FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wednesday Owls History
Quiz about Wednesday Owls History

Wednesday Owls History Trivia Quiz


Here is a quiz about my team, Sheffield Wednesday FC.

A multiple-choice quiz by wolfio. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Sheffield Wednesday

Author
wolfio
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
153,065
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
459
- -
Question 1 of 20
1. When was the club formed? Hint


Question 2 of 20
2. What was Wednesday's first post World War II trophy? Hint


Question 3 of 20
3. Which player scored the first home goal, of the 2003-04 division two campaign? Hint


Question 4 of 20
4. 1966 was a glorious year for English Football, but not for fans of Wednesday, after defeat to which club in the FA Cup Final? Hint


Question 5 of 20
5. Who scored his first hat-trick for Wednesday, when he scored 4 goals against Hull City in the 1990-91 season? Hint


Question 6 of 20
6. Which former England star joined Wednesday for the 1992-93 season from French giants Marseille? Hint


Question 7 of 20
7. What was the original name of the club? Hint


Question 8 of 20
8. What is the nickname of Sheffield Wednesday? Hint


Question 9 of 20
9. When he joined Wednesday from Celtic, who became the club's most expensive ever signing at the time? Hint


Question 10 of 20
10. Where did Wednesday play their home matches in 2003? Hint


Question 11 of 20
11. Which player memorably chipped Denmark's Peter Schmeichel, to score for Croatia at Wednesday's stadium in Euro '96, after the Dane had gone forward for a late corner? Hint


Question 12 of 20
12. From which team did Wednesday sign Dutchman Gerald Sibon? Hint


Question 13 of 20
13. In which season was the so called 'Boxing Day Massacre', of rival Sheffield United? Hint


Question 14 of 20
14. Who became SWFC manager, when Ron Atkinson left at the start of the 1991-92 season? Hint


Question 15 of 20
15. Who did Wednesday defeat in the 1991 Rumbelows League Cup final? Hint


Question 16 of 20
16. Which goalkeeper saved and scored a penalty in a shoot out with Grimsby Town, in the 2003-04 LDV Vans Trophy? Hint


Question 17 of 20
17. When did the club first win the FA Cup? Hint


Question 18 of 20
18. Which team did SWFC beat 12-0, their highest ever win in a competitive match? Hint


Question 19 of 20
19. In their one and only European venture of the 1990s, who knocked SWFC out of the 1992-93 UEFA Cup? Hint


Question 20 of 20
20. Who scored twice in a 3-1 win over Manchester United in the 1998-99 Premier League campaign? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was the club formed?

Answer: 1867

Wednesday are the 5th oldest club in the football league, behind Notts County (1862), Stoke City (1863, Notts Forest (1865), and Chesterfield (1866).
2. What was Wednesday's first post World War II trophy?

Answer: Division 2 Championship

1951-52 was the year. The second post WWII trophy didn't arrive until 1991.
3. Which player scored the first home goal, of the 2003-04 division two campaign?

Answer: Shefki Kuqi

It was in a 2-2 draw with Oldham Athletic.
4. 1966 was a glorious year for English Football, but not for fans of Wednesday, after defeat to which club in the FA Cup Final?

Answer: Everton

The match ended in a 3-2 defeat, after Wednesday had been 2-0 up early on.
5. Who scored his first hat-trick for Wednesday, when he scored 4 goals against Hull City in the 1990-91 season?

Answer: David Hirst

Hirsty scored 4 in a 5-1 win, Paul Williams netting the other. Hirst went on to score 32 goals that season.
6. Which former England star joined Wednesday for the 1992-93 season from French giants Marseille?

Answer: Chris Waddle

Waddle went on to score a memorble 30 yard free kick in the FA Cup semi final of 1993, against city rivals Sheffield United and became a Wednesday legend.
7. What was the original name of the club?

Answer: The Wednesday

The Wednesday were league champions in 1902-03 and 1903-04.
8. What is the nickname of Sheffield Wednesday?

Answer: The Owls

9. When he joined Wednesday from Celtic, who became the club's most expensive ever signing at the time?

Answer: Paolo Di Canio

Di Canio became a folk hero at Wednesday until he pushed over referee Paul Alcock who had sent him off against Arsenal.
10. Where did Wednesday play their home matches in 2003?

Answer: Hillsborough

Hillsborough was one of the larger stadiums in England, able to house just under 40,000 spectators. It has been known as Hillsborough since 1912, but Wednesday have played there since 1899 when it was called Owlerton.
11. Which player memorably chipped Denmark's Peter Schmeichel, to score for Croatia at Wednesday's stadium in Euro '96, after the Dane had gone forward for a late corner?

Answer: Davor Suker

Euro '96 was Croatia's first international tournament. They were beaten by Germany in the quarter finals.
12. From which team did Wednesday sign Dutchman Gerald Sibon?

Answer: Ajax Amsterdam

The lanky Dutchman had a torrid time in his first season at Wednesday, as the Owls were relegated from the Premier League. He went on to be top scorer in the three following division 1 seasons, before leaving to join Heerenveen in the spring of 2003.
13. In which season was the so called 'Boxing Day Massacre', of rival Sheffield United?

Answer: 1979-80

Wednesday won 4-0 with goals from Terry Curran, Ian Mellor, Jeff King, and a Mark Smith penalty.
14. Who became SWFC manager, when Ron Atkinson left at the start of the 1991-92 season?

Answer: Trevor Francis

Trevor Francis took over the reins and guided the Owls to 3rd in Division 1, and European Qualification followed by two Cup final appearances in 1993.
15. Who did Wednesday defeat in the 1991 Rumbelows League Cup final?

Answer: Manchester United

A John Sheridan goal was enough for 2nd Division Wednesday, to beat 1st division Manchester United.
16. Which goalkeeper saved and scored a penalty in a shoot out with Grimsby Town, in the 2003-04 LDV Vans Trophy?

Answer: Kevin Pressman

Wednesday won the shootout 5-4 after Pressman saved Stuart Campbell's spot kick. Brian Barry-Murphy scored the decisive kick for the owls.
17. When did the club first win the FA Cup?

Answer: 1896

18. Which team did SWFC beat 12-0, their highest ever win in a competitive match?

Answer: Halliwell

It was in the 1st round of the FA Cup in 1891.
19. In their one and only European venture of the 1990s, who knocked SWFC out of the 1992-93 UEFA Cup?

Answer: Kaiserslautern

David Hirst was sent off in the away leg.
20. Who scored twice in a 3-1 win over Manchester United in the 1998-99 Premier League campaign?

Answer: Niclas Alexandersson

The Swede was signed by Ron Atkinson in his 2nd spell in charge at Hillsborough. Wim Jonk scored the other goal in the match.
Source: Author wolfio

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Back of the Net:

Ten quizzes for the football lovers on here, of Premier League teams past and present.

  1. Liverpool Legends Average
  2. Everton FC History Tough
  3. Red Devils of Old Trafford Tough
  4. Wednesday Owls History Average
  5. Nailing the Hammers Easier
  6. Glory, Glory, Leeds United! Average
  7. Nottingham Forest FC Average
  8. Glory Glory Tottenham Hotspur Average
  9. Leicester City's Outstanding Season Easier
  10. Chelsea: The Mourinho Years Difficult

5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us