FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sheffield Wednesday FC History
Quiz about Sheffield Wednesday FC History

Sheffield Wednesday FC History Quiz


This is a quiz about the history of Sheffield Wednesday football club. Good luck!

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Sheffield Wednesday

Author
silverginger
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,036
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
328
- -
Question 1 of 10
1. In which year were the club formed? Hint


Question 2 of 10
2. Where did the club first play their home games? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the club's first manager in their history? Hint


Question 4 of 10
4. Wednesday were Football League champions four times during the 20th century. Which of these seasons was their first title success? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these legends did NOT play for Sheffield Wednesday? Hint


Question 6 of 10
6. Why were Sheffield Wednesday given the monicker of 'Wednesday'? Hint


Question 7 of 10
7. Where did Sheffield Wednesday sign Jon-Paul McGovern from in 2004? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these Chris' did NOT play for Sheffield Wednesday? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following scored the most League goals for the club? Hint


Question 10 of 10
10. Sheffield Wednesday played in the inaugural 1992-93 Premier League season. In what position did they finish? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 86: 6/10
Apr 07 2024 : Guest 84: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year were the club formed?

Answer: 1867

The club were known as 'The Wednesday' from its inception up until 1929. Their first season in the Football League wasn't a good one as they finished 12th out of 16 clubs in Division One.
2. Where did the club first play their home games?

Answer: Highfield

Wednesday played at Highfield between 1867-68, Myrtle Road until 1877, Sheaf House between 1877-87, and Olive Grove until 1898 when they moved into Hillsborough.
3. Who was the club's first manager in their history?

Answer: Arthur Dickinson

Dickinson was Wednesday's manager between 1891-1920. Brown had a spell between 1920-23, with Walker taking the chair between 1933-37. McMullan was the manager between 1937-42. Other Sheffield Wednesday manager over the years have included Ron Atkinson, Howard Wilkinson, Danny Wilson, and Trevor Francis.
4. Wednesday were Football League champions four times during the 20th century. Which of these seasons was their first title success?

Answer: 1902-03

The Wednesday won the 1902-03 title by just one point over second-placed Aston Villa, with Sunderland finishing the season in third. Grimsby Town and Bolton Wanderers were relegated that season. A year later, they took the title by three points over Manchester City, with Liverpool and West Bromwich Albion relegated.

In the 1928-29 season they won the title for a third time, pipping Leicester City by a single point. Bury and Cardiff City were relegated. In their first season known as Sheffield Wednesday (1929-30), they took the title by 10 points over Derby County. Burnley and Everton were relegated.
5. Which of these legends did NOT play for Sheffield Wednesday?

Answer: Brian Deane

Deane did, however, play for rivals Sheffield United. He also played for Doncaster, Leeds United, Benfica, Middlesbrough, Leicester City, West Ham United, and Sunderland. Waddle played 147 times for the Owls, scoring 15 goals. Di Canio made 48 appearances, with 17 goals, while Hirst amassed 358 games for the club, scoring 149 goals.
6. Why were Sheffield Wednesday given the monicker of 'Wednesday'?

Answer: Players could only play on Wednesday

The original Wednesday players were made up of working class people. These players could only be released from their work places on a Wednesday to play their games.
7. Where did Sheffield Wednesday sign Jon-Paul McGovern from in 2004?

Answer: Livingston

McGovern began his career in his native Scotland with Celtic in 2002. From there, he moved on to Sheffield United for a three-month loan spell, before Livingston had one season out of him. The midfielder signed for Wednesday in June, 2004.
8. Which of these Chris' did NOT play for Sheffield Wednesday?

Answer: Chris Casper

Casper played for Manchester United, Bournemouth, Swindon Town, and Reading during his career. Woods played 107 League games in goal for the Owls. Waddle made 111 League appearances for the club, and Turner played a total of 115 games.
9. Which of the following scored the most League goals for the club?

Answer: Andy Wilson

Wilson scored 199 League goals in 502 games between 1900-20. Bright scored 48 goals in 135 League games. Dooley scored 63 goals in 59 games, before having a leg amputated resulting from a clash with a goalkeeper. Worthington scored 12 goals in 338 League appearances.
10. Sheffield Wednesday played in the inaugural 1992-93 Premier League season. In what position did they finish?

Answer: 7th

Wednesday played 42 games that season, winning 15, drawing 14, and losing 13, ending on 59 points. Highlights of the season include two trips to Wembley in the FA Cup and League Cup finals, but both ending in losses to Arsenal, and an 8-1 home win over Spora Luxembourg in the UEFA Cup.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us