Quiz about A Pint of Bitterns
Quiz about A Pint of Bitterns

A Pint of Bitterns Trivia Quiz


Bitterns are wading birds with long, thin legs, broad wings, and a short tail. These birds live near water in warm climates. Enjoy your pint of bitters while you take this quiz.

A multiple-choice quiz by asm1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Specific Bird Species

Author
asm1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,246
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
278
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The bittern most closely resembles which bird? Hint

Rail
Heron
Godwit
Stilt

2. The diet of the bittern consists of: Hint

fruits
aquatic plant life
vegetables
crustaceans and insects

3. What is the habitat of the bittern? Hint

saltmarsh
mountain
desert
meadow

4. The use of the chemical DDT had an impact on the bittern. What was it? Hint

changed its color
made the female lay eggs with thinner shells
made the birds larger
increased the number of birds

5. Bitterns are sometimes named after the region or area they live in. Which one is NOT a name for a bittern? Hint

Arctic Bittern
South American Bittern
American Bittern
Eurasian Bittern

6. Most bitterns are shy and secretive. What is a method they use when the enemy approaches? Hint

sway back and forth with the surrounding reeds
flatten itself in the water
fly into a tree
hide behind a rock

7. In Borneo, the bittern is welcomed by rice-growers because it: Hint

shades the workers
picks the rice
eats the stem-boring crickets
pulls the weeds

8. Nests are made of fronds and stalks and are built on the ground in the marsh. How does the hatched chick get fed before it leaves the nest? Hint

parents bring in eels and crustaceans
regurgitation
chick catches a fish swimming by the nest
breast-fed

9. During the breeding season, the American bittern male has a loud call that sounds like something encountered in stormy weather. His nickname is: Hint

Old Yeller
Big Belter
Thunder-Pumper
His Loudness

10. What characteristic of the bittern separates it from wading birds like the spoonbill and flamingo? Hint

legs
wings
tail
bill


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The bittern most closely resembles which bird?

Answer: Heron

The rail is a marsh bird with short wings and tail and large feet. The godwit is a shorebird with a long, upturned bill. The stilt is a shorebird with long thin legs and a long thin bill.
2. The diet of the bittern consists of:

Answer: crustaceans and insects

Bitterns eat food found in their habitat; crustaceans, insects and sometimes small mammals.
3. What is the habitat of the bittern?

Answer: saltmarsh

The bittern is a wading bird and is found in water habitats.
4. The use of the chemical DDT had an impact on the bittern. What was it?

Answer: made the female lay eggs with thinner shells

Scientists found that the number of fish-eating birds dropped in the 1960's. The cause was eggs that broke before the chicks were ready to hatch. Following the life cycle, mosquitos killed by poisonous chemicals were eaten by fish which were in turn eaten by birds like the bittern, affecting their egg shells.
5. Bitterns are sometimes named after the region or area they live in. Which one is NOT a name for a bittern?

Answer: Arctic Bittern

Bitterns are warm weather birds. They migrate south when in an area where the weather turns cold.
6. Most bitterns are shy and secretive. What is a method they use when the enemy approaches?

Answer: sway back and forth with the surrounding reeds

When threatened, the bittern will stretch its neck up to camouflage itself with the surrounding reeds.
7. In Borneo, the bittern is welcomed by rice-growers because it:

Answer: eats the stem-boring crickets

Rice-growers have come to rely on the bittern to control the cricket population.
8. Nests are made of fronds and stalks and are built on the ground in the marsh. How does the hatched chick get fed before it leaves the nest?

Answer: regurgitation

Both parents feed the chick by eating the prey and regurgitating it to the chick.
9. During the breeding season, the American bittern male has a loud call that sounds like something encountered in stormy weather. His nickname is:

Answer: Thunder-Pumper

The bittern is normally silent, but during breeding season it demonstrates a very loud voice.
10. What characteristic of the bittern separates it from wading birds like the spoonbill and flamingo?

Answer: bill

The spoonbill has a bill that resembles a large spoon; it spoons up the floating prey. A flamingo strains small crustaceans out of the water with its bill. The bittern has a long, thin bill and picks up crustaceans from the water.
Source: Author asm1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 26 2022 : Guest 74: 9/10
Dec 13 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us