FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Deer Deer Deer
Quiz about Deer Deer Deer

Deer, Deer, Deer! Trivia Quiz


Do you really know what a deer is? Try this basic quiz and realise the truth! Some of this information is specific to Australia.

A multiple-choice quiz by kewlkiwi. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
kewlkiwi
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,982
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1782
Last 3 plays: Linda_Arizona (9/10), Guest 213 (1/10), Guest 81 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these is not a type of deer found in Australia? Hint


Question 2 of 10
2. An average red deer is smaller than an average fallow deer.


Question 3 of 10
3. What is the most commonly used plural noun for a group of these animals (the group could consist of both males and females)? Hint


Question 4 of 10
4. Is it uncommon for deer to have twins?


Question 5 of 10
5. What is the specific proper name for a single female red deer? Hint


Question 6 of 10
6. Can any deer species survive in the Arctic?


Question 7 of 10
7. What type of deer young are called calves? Hint


Question 8 of 10
8. Do all deer species, living in wild herds, have the females and the males mixing together all year round?


Question 9 of 10
9. What are buttons?
Hint


Question 10 of 10
10. Which animals require the same height of fence as the average deer fence? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Linda_Arizona: 9/10
May 21 2024 : Guest 213: 1/10
May 16 2024 : Guest 81: 5/10
May 06 2024 : Guest 31: 7/10
May 04 2024 : Baldfroggie: 8/10
Apr 24 2024 : Guest 211: 6/10
Apr 05 2024 : Guest 72: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is not a type of deer found in Australia?

Answer: roe deer

There are in total six different types of deer found in Australia. The fallow, red or wapiti, hog, axis or spotted deer, timor and rusa and sambar are all able to be found in some parts of Australia, mostly in the bush. Roe deer are mainly found in European countries.
2. An average red deer is smaller than an average fallow deer.

Answer: False

Fallow deer are one of the smallest types of deer. They are delicate and flighty but are one of the world's most widely-naturalised animals with the ability to adapt to a wide range of climates.
3. What is the most commonly used plural noun for a group of these animals (the group could consist of both males and females)?

Answer: deer

Generally speaking, both the singular and plural versions are "deer", in the same way as "sheep" can mean one or many animals. "Deers" is classed as acceptable, but is rarely used and most people would consider it to be incorrect.
4. Is it uncommon for deer to have twins?

Answer: No

It is not uncommon for deer to have twins but they usually only have one baby at a time. Triplets being born is very unusual and in most of these cases only one or two of the babies survive.
5. What is the specific proper name for a single female red deer?

Answer: hind

The names of female deer differ by species. The most common names are does, applying to roe deer and fallow deer, and hinds, applying to red deer and Sika deer, but this is mainly because red and fallow deer are the most common and widespread types of deer. A fawn is a young deer, again of only some species, like the fallow deer, while a ewe, of course, is a female sheep.
6. Can any deer species survive in the Arctic?

Answer: Yes

Caribou live happily in the Arctic all year round. They are similar to reindeer, which also live in the same snowy conditions. Their thick coats keep them warm, trapping heat in each hollow hair.
7. What type of deer young are called calves?

Answer: red

Red deer babies are called calves and so are most of the larger species, for example reindeer babies. Fallow deer babies and other small deer species are called fawns.
8. Do all deer species, living in wild herds, have the females and the males mixing together all year round?

Answer: No

In most deer species the males and the females live apart all year except in the mating season. The females live in tighter groups a little way away from the stags or sometimes with no stags at all. The males either wander alone or form little groups of up to eight stags staying a little way away from the females.
9. What are buttons?

Answer: The stubs of antlers that grow on a adult stag's head

Buttons occur when antlers start to grow. In deer farming operations, the stags are usually rounded up, put in a pen, given a drug then have their antlers sawed off.
10. Which animals require the same height of fence as the average deer fence?

Answer: ostriches

Deer fences, like ostrich fences are twice the height of sheep, cow and horse fences. This is because deer are capable of jumping nearly two meters from a stationary position to reach food, and when frightened they can jump well over their already two meter tall fences.
Source: Author kewlkiwi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us