FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About the Pika
Quiz about All About the Pika

All About the Pika Trivia Quiz


The pika, not to be confused with the Pokémon Pikachu, is an animal native to cold climates and rocky mountainsides. See what else you know about this animal by taking this true/false quiz.

A multiple-choice quiz by polly5. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
polly5
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,646
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
503
- -
Question 1 of 10
1. The pika, about the size of a large hamster, is related to the rabbit.


Question 2 of 10
2. The term "conie" is commonly used as a nickname for this animal.


Question 3 of 10
3. Pikas are solely found in North America.


Question 4 of 10
4. Pikas are exclusively arboreous (live in trees).


Question 5 of 10
5. The diet of the pika includes both meat and plant material.


Question 6 of 10
6. Some pikas hibernate.


Question 7 of 10
7. Global warming is thought to pose a threat to the future existence of these animals.


Question 8 of 10
8. All species of pika live in family groups.


Question 9 of 10
9. Pikas have exceptionally good hearing, and very acute eyesight.


Question 10 of 10
10. Pikas gather and store food for the winter.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 08 2024 : Guest 152: 7/10
Apr 24 2024 : Guest 72: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The pika, about the size of a large hamster, is related to the rabbit.

Answer: true

The pika has small short legs, round ears, no visible tail, and curved claws that are used for digging. Both pikas and rabbits are lagomorphs.
2. The term "conie" is commonly used as a nickname for this animal.

Answer: true

The term "conie" is used for both rabbits and pikas. Pikas have also been called rock rabbits, haymakers, piping hares and whistling hares.
3. Pikas are solely found in North America.

Answer: false

While some species of pika are found in North America, most live on rocky mountainsides in Asia and parts of Eastern Europe.
4. Pikas are exclusively arboreous (live in trees).

Answer: false

Most pikas inhabit rocky crevices on mountainsides, though some do live in burrows for shelter. Some species of pika actually share their burrows with snow finches in the mountains of Eurasia.
5. The diet of the pika includes both meat and plant material.

Answer: false

Pikas are herbivores, eating only the plant material of their native habitat. This usually includes grasses, sedges, shrub, twigs, moss, and lichen.
6. Some pikas hibernate.

Answer: false

Since pikas do not hibernate, they spend much of their time preparing food and bedding for the winter. Occasionally, a neighboring pika will steal the bedding of another pika when the grasses are left out to dry, resulting in a few disputes and attracted predators.
7. Global warming is thought to pose a threat to the future existence of these animals.

Answer: true

There has been research that suggests the pika's vulnerability to climate change. Some species of pika, like the American pika, are thought to be migrating northward to escape the warmer temperatures.
8. All species of pika live in family groups.

Answer: false

Some burrowing species of pika, such as the Eurasian pika, live in family groups, while the rock-dwelling pikas, like the American pika, do not form family relationships and are less social and more territorial.
9. Pikas have exceptionally good hearing, and very acute eyesight.

Answer: true

Pikas, especially the Alpine pika, use their good eyesight and hearing to warn others of approaching predators. Their far-sounding warning calls sound like high pitched whistles.
10. Pikas gather and store food for the winter.

Answer: true

The pika gathers fresh material for a burrow, then leaves it outside to dry. This serves as the bedding and food supply for the winter.
Source: Author polly5

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us