FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Halloween Quizzes, Trivia and Puzzles
Halloween Quizzes, Trivia

Halloween Trivia

Halloween Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal

Fun Trivia
23 Halloween quizzes and 240 Halloween trivia questions.
1.
A Halloween Mix Part II
  A Halloween Mix, Part II   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Welcome, players. Like all good Halloween fare, here is the sequel to the quiz "A Halloween Mix", with the remaining ten categories of FunTrivia. Happy Halloween!
Easier, 10 Qns, gracious1, Nov 21 18
Easier
gracious1 gold member
Nov 21 18
949 plays
2.
  Halloween Alphabetics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here is a fun quiz on Halloween, incorporating the letters of the alphabet. Unfortunately, not every letter in the alphabet has a Halloween term associated.
Very Easy, 20 Qns, bookworm78, Oct 11 11
Recommended for grades: 3,4,5
Very Easy
bookworm78
8984 plays
3.
  Fun Halloween Trivia for All!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is an easy Halloween game for all ages, especially the young ones or just the young at heart ... Give it a try, and good luck!
Very Easy, 15 Qns, CalifRedRose, Sep 01 17
Recommended for grades: 1,2,3
Very Easy
CalifRedRose
Sep 01 17
15399 plays
4.
A Halloween Mix Part I
  A Halloween Mix, Part I   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
A quiz for Halloween! One question for each of ten categories at FunTrivia. Enjoy!
Average, 10 Qns, gracious1, Nov 16 18
Average
gracious1 gold member
Nov 16 18
812 plays
5.
Henrys Holidays  A Holy Allhallowtide
  Henry's Holidays: A Holy Allhallowtide   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Henry's back! My Lady, the Countess of Warwick, has asked the pages to help her prepare for Allhallowtide. She always tells good stories, so we are eager to help and learn! Come along with us!
Average, 10 Qns, ponycargirl, Oct 21 16
Average
ponycargirl editor
553 plays
6.
  Halloween Traditions in Ireland editor best quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some Halloween traditions associated with the land of the leprechauns itself - Ireland. How many do you know?
Average, 10 Qns, Creedy, Apr 11 21
Average
Creedy gold member
Apr 11 21
1846 plays
7.
  Halloween Costumes    
Multiple Choice
 10 Qns
I will describe what the trick or treaters are wearing, can you guess what they are supposed to be?
Average, 10 Qns, LoveRCrowe, Oct 26 18
Average
LoveRCrowe
Oct 26 18
10516 plays
8.
  Zombie My Neighbour    
Match Quiz
 10 Qns
Zombie My Neighbour loves Halloween and every year he immerses himself enthusiastically into the Halloween traditions. Let's see some of them.
Very Easy, 10 Qns, tiye, Oct 28 19
Very Easy
tiye gold member
Oct 28 19
953 plays
9.
  The Great Pumpkin, Charlie Brown   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on 'It's the Great Pumpkin, Charlie Brown'. It is for my speech and communications class. Enjoy.
Easier, 10 Qns, Hryckowian, Sep 10 12
Easier
Hryckowian
5871 plays
10.
  Fractured Halloween    
Multiple Choice
 10 Qns
Geared toward Harry Potter fans. I give you a Halloween-related word or phrase in fractured form. You type in the correct word(s). Example: block caught=black cat. Use the hints and have fun! I've tried to include spelling variations.
Average, 10 Qns, robynraymer, Nov 02 18
Average
robynraymer
Nov 02 18
7099 plays
trivia question Quick Question
According to some beliefs, what was the original name for Halloween?

From Quiz "Creepy Halloween"




11.
  Boo! It's Halloween    
Multiple Choice
 10 Qns
The fun and games of Halloween. Happy Haunting! :)
Average, 10 Qns, sassy111, Sep 30 23
Average
sassy111
Sep 30 23
7727 plays
12.
  Halloween Costume Madness    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions on scary Halloween costumes for you to answer. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, mojomama, Feb 07 22
Very Easy
mojomama
Feb 07 22
7000 plays
13.
  Halloween Funnytrivianna Style   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On Halloween, here at my Canadian home, I make various special preparations. Do you want to know which creepy and interesting things happen around my house?
Easier, 10 Qns, funnytrivianna, Jan 02 23
Easier
funnytrivianna gold member
Jan 02 23
2564 plays
14.
  All Hallows Evil   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just what goes bump in the night? Let's travel around the world and celebrate some Halloween traditions!
Easier, 10 Qns, penguinhunter, Sep 02 23
Easier
penguinhunter
Sep 02 23
1163 plays
15.
  Costumes and Candy    
Multiple Choice
 10 Qns
Halloween comes every fall. Try these questions on the holiday and see how many you get right.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Oct 31 18
Easier
dcpddc478
Oct 31 18
893 plays
16.
  Spooky, Creepy, Eerie   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
October 31st is Halloween! Put on your costume and come trick-or-treating with me down Memory Lane!
Difficult, 10 Qns, funnytrivianna, Sep 28 17
Difficult
funnytrivianna gold member
Sep 28 17
2581 plays
17.
  Halloween Trivia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will cover some facts about the activities, traditions and any events centered around Halloween.
Average, 10 Qns, lout62001, Mar 31 23
Average
lout62001 gold member
Mar 31 23
2785 plays
18.
  History of Halloween   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Halloween has always been one of my very favorite holidays. Enjoy this quiz about one of the sweetest holidays of the year.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Oct 26 18
Average
dcpddc478
Oct 26 18
2982 plays
19.
  Creepy Halloween    
Multiple Choice
 10 Qns
A creepy little quiz about some of the creatures associated with one of my favorite holidays, Halloween!
Average, 10 Qns, Horror_Babe, Dec 21 21
Average
Horror_Babe
Dec 21 21
5090 plays
20.
  Halloween Hijinks    
Multiple Choice
 10 Qns
From the easy to the queasy, join The Old Farts as they give you their twisted version of Halloween! Trick Or Treat!
Average, 10 Qns, Hermit007, Oct 13 15
Average
Hermit007
838 plays
21.
  Happy Halloween    
Multiple Choice
 10 Qns
Hope you are all ready to have a happy Halloween! Here a few questions to get you in the holiday mood. Good luck and have fun!
Difficult, 10 Qns, betben, Oct 03 16
Difficult
betben
6906 plays
22.
  Halloween Origins    
Multiple Choice
 5 Qns
The traditions followed in modern day Halloween celebrations can be traced back through Pagan roots. Let's see how many you can recognize.
Tough, 5 Qns, shadowhippie, Sep 13 12
Tough
shadowhippie
5920 plays
23.
  Halloween in Ireland    
Multiple Choice
 10 Qns
A wee quiz about the traditions of Halloween in Ireland. No witches or warlocks allowed in FunTrivia land!
Average, 10 Qns, habitsowner, May 12 23
Average
habitsowner
May 12 23
719 plays

Halloween Trivia Questions

1. The practice of wearing costumes on Halloween is believed to have come from which country?

From Quiz
Costumes and Candy

Answer: Ireland

In Ireland, dressing up during this time of the year was common. It was believed that the practice hid the identity of the participant. It became popular for children to wear costumes and "trick or treat" at the beginning of the 20th century.

2. Several objects are baked into a Barmbrack cake, which is eaten in Ireland on Halloween. This includes a piece of rag. What does that signify if it appears in your slice?

From Quiz Halloween Traditions in Ireland

Answer: Your financial outlook looks gloomy

The Barmbrack is a type of fruit and bread mix eaten by family members in Ireland during Halloween. Several objects are cooked into it, with each having a special significance. These are a rag, spotlessly clean of course, a coin and a ring. The coin signifies a prosperous year ahead, the ring of course continued happiness, or a new romance if single, and the rag a gloomy ahead for finances. Be careful when chomping into a piece of Barmbrack cake that you don't break your teeth!

3. We'll begin in this European country. While it's better known for leprechauns and selkies, Halloween supposedly originated here. Where is it?

From Quiz All Hallows Evil

Answer: Ireland

Originally known as Samhain, an ancient Celtic festival celebrated to ward off ghosts by wearing frightening costumes, Halloween has become a global celebration. Modern Irish Halloween includes eating barnbrack, a raisin bread that has an object inside. Sometimes it's used to tell your fortune! (Source: Wikipedia)

4. What did the Celts originally call the festival we now know as Halloween?

From Quiz Halloween in Ireland

Answer: Samhain

They called it The Feast of the Dead, when those who had passed on came back and visited this world. It was the line between the Summer and the Winter months, when most things had been harvested.

5. The familiar Jack o' Lanterns are thought to have originated in which country?

From Quiz History of Halloween

Answer: Ireland

Jack o' Lanterns originated in Ireland where it was common to place candles in hollowed-out turnips. This was done around the Samhain holiday in an attempt to keep away spirits and ghosts.

6. With the lights turned down low and the jack-o'-lanterns a-glow, Halloween is about to begin. What is a jack-o'-lantern?

From Quiz Halloween Funnytrivianna Style

Answer: A carved pumpkin

A carved pumpkin is also known as a jack-o'-lantern. To make a jack-o'-lantern you have to remove the top. With a spoon, or even your hands, you can pull out the inner flesh and seeds leaving the inside hollow. With a carving knife a creepy face can be carved from the outside in, right through the pumpkin shell. A glow stick, candle or other source of light is placed inside and the lid is put back on. The jack-o'-lantern will glow, exposing just how creepy the carved face is.

7. Tim Burton's "Nightmare Before Christmas" (1993), directed by Henry Selick tells a story about Halloween Town and Christmas Town. Who is the one who found the portal between the two towns?

From Quiz Spooky, Creepy, Eerie

Answer: Jack Skellington

Jack Skellingon the "Pumpkin King" inadvertently finds the portal between Halloween Town and Christmas Town. Excited by his find and by the wonder that he saw in Christmas Town, he returns to Halloween Town and explains what he has found. The people of Halloween Town don't see it quite the same way, however. Playing along with the folks of Halloween Town, Jack finally announces that they would take over Christmas! Jack takes on the guise of Sandy Claws and rides a coffin pulled by skeletal reindeer! The real Santa is kidnapped and held prisoner by Oogie Booge. Sally tries to stop this terrible event and eventually Jack comes to his senses. Jack then helps Sally rescue Santa Claus. Romance blossoms between Jack and Sally with a wonderful happy ending to this animated film.

8. By what name was Halloween originally known?

From Quiz Halloween Alphabetics

Answer: All Hallows' Eve

All Saints' Day or All Hallows' Day was celebrated on November 1 as the start of the Celtic New Year and beginning of winter. The night before, called All Hallows' Eve, witches and other evil spirits were believed to roam the Earth playing tricks on humans.

9. The modern American concept of "Trick or Treating" originated from which organisation?

From Quiz Halloween Origins

Answer: School boards

Younger people were using Halloween as an excuse to commit pranks in the neighborhoods. As time went by, the pranks began to escalate into expensive vandalism, and in some cases violence. The school boards, urged to "do something" by the parents, got together with the town councils to come up with a safe activity for their children. The town council, in turn, got the businesses and locals to all co-operate in giving the children candy, to keep them out of mischief.

10. What phobia do you suffer from if you have an intense fear of Halloween?

From Quiz Happy Halloween

Answer: Samhainophobia

Halloween is the witches' New Year and is called Samhian.

11. Jacques owe lend earn

From Quiz Fractured Halloween

Answer: jack o'lantern & jackolantern & jack-o-lantern & jack o lantern & jack o' lantern & jack-o'-lantern

The Irish used to hollow out potatoes, beets, turnips, and such to make lanterns for scaring away "Stingy Jack," a wandering ghost. In America, Irish immigrants discovered that pumpkins made the best jack o'lanterns--easier to hollow out and carve.

12. According to some beliefs, what was the original name for Halloween?

From Quiz Creepy Halloween

Answer: Samhain

13. 'Casper the friendly _____.'

From Quiz Fun Halloween Trivia for All!

Answer: Ghost

Casper appears in cartoons, comics and movies. He's one of my favorites.

14. Which cabbage dish is eaten for dinner by Irish families during Halloween?

From Quiz Halloween Traditions in Ireland

Answer: Colcannon

Colcannon, a word that translates to "cal ceannanan" in the Gaelic, means a white-headed cabbage. It is eaten with mashed potatoes and raw onion on Halloween in Ireland. After the potatoes are mashed, individual coins are wrapped up in greaseproof paper and put into each serving handed out to children. Imagine their delight upon spying same - and what a great way to ensure dinner is eaten.

15. On 0ctober 31, 2005, the renowned pumpkin carver Scott Cully set a record in North Cambria, Pennsylvania, USA for the world's largest carved jack o'lantern. How devilishly large was it?

From Quiz Halloween Hijinks

Answer: 1,469 lbs (666.33 kg)

In 2010, Scott Cullly set yet another record carving a pumpkin weighing a whopping 1,810.5 lbs (821.23 kg). While modern jack o'lanterns are most closely associated with pumpkins, other fruits and vegetables have been carved over the centuries, including gourds, turnips, and mangelwurzels. A mangelwurzel is a root vegetable also known as a mangel beet. A "mangled" vegetable would seem appropriate for a night when zombies, vampires and goblins roam. Did you get the hint? How devilishly large? Sign of the beast: 666 Question by pitegny.

16. In which century did the Catholic Church start to honor the various saints who didn't have their own day already on the calendar, by acknowledging them on November 1, All Hallow's Day, also known as "All Saints' Day"?

From Quiz Halloween in Ireland

Answer: Eighth century

Since October 31 was the day before All Hallow's Day, the night of October 31 had to be All Hallow's Eve, which in time became contracted to Halloween. The current date of All Saints' Day (All Hallow's Day) was founded by Pope Gregory, 731 to 741 AD.

17. What is the meaning of the word "hallow" in relation to this holiday?

From Quiz History of Halloween

Answer: Saint

Hallow means saint. The Catholic holiday of All Saints Day falls on November 1st and has become interwoven with other European holidays involving the coming of winter, the harvest season and the celebration of the dead to become the holiday that we know today.

18. In addition to trick or treating, children in the USA sometimes collect small-change donations for a particular children's charity. What is the name of this charity which helps the needy children of the world?

From Quiz Halloween Trivia

Answer: UNICEF

The UNICEF program during Halloween began in the United States in 1950 in Philadelphia and expanded nationally in 1952. Teachers in schools distribute the collection boxes to their students, who in turn use them on Halloween night to solicit donations.

19. CSI: NY had an episode titled "Boo". This episode aired on October 31, 2007 and is the sixth episode in Season 4. What is the name of the town where the murders take place?

From Quiz Spooky, Creepy, Eerie

Answer: Amityville

The plot, of this part of the episode, centers on a slaughtered family in Amityville. The home, having been the scene where another family had died in a similar fashion, appears to be haunted. After DNA tests are done and past history of the previous murders is looked into, it is discovered that two people, Henry and Betty, had survived the past murders. Henry and Betty did not want the new owners of the home to discover a suitcase full of bones which belonged to Henry's sister, whom he had accidentally shot years ago. Betty had hidden the body but when they learned that the new people were going to renovate the house, she wanted her child's bones back first. While Henry was secretly in the house retrieving the bones, the family returned home early and that startled Henry! In his panic he shot all of them.

20. What flying mammal is used as a spooky addition to many Halloween stories?

From Quiz Halloween Alphabetics

Answer: bat

Bats are the only winged mammal and are members of the order Chiroptera. Most bats eat tiny insects or fruit. Only one bat species - one of three species of vampire bats - actually drinks blood.

21. Jack O'Lanterns were originally made from what?

From Quiz Halloween Origins

Answer: turnips

Jack O'Lanterns were put out to frighten away evil spirits. When pumpkins were discovered, they were found to be much easier to carve, thus the transition.

22. What does the name Dracula mean?

From Quiz Happy Halloween

Answer: Devil's son

Bram Stoker's creation "Dracula" was based on the life of Prince Vlad Tepes (1431-1476). He was also called Vlad the Impaler since he had a bad habit of impaling his victims on stakes. The name "Dracula" is Romanian for Devil's son. Vlad Dracula's father was a knight of the Order of the Draco or dragon, so Dracula also translates as "the Son of Draco".

23. What kind of American candy, divided into three different-colored layers, is a popular treat around Halloween?

From Quiz Boo! It's Halloween

Answer: Candy corn

Candy corn is a little piece of tri-colored candy made to look like corn. It was revolutionary when it was created for the simple fact that it was tri-colored.

24. What animal other than a cat is sometimes associated with Halloween?

From Quiz Creepy Halloween

Answer: bat

25. Beware of a _____ cat crossing your path! In the USA, they say it's bad luck.

From Quiz Fun Halloween Trivia for All!

Answer: Black

This is only a superstition, I hope ...

26. Which colors are traditionally associated with Halloween?

From Quiz Costumes and Candy

Answer: Orange and black

Orange was a symbol of strength and endurance and stands for the harvest and autumn. Black was typically a symbol of death and darkness. It also acted as a reminder that Halloween celebrated the boundaries between life and death.

27. The carving of pumpkins in Ireland during Halloween is said to have started by an Irish blacksmith who carried out which sin?

From Quiz Halloween Traditions in Ireland

Answer: Colluding with Old Nick

Irish tradition has it that the art of carving pumpkins began in that lovely country. Initially though, turnips were used instead of pumpkins. During the 1700s, one Jack the blacksmith was said to have colluded with the devil to obtain his objectives, and when this was revealed, he was forever after denied entry into heaven, and had to wander the earth eternally. He asked his pitchforked cohort for some light to enable him to do this and was given a burning ember which he placed inside a hollowed out turnip. When millions of Irish sailed to the United States to begin new lives in later years, this tradition went with them. Because of the scarcity of turnips there however, pumpkins were used instead. Today Jack O'Lanterns are placed in Irish windows on Halloween to keep Jack, that damned soul, away from the family home.

This is category 11335
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.