FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Merseyside Footy
Quiz about Merseyside Footy

Merseyside Footy Trivia Quiz


Blue, red and white trivia from the footy capital of planet earth.

A multiple-choice quiz by blickrust. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. UK Football Teams

Author
blickrust
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,506
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
8 / 20
Plays
1196
- -
Question 1 of 20
1. How many Everton players played for England during the 1986 World Cup Finals? Hint


Question 2 of 20
2. Who scored the first goal for Liverpool in the 1977 European Cup Final in Rome? Hint


Question 3 of 20
3. Which Tranmere Rovers player scored against Liverpool AND Everton in the 2000-2001 season? Hint


Question 4 of 20
4. Name Everton's opponents for the highest league attendance at Goodison Park. Hint


Question 5 of 20
5. Who were the opponents for the match which attracted Liverpool's record attendance at Anfield? Hint


Question 6 of 20
6. How many goals did Ian Muir score for Tranmere Rovers during the 1988-89 season? Hint


Question 7 of 20
7. Which player scored twice after coming off the bench to ensure Everton reached the 1995 FA Cup Final? Hint


Question 8 of 20
8. Who wrote Liverpool's 1988 hit single 'The Anfield Rap'? Hint


Question 9 of 20
9. Who scored 9 times in Tranmere Rover's 13-4 defeat of Oldham Athletic on Boxing Day, 1935? Hint


Question 10 of 20
10. How many seasons did Everton spend outside the top flight since the formation of the football league, through to the end of the 20th century? Hint


Question 11 of 20
11. In what year did Liverpool legends Ian St John and Ron Yeats make the trip south to join the club? Hint


Question 12 of 20
12. Where was Tranmere Rovers keeper Joe Murphy born? Hint


Question 13 of 20
13. Who scored the first goal for Everton in the 1989 FA Cup Final? Hint


Question 14 of 20
14. Who did Liverpool sign from Italian side Salernitana in January 1999? Hint


Question 15 of 20
15. Which Tranmere Rovers player once spent ten years at Oldham Athletic? Hint


Question 16 of 20
16. How many times did Everton win the FA Cup during the 20th century? Hint


Question 17 of 20
17. Which Liverpool player said 'I've changed my name to Roy of the Rovers' after scoring for the reds in a European final? Hint


Question 18 of 20
18. Who did Tranmere Rovers beat at the end of the 1986-87 season, to avoid relegation to the Conference league? Hint


Question 19 of 20
19. How many trophies did Gary Lineker win as an Everton player? Hint


Question 20 of 20
20. Which Liverpool manager said 'If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 45: 1/20
Apr 23 2024 : Rayjefc: 8/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many Everton players played for England during the 1986 World Cup Finals?

Answer: 5

Gary Stevens, Trevor Steven, Peter Reid, Paul Bracewell, Gary Lineker. Sadly, Alan Harper missed out.
2. Who scored the first goal for Liverpool in the 1977 European Cup Final in Rome?

Answer: Terry McDermott

McDermott's goal gave Liverpool the lead until the second half. The final score was Liverpool 3, Borussia Moenchengladbach 1.
3. Which Tranmere Rovers player scored against Liverpool AND Everton in the 2000-2001 season?

Answer: Steve Yates

Yates scored 2 at Goodison in Tranmere's heroic 3-0 win, and also scored against Liverpool at Prenton Park.
4. Name Everton's opponents for the highest league attendance at Goodison Park.

Answer: Liverpool

It was 78,299, in Division One, on September 18th, 1948.
5. Who were the opponents for the match which attracted Liverpool's record attendance at Anfield?

Answer: Wolverhampton Wanderers

61,905 on 2nd February, 1952, in the 4th round of the FA Cup.
6. How many goals did Ian Muir score for Tranmere Rovers during the 1988-89 season?

Answer: 29

That season, Muir scored the all important goal against Crewe Alexandra that ensured Tranmere Rovers were promoted from Division Four.
7. Which player scored twice after coming off the bench to ensure Everton reached the 1995 FA Cup Final?

Answer: Daniel Amokachi

This was possibly Daniel's finest hour for the blues.
8. Who wrote Liverpool's 1988 hit single 'The Anfield Rap'?

Answer: Craig Johnston

Craig Johnston was cool, no matter what anyone says.
9. Who scored 9 times in Tranmere Rover's 13-4 defeat of Oldham Athletic on Boxing Day, 1935?

Answer: Robert Bell

'Bunny', for it was he, also missed a penalty that day. I only hope he was dropped for the next game!
10. How many seasons did Everton spend outside the top flight since the formation of the football league, through to the end of the 20th century?

Answer: 4

Only four seasons outside the top flight: 1930-31, and 1951-52 to 1953--1954. A very, VERY impressive record!
11. In what year did Liverpool legends Ian St John and Ron Yeats make the trip south to join the club?

Answer: 1961

Ron Yeats went on to become Chief Scout for the reds, but Ian St John had the dubious pleasure of working with Jimmy Greaves..
12. Where was Tranmere Rovers keeper Joe Murphy born?

Answer: Dublin

Joe saved a penalty on his debut in a Worthington Cup tie against Oxford in October 1999.
13. Who scored the first goal for Everton in the 1989 FA Cup Final?

Answer: Stuart McCall

McCall equalised for the blues with seconds of normal time remaining, and then equalised a second time in extra time. Liverpool substitute Ian Rush scored 2 extra time goals after John Aldridge's early opener, to win the cup for Liverpool.
14. Who did Liverpool sign from Italian side Salernitana in January 1999?

Answer: Rigobert Song

Song was most famous at Anfield for his famous 'Road-runner' impersonations.
15. Which Tranmere Rovers player once spent ten years at Oldham Athletic?

Answer: Nick Henry

Nick won a Division 2 championship medal with Oldham in 1991.
16. How many times did Everton win the FA Cup during the 20th century?

Answer: 5

Everton won the cup for the first time in 1906, and have subsequently been winners in 1933, 1966, 1984 and their last was in 1995, beating Manchester United at Wembley.
17. Which Liverpool player said 'I've changed my name to Roy of the Rovers' after scoring for the reds in a European final?

Answer: Tommy Smith

Once again we hark back to the words of Barry Davies: 'Oh what a delighted scorer! It's Tommy Smith!'
18. Who did Tranmere Rovers beat at the end of the 1986-87 season, to avoid relegation to the Conference league?

Answer: Exeter City

Rovers beat Exeter 1-0, with a goal from Gary Williams, on 8th May 1987 to avoid losing their league status. Within years, they were playing 1st division football.
19. How many trophies did Gary Lineker win as an Everton player?

Answer: 0

Despite playing in one of the greatest Everton teams and scoring 38 goals for the blues, Lineker only played one season, 1985-86. This was the season Everton were pipped to the league and cup double by arch-rivals Liverpool, although they went on to reclaim the league title the following year.
20. Which Liverpool manager said 'If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later'?

Answer: Bob Paisley

Bill Shankly is known as an eminently quotable character, but you'll not get a better quote than this from English football's most successful manager of all time.
Source: Author blickrust

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us