FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beagle Mania
Quiz about Beagle Mania

Beagle Mania Trivia Quiz


This quiz was made in honor of my lovable beagle, Zelda (yes, she was named after the video game). Best of luck.

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
220,422
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2202
Last 3 plays: Rizeeve (5/10), stedman (5/10), genoveva (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The etymology for the word beagle traces its origins back to an Old French word meaning what? Hint


Question 2 of 10
2. In what work was the first authenticated use of the word beagle to describe the lovable hound? Hint


Question 3 of 10
3. Of the following politicians, which one was well-known for owning beagles? Hint


Question 4 of 10
4. Beagles usually have a very distinct tri-coloring. What is the most common coat coloring for Beagles? Hint


Question 5 of 10
5. Of the following, which does NOT have the word Beagle associated with its name? Hint


Question 6 of 10
6. Of the following, which best describes the sound a Beagle usually makes when it is trying to receive one's attention? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following is NOT characteristic of a Beagle? Hint


Question 8 of 10
8. A certain variety of Beagle was bred around 1880 by Willet Randall of New York in 1880. What is the name used today to refer to these Beagles that are either red and white or lemon and white colored? Hint


Question 9 of 10
9. As of the year 2004, the beagle was ranked number 4 by the American Kennel Club for most registered dogs in the United States. Of the following, which breed was NOT ranked ahead of the beagle. Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following television or movie characters is NOT a beagle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 05 2024 : Rizeeve: 5/10
Feb 05 2024 : stedman: 5/10
Feb 05 2024 : genoveva: 8/10
Jan 20 2024 : StarSpice: 7/10
Jan 19 2024 : Guest 172: 6/10
Dec 24 2023 : Dorsetmaid: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The etymology for the word beagle traces its origins back to an Old French word meaning what?

Answer: Noisy person or loudmouth.

A typical beagle is 13-15 inches in height and weighs about 30 pounds (if he/she is not overweight). The word takes its origin from the French word "becguele" which came into use circa 1475. To obtain etymologies for various words, like beagle, the site "http://www.etymonline.com/" is a great resource.
2. In what work was the first authenticated use of the word beagle to describe the lovable hound?

Answer: "Squire of Low Degree" by Walter William Skeat (1475)

In this work, there is a line reading "With theyr beagles in that place and seven score Raches at the rechase".
3. Of the following politicians, which one was well-known for owning beagles?

Answer: Lyndon B. Johnson

Lyndon Johnson was known for having two beagles in the White House named Him and Her. Gerald Ford owned a golden retriever named Liberty. James Buchanan was known for owning a Newfoundland named Lara. Supposedly this dog would stay still for hours with only one eye open. Dwight Eisenhower owned a Weimaraner named Heidi.

Another famous beagle owner was Queen Elizabeth I who was so attached to her beagles that one of her portraits include them in it. Additionally, King James I referred to the Queen as his "deare little beagle".
4. Beagles usually have a very distinct tri-coloring. What is the most common coat coloring for Beagles?

Answer: Black, tan, and white

Beagles typically have a tan head, a black back, and a white chest and belly.
5. Of the following, which does NOT have the word Beagle associated with its name?

Answer: An early cubist work by Pablo Picasso

Alfred Pennyworth's original name when he first appeared in the Batman comics (April/May 1943) was Alfred Beagle. Charles Darwin did made many scientific observations on his trip around South America on the HMS Beagle between 1831 and 1836. The Beagle Boys (Bigtime, Burger, Bouncer, Baggy, Babyface, Bugle, and Bankjob) are constantly trying to steal Scrooge McDuck's money.
6. Of the following, which best describes the sound a Beagle usually makes when it is trying to receive one's attention?

Answer: Baying

Beagles are known for their baying (as Zelda is doing right now). If you watch them closely while they bay, you will actually see their mouths form an "O" shape.
7. Which of the following is NOT characteristic of a Beagle?

Answer: They are a great pet to have if you live in an apartment.

Beagles need lots of exercise because the breed is prone to obesity which can lead to health problems. Unless you can take your Beagle to a park often, an apartment is not the best place to have a Beagle. Watching a Beagle on the trail of something is quite a sight.

Their nose seems to be scraping the ground. Their coats should be brushed every day to remove loose and dead hairs (word of note - Beagles can shed a lot if they aren't brushed often).
8. A certain variety of Beagle was bred around 1880 by Willet Randall of New York in 1880. What is the name used today to refer to these Beagles that are either red and white or lemon and white colored?

Answer: Patch Beagle

The Patch Beagle is the subject of the book "Wilderness Patchwork" by Willet Randall.
9. As of the year 2004, the beagle was ranked number 4 by the American Kennel Club for most registered dogs in the United States. Of the following, which breed was NOT ranked ahead of the beagle.

Answer: Chihuahua

The Labrador retriever (154,616) was #1 for the 15th straight year, the golden retriever (56,124) was #2, the German shepherd (46,963) was #3, and the beagle (44,610) was #4. The chihuahua (24,850) was ranked #10. These figures were obtained from the American Kennel Club's website "akc.org".
10. Which of the following television or movie characters is NOT a beagle?

Answer: Scooby Doo (from the "Scooby Doo" cartoon)

Scooby Doo is a large, talking, and serendipitous detective great dane.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's Animal Quizzes:

These are quizzes in the Animals category I have written over time.

  1. Lemme Quiz You on Lemmings Average
  2. Beagle Mania Average
  3. Brown Bear Subspecies Easier
  4. Beware of the Thing! Average
  5. Seven Deadly Skins Easier

2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us