with his side's performance, he warned them that there would be far tougher opponents to face later in the season. On a lighter note, the night before, Swedish defender Roland Nilsson discovered the team hotel had a piano and got to show off his musical skills on it.)

9. The infamous 'Hillsborough Disaster' in April 1989 saw 96 fans killed at the FA Cup semi-final held at the famous old ground. Liverpool was one team contesting this fixture. Who was the other?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: Nottingham Forest

The disaster on the 15th of April 1989 is widely regarded as one of the biggest sporting disasters to have hit the United Kingdom. The game was abandoned six minutes into it, with the score at 0-0. The replay was played at Old Trafford on the 7th of May 1989, with Liverpool beating Nottingham Forest 3-1.

10. Who was the club's first manager in their history?

From Quiz Sheffield Wednesday FC History

Answer: Arthur Dickinson

Dickinson was Wednesday's manager between 1891-1920. Brown had a spell between 1920-23, with Walker taking the chair between 1933-37. McMullan was the manager between 1937-42. Other Sheffield Wednesday manager over the years have included Ron Atkinson, Howard Wilkinson, Danny Wilson, and Trevor Francis.

11. Which player scored the first home goal, of the 2003-04 division two campaign?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: Shefki Kuqi

It was in a 2-2 draw with Oldham Athletic.

12. Which legendary defender, who was the first black player to earn a senior England cap, joined Wednesday on a free transfer from Manchester United in 1991?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: Viv Anderson

The great Viv Anderson was Alex Ferguson's first signing when he took over as Manchester United manager, and had previously played alongside Wednesday's senior goalie Chris Turner there. Atkinson expressed an interest in him when looking for cover at right-back, due to Roland Nilsson's cruciate injury, and centre-half. Anderson's experience - he was 34 at the time - also made him a desirable target. Unfortunately, United turning out to be Wednesday's opponents in the League Cup final meant that Anderson was cup-tied and thus unable to play, but for Atkinson, this was a small price to pay. Wednesday also managed to wangle a free transfer out of United by stating that they had to move players on first before they could pay a transfer fee. Anderson stated that he wanted to got Wednesday to prove a point, and that he had more of a chance getting in the first team there.

13. In 1963, the 'North Stand' at Hillsborough became only the second football stand in England to have a cantilever roof. The home of which English club was the first ever ground in England to have this type of roof?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: Scunthorpe United

Scunthorpe United's 'Show Ground' was the first, having their cantilever roof fitted in 1957, six years prior to that of the North Stand at Hillsborough. However, this cantilever stand at the Show Ground only covered ten metres, around the centre of the pitch, whereas the cantilever at Hillsborough covered the full length of the Hillsborough surface.

14. 1966 was a glorious year for English Football, but not for fans of Wednesday, after defeat to which club in the FA Cup Final?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: Everton

The match ended in a 3-2 defeat, after Wednesday had been 2-0 up early on.

15. Roger Spry was Sheffield Wednesday's fitness coach during the 1990-91 season. Which type of dance did he incorporate into training sessions, after a period working in Brazil?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: Capoeira

Spry was part of Atkinson's team along with reserves team manager Frank Barlow; assistant manager Richie Barker, who sadly died in 2020; and goalkeeping coach Alan Hodgkinson, one of the world's first goalkeeping coaches, who Kevin Pressman and Chris Turner both cited as a major influence in their careers, and who was mourned by goalies everywhere following his death in 2015. A martial arts enthusiast, Spry had worked in Portugal and Brazil for several years and while working in Brazil, had noticed that the Fluminense squad incorporated capoeira into their training routine. Although Wednesday players were bemused at first, they became accustomed to Spry's methods, and Spry credits the use of capoeira as helping reduce injuries. He also made use of dynamic training along with stretches, such as getting players to zigzag through a line of markers. (If any fans of Chelsea or Real Madrid are playing this quiz, you might be interested to know that during Spry's time at Portugal's Vítoria Setúbal, he mentored the goalkeeping coach's son, a young man by the name of Jose Mourinho.)

16. The record attendance at Hillsborough was recorded as 72,841 on the 17 February 1934. Who was Sheffield Wednesday's opponents on this day?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: Manchester City

This game was in the Fifth Round of the FA Cup, as a 2-2 draw was played out. The game went back to Maine Road for a replay, which Manchester City won 2-0.

17. Who scored his first hat-trick for Wednesday, when he scored 4 goals against Hull City in the 1990-91 season?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: David Hirst

Hirsty scored 4 in a 5-1 win, Paul Williams netting the other. Hirst went on to score 32 goals that season.

18. What items would Sheffield Wednesday fans often take with them to matches and throw around the stands during matches?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: Cuddly toys

No, I am not making this up. While Manchester City have inflatable bananas (a reference to a former City and Wednesday player, Imre Varadi, who was nicknamed 'Banana' by fans) and Chelsea have celery sticks (a reference to a VERY rude chant), Wednesday fans in the early '90s brought cuddly toys to matches. The fans would happily throw the toys around the stands, to the bemusement of opposition fans and goalkeepers and the odd linesman who got pelted with a toy. Away to West Bromwich Albion, there was a craze for Disney-related soft toys. Although balloons in team colours are a familiar sight at both Hillsborough and Bramall Lane, they are mainly associated with the Steel City Derby. Sadly, the practice of bringing cuddly toys into the ground has now been forbidden (which, given Wednesday's performances in the late 2010s and early 2020s, is just as well).

19. The last full England international to be held at Hillsborough was in 1962, for a Euro 1964 qualifier. Who was the opposition on this night?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: France

The game finished 1-1, Yves Goujon putting the French into a first half lead before Roland Flowers equalised. England eventually exited the competition less than a month later though, losing 5-2 in the Parc des Princes in Paris.

20. Why were Sheffield Wednesday given the monicker of 'Wednesday'?

From Quiz Sheffield Wednesday FC History

Answer: Players could only play on Wednesday

The original Wednesday players were made up of working class people. These players could only be released from their work places on a Wednesday to play their games.

21. Which former England star joined Wednesday for the 1992-93 season from French giants Marseille?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: Chris Waddle

Waddle went on to score a memorble 30 yard free kick in the FA Cup semi final of 1993, against city rivals Sheffield United and became a Wednesday legend.

22. How many members of the 1990-91 squad later went on to manage Sheffield Wednesday (one of them was Atkinson's successor)?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: 3

Those players being, in order: Trevor Francis, Danny Wilson and Chris Turner (an unusual route for a goalkeeper, as you're more likely to see a retired one as a goalkeeping coach than a manager!) Francis was one of the oldest squad members; the night before the final, he celebrated his 37th birthday, and his team mates played a prank on him with a telegram they claimed was from Giorgio Armani. While he enjoyed a relatively stable period in the '90s, Danny Wilson's fortunes were very, very different. It was he who managed Sheffield Wednesday when they went back down to the second tier, now named the Championship, and he also presided over a fractured squad. At one point, according to Kevin Pressman, he and Wilson nearly came to blows when he went to ask Wilson why he was left out of that day's team, and Wilson challenged him to a fight (Pressman did not take him up on his offer). Turner managed Wednesday from 2002 to 2004.

23. The last FA Cup semi-final fixture to be held at Hillsborough was a replay in April 1997. Which two teams were involved in this fixture?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: Middlesbrough and Chesterfield

After a 3-3 draw in the first match, favourites Middlesbrough wrapped up a comfortable 3-0 win in the replay, with goals from Beck, Ravanelli and Emerson.

24. Where did Sheffield Wednesday sign Jon-Paul McGovern from in 2004?

From Quiz Sheffield Wednesday FC History

Answer: Livingston

McGovern began his career in his native Scotland with Celtic in 2002. From there, he moved on to Sheffield United for a three-month loan spell, before Livingston had one season out of him. The midfielder signed for Wednesday in June, 2004.

25. What was the original name of the club?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: The Wednesday

The Wednesday were league champions in 1902-03 and 1903-04.

26. Which member of the squad did Atkinson leave out of the 1991 League Cup final team, to teach him a lesson about his bad attitude?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: Kevin Pressman

The 1990-91 season was a season of mixed fortunes for Pressman. During the pre-season in Genoa, he became a father for the first time, although he missed the birth as Atkinson had insisted he fly out to Italy with the team on pain of being left out (the baby, Tom, would later grow up to be a goalkeeping coach like his father). However, following a run of poor form, Pressman was dropped in favour of Chris Turner and spent much of the season in Frank Barlow's reserve squad. Pressman did not take this well and made a point of letting everyone know that he was angry about being dropped, and on the day of the final, Atkinson told Pressman exactly what he thought of his behaviour and warned him that he would not get back in the team until he improved his attitude. Pressman subsequently had to watch the final from the sidelines. Although Wednesday celebrated their victory, Pressman did not join in the celebrations and went off on his own. However, Atkinson's harsh words paid off; Pressman later got back in the team and went on to be one of Wednesday's longest-serving players, staying at the club until 2004, and credits Atkinson with turning his career around.

27. In which year was the 'Grandstand' (the 3,000 seated stand above the South Stand) built at Hillsborough?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: 1995

The Grandstand, or Family Stand as it was known, was part of Hillsborough's major redevelopment as England prepared to host the 1996 European Championships.

28. What is the nickname of Sheffield Wednesday?

From Quiz Wednesday Owls History

Answer: The Owls

29. Who scored the winning goal for Wednesday in the 1991 League Cup final against Manchester United?

From Quiz Glory Days: Sheffield Wednesday 1990-91

Answer: John Sheridan

Manchester United were the favourites to win; nobody could have expected that a lowly Second Division team would steal their thunder! The Manchester United squad included many big names: Lee Sharpe, Steve Bruce (who would manage Wednesday many years later), Denis Irwin, Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince and Gary Pallister. Their youth team also included a promising Welsh teenager called Ryan Giggs. Wednesday had previously faced Brentford, Swindon Town, Derby County (both of which required a replay), Coventry City and Chelsea, who they beat in both legs. John Sheridan, one of Wednesday's most prolific attackers (and party animals!) was the hero of the day when he scored in the 38th minute; Wednesday captain and man of the match Nigel Pearson said he would always remember the sound. Chris Turner also saved an attempt on goal from McClair, while a recovered Roland Nilsson pursued Sharpe all through the game. Carlton Palmer, who was unable to play due to being suspended, had his name chanted by Wednesday fans. Fans watching at home were frustrated by Yorkshire Television deciding to show "War of the Monster Trucks" instead of the post-match celebrations, although the programme did inspire the name of a Wednesday fanzine! To make matters even better, Wednesday later came third in the league and were promoted to the First Division, where they would stay until 2000.

30. Out of the four fixtures at Hillsborough and Bramall Lane, the Steel City Cup (held between 1993-1996) was played at Hillsborough just once, this being in August 1994. Who won on this occasion?

From Quiz Life and Times of Hillsborough

Answer: Sheffield United

This Steel City Cup game, played on the 9th August 1994 was one of two cup wins for the Blades. Wednesday also won two Steel City Cups.

This is category 7311
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.